Kultura
5. NOĆ KAZALIŠTA

Glumci, članovi orkestra i solisti HNK nastupit će kao rockeri i šansonijeri!
Objavljeno 14. studenog, 2013.
Program počinje u 17.30 i trajat će do dugo u noć, a ulazak na sve je slobodan

Mogući rivali u predstojećoj utrci za intendantsku fotelju - Božidar Šnajder (aktualni intendant) i Dražena Vrselja (upraviteljica marketinga i prodaje) - u žuto-crnim su majicama i sa smiješkom zajednički najavili Noć kazališta, koja se u osječkom HNK-u održava peti put.

Osijek je jedan od 38 hrvatskih gradova, a HNK jedna od 94 institucije koje na 69 lokacija izvode 133 izvedbe i 60-ak popratnih programa. Sve je to dio ovogodišnje Europske noći kazališta, koja - u subotu, 16. studenoga - ujedinjuje stotinu gradova u deset zemalja. Prve izvedbe počinju već u 10 sati u Rijeci i Zagrebu, a posljednja minutu prije ponoći u Gradskom kazalištu Jastrebarsko.

Kao dio popratnog programa, u svečanom će foajeu, u 17.30 sati, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša, Ante Nazor predstaviti knjigu “Na bojišnici sjećanja”, čiji je autor Davor Batrac Keks. Nakon toga posjetitelji se spuštaju u gledalište, gdje je od 19.30 sati proba baleta P. I. Čajkovskog “Orašar”, koji će premijerno biti izveden 22. studenoga. Subota će biti prigoda doživjeti istinski kazališni užitak i kao dio radne probe vidjeti kostime i scenografiju i prije premijere.

S obzirom na prošlogodišnje sjajne reakcije posjetitelja, i ove će godine (od 20 sati) dogodovštinama iz života Šokice Janje publiku zabavljati Vesna Mores, uz pratnju tamburaša.

Iako također dio popratnog programa, u 21 sat u svečanom je foajeu središnji dio Noći - Koncert zabavne glazbe uz band Dine Jelusića. Bit će to prilika publici upoznati 20-ak djelatnika kazališta kakvima ih još ne poznaje. “Članovi orkestra, glumci, urednica kazališnih izdanja Ivana Šojat Kuči, pa i operni solisti, pjevat će rock, šansone..., tj. glazbu po vlastitu izboru, uz klavirsku pratnju Igora Valerija”, zadovoljno je Šnajder najavio to druženje do kasno u noć.

U HNK-u se trude da svaka Noć kazališta bude drukčija, naglasila je Dražena Vrselja, posebice ponosna na plakate s impresijama posjetitelja u posljednje tri godine. Zadovoljna je voditeljica marketinga HNK i suradnjom s Ekonomskim fakultetom, čiji će studenti u subotu predstaviti i najaviti Globalni tjedan poduzetništva, koji se održava od utorka, 19., do četvrtka, 21. studenoga. Cilj je promicanje zapošljavanja mladih te istraživanje u tu svrhu potencijala kulture.

Osim toga u 13 sati - na velikom platnu na pozornici - bit će prikazan film “Časni sude, nisam kriv”, 20-minutni dokumentarac Nade Prkačin, u čast godišnjice oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Projekciju nastavka dokumentarca “Lov na Gotovinu” organizira Udruga veterana 3. gardijske brigade Kune, najavio je za kraj Šnajder.

Narcisa VEKIĆ
PRIJE 22 GODINE KAZALIŠTE JE GORJELO

Mjesec i pol prije proslave 125. godišnjice postojanja, zgrada je HNK 27. studenoga 1985. svečano otvorena nakon temeljne restauracije, navodi se na službenoj stranici HNK. Samo šest godina poslije - 16. studenoga 1991., pogođen višecjevnim raketnim bacačem, osječki je hram scenskih umjetnosti pao kao žrtva velikosrpske agresije. HNK je tako 85. sezonu dočekao kao beskućnik. Ni tada se, međutim, nije prestajalo raditi. Dana 27. prosinca 1994. kazalište je iznova zablistalo punim sjajem. “Ne želimo to zaboraviti i uvijek podsjećamo na to. I ovu će subotu na zgradi biti zastava, koja će podsjetiti da je i HNK stradalnik Domovinskog rata”, podsjetio je Šnajder na dan kada je HNK pretvoren u lomaču.

Možda ste propustili...

U MUZEJU SLAVONIJE PREDSTAVLJEN 39. OSJEČKI ZBORNIK

Kako muzeji i muzealci pomažu u istraživanjima

Najčitanije iz rubrike