Regija
IVICA ORŠOLIĆ-IVA UVESELJAVA SLAVONCE

Snimio i vlastiti pogreb
Objavljeno 21. studenog, 2014.

ŽUPANJA – Već više od dva mjeseca, svakog ponedjeljka, Županjac Ivica Oršolić-Iva svojim originalnim kolumnama “Iza ćoška” uveseljava “Glasove” čitatelje. A tko je zapravo bać Iva, Šokac koji aktualnosti iz političkog, gospodarskog i društvenog života tumači i prezentira na svoj način, onako “po narodski”, čistom ikavicom i jednim od najstarijih govora na našem području, koji vjerno čuva od zaborava. Humorist, pjesnik, voditelj i organizator mnogih glazbenih i humanitarnih programa, najkraći je opis ovog svestranog Županjca na kojeg su njegovi sugrađani doista ponosni. “Ako želite smiraj duše, odmak od svakodnevnih briga i poteškoća, ako želite čuti kako ova naša slavonska zemlja diše i živi, kako Šokci i Šokice vole svoju Šokadiju, kakav im je svakodnevni život, i sve ono što je vezano uz ovo naše podneblje, na svoj specifičan i šaljiv način opisuje naš Iva”, kažu Županjci.

Uvijek dobro raspoložen i spreman za šalu Ivica Oršolić-Iva punih je 12 godina na Hrvatskom radiju Županja uređivao i vodio emisiju “Priče iz Slavonije”. Kroz gotovo 700 emisija upoznavao je svoje slušatelje s načinom kako se u Slavoniji nekada živjelo, veselilo, radilo i tugovalo… Nedjeljno prijepodne Županjci su obvezno provodili uz radioprijamnike, a Iva ih je svojim šalama i doskočicama do suza nasijavao. Autor je i nekih TV emisija, a u posljednje vrijeme uveseljava i zabavlja gledatelje na Vinkovačkoj televiziji, u emisiji “Iza ćoška”, koju uređuje i vodi te slušatelje na Radiju Panoniji. Iva se uvijek trudi osmisliti nešto novo, drugačije, iznenaditi svoje sugrađane pa stoga i ne čudi da je zasigurno jedini koji je snimio i svoj vlastiti pogreb! I dakako, i ovaj put od crnoga napravio bijelo, tragediju pretvorio u komediju, zahvaljujući svojoj jednostavnosti i velikom smislu za humor.

Autor je i brojnih tamburaških pjesama koje izvode Šokci, Bosutski bećari, Sinovi ravnice, Mladi dukati… A da taj posao dobro radi, svojedoči i to je njegova pjesma “Ljubim tuđe pa je bolje”, koju su izveli Bosutski bećari, pobijedila na glazbenom festivalu “Šokačke pisme” 2007., održanom u Županji.

Ivica Oršolić-Iva član je izvršnog odbora “Šokačkog sijela” i već spomenutog glazbenog festivala, a rado pomaže i kulturno-umjetničkim društvima diljem Slavonije u organizaciji i vođenju raznih manifestacija tradicijske kulture.

- U Slavoniji je uobičajeno sjesti u hladovinu hrasta i promatrati njegovu veličinu, a on će ti zauzvrat pružiti ugodu, razbibrigu i duševni odmor; promatrati ljude i bilježiti sve one zanimljivosti vezane uz čovjekovu svakodnevnicu. Takav je i naš Iva. Od njega ćemo čuti i naučiti kako se voli i ljubi Slavonija, kako se njeguje i čuva ostavština naših pradjedova - riječi su kojima ga opisuju njegovi prijatelji. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

150 GODINA ORGANIZIRANOG VATROGASTVA U POŽEGI

Vatrogasci 150 godina aktivni i požrtvovni u životu grada

Najčitanije iz rubrike