TvObzor
NAPETI TRILER U REŽIJI DANA GILLROYA

Noćne kronike
Objavljeno 21. studenog, 2014.
Svake noći, dok grad spava, ekipe naoružane brzim automobilima, skupim kamerama i policijskim radiostanicama kruže područjem Los Angelesa u potrazi za pričama

Nije tajna da danas krv prodaje vijesti. Što brutalniji i što šokantniji događaj bio, to će više medijskog prostora dobiti. Shvatio je to i sociopat Lou Bloom (Jake Gyllenhaal), koji nakon neuspješnog traženja posla odluči postati freelance TV reporter koji prati najcrnije od svih kronika – one noćne. Ne bi u tome bilo ništa čudno da Lou na terenu ne počne uzimati stvari u svoje ruke s ciljem ostvarenja svoga američkog sna.

Otuđena mlada genaracija

Svake noći, dok grad spava, ekipe naoružane brzim automobilima, skupim kamerama i policijskim radiostanicama kruže područjem Los Angelesa u potrazi za pričama. Ti slobodnjaci, poznati kao noćni kroničari, u lovu su na sudare, požare, ubojstva i ostale nezgode i nesreće u nadi da će prodati reportaže lokalnim TV postajama. Poput loptice flipera jure s jedne policijske scene na drugu, motivirani jednadžbom koja kriminal i žrtve pretvara u dolare i cente.

Scenarist i redatelj Dan Gilroy kaže da je ta noćna supkultura lovaca na vijesti savršen svijet za glavni lik: “Lou Bloom utjelovljenje je otuđene mlađe generacije u globaliziranom svijetu znanstvenika i minimalaca koji je zamijenio svijet obećanja stalnog zaposlenja i karijere. Lou živi u svijetu sve veće ekonomske neravnoteže i zatvorenih vrata. On ne mijenja sebe, već mijenja svijet oko sebe. To je bila moja šansa za stvaranje lika koji je pravi odraz društva. Na početku traži posao i, u klasičnoj američkoj priči o uspjehu, završava kao vlasnik kompanije koja se razvija. To je sretan kraj za njega, ali i noćna mora za društvo. Želio sam prikazati groznu pojavu da stvarni horor nije u njemu, već u svijetu koji ga je stvorio i nagradio.”

Krvavi sport TV vijesti

Lou u svijetu noćnih kroničara ima pomoćnicu - to je Nina, koju glumi Rene Russo, najpoznatija po ulogama u “The Thomas Crown Affair” i “Get Shorty”. Gilroy opisuje: “Nina je veteranka, već je tri desetljeća sudionica krvavog sporta televizijskih vijesti. Pedesetak joj je godina i pretjerano je uređena ljepotica koja je karijeru započela pred kamerama, a danas je, nakon svega što je preživjela, madam kupleraja. I ona i Lou potpuno su formirani, nema promjena, osim što je njezin posao danas sigurniji no što je to bio prije. Novinarske granice pomiču se i dalje, jednako kao što je to bilo cijele njezine karijere. Na kraju filma i jedno i drugo bivaju nagrađeni za izbor i odluke koje su donosili.”

Pripremio: Nikola KUČAR

IZVORNO IME: Nightcrawler

REDATELJ: Dan Gilroy | ŽANR: kriminalistički, drama, triler

ULOGE: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton

TRAJANJE FILMA: 117 minuta

Drukčija vizija Los Angelesa

Redatelj Dan Gilroy živi u Los Angelesu već 20 godina i želio se suprotstaviti klišeiziranoj percepciji grada: “Los Angeles ima iskonsku snagu i energiju. Između oceana, planina, vjetra Santa Ana, potresa i požara, on je neukroćena duha, posebno noću. Njegova intenzivna ljepota nije još ovako prikazana na filmu.” Film “Noćne kronike” sniman je na 75 lokacija u Los Angelesu. Snimatelj Robert Elswit koristio je veliku paletu boja da bi grad prikazao kao otok usred divljine. Scenograf Kevin Kavanaugh (The Dark Knight) odabrao je lokacije Echo Park, Angelino Heights i središte Los Angelesa te brojne kuće na brežuljcima koje se ne vide često.

Glavni glumac

Jake Gyllenhaal (Louis Bloom/producent) bio je nominiran za Oscara i Zlatni globus te dobio nagrade BATA i National Board of Reviewa. Glumio je u filmovima “Prisoners” (glume Hugh Jackman, Melissa Leo i Paul Dano), za koji je s glumačkom postavom dobio nagradu National Board of Reviewa i “Enemy” (režija Dennis Villeneuve). Trenutačno radi na “Southpaw” (Antoine Fuqua), a zatim ga čeka “Demolition” (Jean-Marc Vallee”). Njegovi su filmovi “Brokeback Mountain” (Ang Lee), za koji je bio nominiran za Oscara, “End of Watch” (David Ayer), “Donnie Darko” (Richard Kelly), “Brothers” (Jim Sheridan), “Zodiac” (David Fincher), “Jarhead” (Sam Mendes) i “Love and Other Drugs” (Ed Zwick), za koji je bio nominiran za Zlatni globus.

Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike