Kultura
6. EUROPSKA NOĆ KAZALIŠTA

Dječje kazalište dobilo i službenu titulu - Kazalište prijatelj pasa!
Objavljeno 17. studenog, 2014.
148 predstava čak 95 različitih institucija, kazališta, udruga nudilo se publici u Hrvatskoj

Nisu izbori, a svi se trgaju za stolicu - moto je pod kojim je u 95 hrvatskih institucija koje imaju veze s kazalištem publici ponuđeno (uglavnom besplatnih) 148 predstava i različitih progama, a sve u sklopu 6. europske noći kazališta.

Desetci stolaca više tražili su se u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, koje ove godine ponosno nosi 'titulu' kazališta s najbrogatijim programom: sedam predstava i isto toliko popratnih programa, u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku. Uz redovite produkcije Plesne igraonice Početnice i Baletnog studija, predstavili su se oba dramska studija - onaj za osnovnoškolce, kao i onaj za srednjoškolce. Za sve izvedbe dvorana je bila krcata. Dvama su se naslovima predstavili i studenti glume i lutkarstva. Svo to vrijeme u predvorju se kazališta čula glazba koju je s većini mališana posve strane naprave koja se zove gramofon puštao glavom i bradom ravnatelj Ivica Lučić. U pauzama, ispred kazališta taj je isti, neumorni ravnatelj vozio taksi-fotelju (uz radionicu muffina, najposjećeniji program te večeri, a treba uzeti u obzir da je kroz kazalište 'prošlo' oko 900 posjetitelja!). Nagradnu vožnju djeca su dobivala izvlačenjem ceduljice iz kutije koju je držao ravnateljev asistent, glumac Đorđe Dukić. Utješna je nagrada bilo potezanje slonića (Tihomir Grljušić) za surlu. Ivan Kristijan Majić bio je - glumac na joystick. Djeca su upravljala glumcem stiskanjem gumbića, što je izazvalo njihovo oduševljenje.

Svo vrijeme ispred zgrade kazališta bila su tri humanitarna štanda - članice Lions kluba Mursa Osijek prodavale su kolače, božićne svijeće i ukrase Udruga Breza, a Udruga Pobjede skupljala je pomoć za azilske stanovnike. Dječje kazalište tom je prilikom dobilo i službenu naljepnicu “Dječje kazalište prijatelj pasa”!

- Za sada je ludnica i nadam se da će tako ostati čitavu večer. Sve je dopušteno - ovo je naša Noć vještica! - kroz smijeh je rekao ravnatelj i DJ Ivica Lučić, koji je te večeri bio u svim ulogama i funkcijama, no ponajviše sretan što svoja vrata tu noć otvaraju svima, s nadom da će među posjetiteljima biti i onih kojima će se tu večer roditi ljubav za (njihovo) kazalište. Publika je mogla besplatno uživati u brojnim programima, ali i zaviriti iza kulisa dok se na sceni pripremaju glumci za predstavu i još mnogo toga.

Posebni gosti bili su učenici OŠ Franje Tuđmana iz Belog Manastira, polaznici tamošnjeg Dramskog studija u okviru projekta Unaprjeđenje položaja djece Roma u odgoju i obrazovanju u Baranji.

Publike, a ni atraktivnih programa nije nedostajalo ni u Hrvatskom narodnom kazalištu. Počelo je, simbolično, u 11.26 sati, dramom Marijana Gubine “260 dana”, za koju se dan ranije tražila karta više. Slijedila je plesna poslastica, Projekt 14, suvremeni balet u izvedbi Compagnie Didier Théron iz Francuske. Francusko-njemačka koprodukcija rezultat je suradnje Didier Thérona i Thomasa Guggia, koja plesom progovara o 1914., 1. svjetskom ratu i njegovom utjecaju na današnji svijet. Ovu suvremenu izvedbu devet vrsnih plesača osječka je publika nagradila dugotrajnim pljeskom i povicima bravo.

Bilo je odlično, zanimljivo, neobično, atraktivno - čulo se poslije predstave premijerno izvedene u Osijeku, a nakon pretpremijere u Sankt Petersburgu, zahvaljujući suradnji Francuske alijanse Osijek, Njemačke zajednice u Osijeku, Goethe instituta te Francuskog instituta iz Zagreba. Uoči predstave Anne-Sophie Braud, direktorica Francuskog instituta obećala je osječkoj publici u 2015. niz aktraktivnih programa iz Francuske.

Uslijedila je aukcija atraktivnih fotografija dr. Borisa Sontacchija, sav prihod od prodaje namijenjen je socijalnoj samoposluzi u Vukovaru, te projekcija filma o stradanju osječkog HNK. Svo to vrijeme posjetitelji su mogli kupiti knjigu “Crveni fićo” Žarka Plevnika. Autor je prihod od prodaje namijenio za razminiranje RH.

- Jako smo zadovoljni odazivom publike. Dvorana je čitavo vrijeme bila puna, iako smo se ove godine odlučili za ozbiljnu, ratnu tematiku, u koju se uklopila i proba drame “Vučjak”. Na aukciji nam se pridružila Irena Rajšić, iz udruge Duga iz Vukovara, dok je glazbeni potpuri izveo prof. gitare Marko Rimac iz Glazbene škole Franje Kuhača. Najvažnije je da je prikupljeno mnogo novca za Vukovar - kaže Dražena Vrselja, upraviteljica marketinga i prodaje osječkog HNK.

Narcisa VEKIĆ/Vesna LATINOVIĆ

U osječkom je HNK prikupljeno mnogo novca za vukovarsku socijalnu samoposlugu

Noć u Slavonskom Brodu

Za svakog ponešto bilo je i u brodskoj Noći kazališta. Dječje kazalište I. B. Mažuranić uprizorilo je “Mačka u čizmama”, a u Centru mladih bio je program za nešto starije “Muško-Ženski /Ženske-Muške” u koprodukciji Bacača sjenki, Teatra &TD i Festivala MESS (BiH). U istom je prostoru HNK iz Varaždina izvelo stand-up komediju “Štiklom u mozak, loptom u dupe”. Ulazak na sve programe bio je slobodan.(M.R.)

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

Najčitanije iz rubrike