Regija
GRADSKO VIJEĆE VALPOVA O INICIJATIVI ZA NOVU STRUKOVNU ŠKOLU:

“Ne” osnivanju srednje škole u Belišću na štetu valpovačke
Objavljeno 27. studenog, 2014.

VALPOVO – Nakon burne rasprave Gradsko vijeće Valpova na posljednjoj je sjednici s 9 glasova “za” i 3 suzdržana donijelo zaključak da se “u cijelosti protivi inicijativi da se osnuje nova srednja strukovna škola u Belišću na način da se Srednjoj školi Valpovo oduzme pravo školovanja učenika u obrazovnim sektorima strojarstvo, brodogradnja i metalurgija, poljoprivreda, prehrana i veterina, elektrotehnika i računarstvo te šumarstvo, prerada i obrada drva”.

Vijeće je i stajališta da su tekst Prijedloga zaključka o utvrđivanju prijedloga dane odluke o donošenju mreže osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova i programa obrazovanja te njegovo obrazloženje na sjednici Županijske skupštine osječko-baranjske napravljeni jednostrano, bez sagledavanja svih činjenica. Također smatraju da nema nikakvog opravdanja za osnivanje nove srednje škole gašenjem obrazovnih programa u postojećoj srednjoj školi u Valpovu i da razlozi za osnivanje nove škole, na način opisan u Prijedlogu, također ne stoje.

“U Zakonu o odgoju i obrazovanju u OŠ i SŠ kaže se da mreža školskih ustanova mora udovoljiti zahtjevima dostupnosti i racionalnog ustroja upisanih područja, školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja, a u ovom prijedlogu nikako se ne može govoriti o racionalnom upisu jer su Valpovo i Belišće udaljeni samo četiri kilometra. Osim toga, Vlada RH je 2. lipnja 2011. godine donijela Odluku o donošenju mreže osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova i programa obrazovanja, čija je izmjena predviđena u sljedećim slučajevima: naseljenost, broj djece i demografska projekcija, geografski položaj, povijesno-kulturna viđenja, udaljenost, potreba tržišta. Ovim prijedlogom nije ispunjen ni jedan od ovih kriterija. Naseljenost, broj djece i demografska projekcija pokazuju znakoviti pad, u Valpovu je tradicija od 116 godina rada strukovne škole te 51 godina rada gimnazije, a ništa se ne bi promijenilo ni vezano uz tržište rada budući da je riječ o osnivanju nove škole s postojećim obrazovnim programima iz SŠ Valpovo. Nadalje, SŠ Valpovo je u cijelosti opremljena i prostorom i materijalno-nastavnim sredstvima, pomagalima i opremom. U SŠ Valpovo postoje tri informatičke učionice, specijalizirani kabineti fizike, kemije, elektrotehnike te radionica praktične nastave i SŠ Valpovo je jedna od rijetkih škola u Hrvatskoj koja izvodi nastavu i prema eksperimentalnom kurikulumu u tri nastavna programa, što jasno pokazuje da Agencija za strukovno obrazovanje, kao i Ministarstvo obrazovanja, ima povjerenje u rad ove ustanove”, neki su od argumenata protiv nove srednje škole u Belišću.

Među navedenim argumentima je i broj učenika koji je obuhvaćen Prijedlogom - 239.

“Međutim, ta brojka predstavlja trenutno stanje u školi, dok projekcije govore da će se broj učenika u budućnosti, na žalost smanjiti, 2016. godine na 213, 2017. godine na 205, a 2018. godine na 196. Nadalje, upitno je bi li učenici iz susjednih općina Petrijevci i Bizovac nastavili školovanje u novoj srednjoškolskoj ustanovi ili bi otišli u jednu od osječkih škola, čime bi postao upitan i ukupan broj učenika koji bi pohađali obje škole”, stoji u zaključku sa sjednice Gradskog vijeća Valpova, koji je u ime Kluba HDZ-a, HSU-a i HSS-a pripremio i obrazložio predsjednik Gradskog vijeća Dejan Pisačić. L. Aničić

Gradovi bez srednjih škola

“Čini nam se da je ključni razlog za osnivanje nove strukovne škole činjenica da je Belišće jedini grad u Osječko-baranjskoj županiji bez srednje škole. Ako je to razlog, samo ćemo spomenuti: Umag, Novigrad, Nin, Skradin, Kutjevo, Solin, Ozalj, Sveta Nedjelja, Novi Vinodolski, Lipik, Lepoglava… također su gradovi koji nemaju srednju školu”, navodi se u zaključu s Vijeća.

Valja također naglasiti i da su Školski odbor i Nastavničko vijeće SŠ Valpovo ovoga tjedna jednoglasno donijeli zaključak da se protive bilo kakvom izdvajanju programa iz SŠ Valpovo.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike