Kultura
BOGAT PROGRAM U 11 GRADOVA SLAVONIJE I BARANJE

Noć kazališta 2013.: Mladi Brođani gostuju u Županji, Umjetnička akademija u Požegi
Objavljeno 15. studenog, 2013.
Vinkovčani će pogledati otvorenu probu nove predstave “Čehov na kvadrat”

U Noći kazališta 2013., koja će održava u subotu, 16. studenoga sudjelovat će 94 institucije na 69 lokacija u 38 hrvatskih gradova i mjesta sa 133 izvedbe i 60-ak popratnih programa. U manifestaciji će sudjelovati mnogi slavonski gradovi, a ove će se godine prvi put uključiti i Belišće, Đakovo i Našice.

Vinkovački će ljubitelji kazališta moći saznati što radi redatelj, a što inspicijent te kako nastaje kazališna predstava. Publika će u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u 5. noći kazališta u 20 sati pogledati otvorenu probu nove predstave Čehov na kvadrat. Nakon toga besplatno će se moći pogledati komedija Kućanice glumaca amatera Mrak teatra iz Županje, koji će publiku pokušati zabaviti pričama kućanica.

Akcija i film

Kazališna predstava Umjetnička akcija koja je nastala suradnjom Umjetničke akademije u Osijeku i požeškog Gradskog kazališta, u kojemu je i premijerno prikazana, moći će pogledati Požežani u Noći kazališta. Najavila je to na konferenciji za novinare v.d. ravnateljice GKP-a Valentina Soldo. “Predstava će početi u 21 sat, a prethodno će se u 16 sati u kazališnoj dvorani održati projekcija drugog dijela dokumentarnog filma 'Časni sude, nisam kriv' autorice i TV novinarke Nade Prkačin”, rekla je Soldo te dodala da se ulaz neće naplaćivati.

Četvrti put u Noći kazališta sudjeluje Beli Manastir. Nakon folklornog programa U jesen si Baranjo lipa, koji počinje u 18 sati, posjetiteljima će se u 20.30 predstaviti Hrvatsko bunjevačko kulturno-umjetničko društvo Lemeš iz Svetozar Miletića (Srbija) s predstavom Tri puta Bog pomaže (ulaz 10 kuna). Nakon predstave, oko 22 sata, u predvorju kazališta posjetitelji će moći uživati u izložbi fotografija kazališta od 1995. do 2013., u mini opusu od 25 fotografija, ali i u humorističnom dijelu izložbe za koji će biti “zadužena” vračara Džazira (Nebojša Simić).

Tri predstave u Brodu

Slavonski Brod se ove godine uključuje u manifestaciju Noć kazališta s tri predstave od kojih je prva Postolar i vrag brodskog Dječjeg kazališta Ivana Brlić Mažuranić namijenjena najmlađem uzrastu, a bit će u subotu od 17 sati izvedena na pozornici istoimene kazališno-koncertne dvorane. U 20 sati slijedi predstava Ljubav za početnike zagrebačkog Teatra Rugatino, koja će biti zanimljiva mladima, a od 22 sata na istoj pozornici varaždinski HNK odigrat će predstavu Dimnjačar. Ulaznice za dječju predstavu stoje 15 kuna, a za ostale dvije po 30 kuna.

U Amaterskom kazalištu Belišće u 19 sati za djecu su pripremljeni stihovi pod nazivom Mačak Prkonjica Zorislava Vidakovića, a u 20 sati na programu je Večer poezije toga autora. U 21 sat može se pogladati Pismo Slavonije, scenski prikaz Lenke Vidošić i Ivice Barića iz Bocanjevaca, a u 22 sata ulomke iz monodrame Đuka Begović govorit će Ivica Koprivnjak.

U đakovačkom Hrvatskom domu u 20 sati može se pogledati predstava Dvije čajne žlice prašine (ulaz besplatan), a u popratnom programu u 18.30 sati nastupit će Puhački orkestar DVD-a Đakovo.

U kazalištu Virovitica besplatno se mogu pogledati tri predstave - Telefonske priče u 17 sati, Mindenfelu u 19.30 i Pravilno raspoređenu snomoricu u 22.30 sati. U 21.30 sati je druženje s glumcima uz kuhano vino.

Hadžić u Našicama

U 20 sati u Domu kulture Našice na programu je predstava Fadila Hadžića Ugledni gost (ulaznica 10 kuna), a prije toga u popratnom programu u 19 sati koncert će održati Acoustic Band. U Gradskom kazalištu Županja u 19.30 sati besplatno se može pogledati predstava A. P. Čehova Tragičari od nevolje Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod, a ulaz se ne naplaćuje ni za predstavu Žak i Miško Gradskog kazališta Županja koja počinje u 21 sati. U isto vrijeme u popratnom programu je tamburaški koncert sastava Slavonski suton.

U Centru za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman u Grubišnom Polju od 20 sati mogu se pogledati tri kratke predstave Tikvomoda, Zalutalo povrće i Generalna proba, a u 21 sat predstava Ivek ilegalac Amaterskog kazališta Bilogorci. Ulaznica za cijeli program je pet kuna. (S.B./H.K./I.G./M.R./D.Kć.)

BOGAT OSJEČKI PROGRAM

U Osijeku se Noć kazališta tradicionalno održava u Hrvatskom narodnom kazalištu i Dječjem kazalištu Branko Mihaljević, a pridružuje im se i Galerija likovnih umjetnosti Osijek. Programi počinju u poslijepodnevnim satima, a sastoje se od promocija knjiga, izložbi, otvorenih proba i radionica do kasnovečernjih zabava uz glazbene programe. Organizatori najavljuju i brojna iznenađenja za posjetitelje.

Možda ste propustili...

ANSAMBL PUTUJE U SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

LADO nastupa u sjedištu UN-a, u New Yorku

Najčitanije iz rubrike