Regija
90 GODINA ORGANIZIRANOG PČELARENJA U NAŠICAMA

I Našice su kolijevka pčelarstva
Objavljeno 23. studenog, 2014.

NAŠICE - Jučer su članovi Pčelarske udruge Pčela Našice, zajedno s kolegama iz drugih pčelarskih udruga i gostima, proslavili 90. obljetnicu organiziranog pčelarenja u Našicama. Proslava je održana pod pokroviteljstvom Grada Našica, a među uzvanicima bili su gradonačelnik Krešimir Žagar, dožupan Željko Kraljičak, predsjednik Županijske skupštine Antun Kapraljević, predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije Zvonimir Pajnić i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek.

Organizirano pčelarenje u Našicama počelo je 14. rujna 1924., kada je u tom gradu osnovana podružnica Hrvatsko-slavonsko pčelarskog društva iz Osijeka, a među prvim osnivačima bili su Vatroslav Schwabe i Josip Mička.

Pozdravne riječi uputio je predsjednik Pčelarske udruge Pčela Željko Špoljarić, a na povijest pčelarstva u našičkom kraju i važnost udruge u promicanju ekoloških i gospodarskih interesa osvrnula se ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak. Prepričala je najznačajnije događaje te spomenula istaknute osobe iz povijesti našičkog pčelarstva i udruge, a osvrnula se i na aktualno stanje.

- Udruga okuplja članove s područja grada Našica te općina Donja Motičina, Đurđenovac, Feričanci, Podgorač i Koška. Za sjajnu i dugu tradiciju pčelarska udruga od Osječko-baranjske županije dobila je 2010. godine priznanje - Zelenu povelju. Uz tradicionalne aktivnosti kao što su stručna predavanja, radionice, nastupi na sajmovima, ocjenjivanje meda te druženja, našički pčelari neizostavno sudjeluju i na festivalu Dani slavonske šume, koji su začeli 1970. godine – rekla je Lučevnjak.

Čestitajući 90. godišnjicu našičkoj pčelarskoj udruzi, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek rekao je kako je Slavonija kolijevka hrvatskog pčelarstva, a za to su zaslužni Osijek, Valpovo i Našice. Bilek je govorio i o aktualnostima u pčelarstvu, a dožupan Željko Kraljičak naglasio je kako pčelari moraju imati zdravstveno ispravan proizvod, kvalitetan i konkurentan da bi mogli djelovati na tržištu i prema pravilima Europske unije. Snježana Fridl

Uručena priznanja

Na kraju svečane sjednice uručena su priznanja pčelarima za dugogodišnje članstvo i aktivan rad. Priznanja su dodijeljena i organizacijama i pojedincima za višegodišnju uspješnu suradnju.

Doprinos proslavi vrijednog jubileja našičkih pčelara dale su i djelatnice Zavičajnog muzeja Našice, koje su postavile prigodnu izložbu o razvitku pčelarstva u Našicama.

Najčitanije iz rubrike