Kultura
NOĆ KAZALIŠTAOVE - SUDJELUJU 94 INSTITUCIJE SA 147 IZVEDBI

Najbogatiji program ima osječko Dječje kazalište
Objavljeno 13. studenog, 2014.
Programi počinju već u dopodnevnim satima, a završavaju nakon ponoći

Iz godine u godinu manifestacija Noć kazališta bilježi rast zanimanja institucija i publike, a ove će godine (u subotu, 15. studenoga) sudjelovati 94 institucije s čak 147 izvedbi i više od 70 popratnih programa, što je najviše do sada. Pod sloganom “Nisu izbori, a svi se trgaju za stolicu!” svoja će recentna ostvarenja i aktualne repertoare predstaviti na ukupno 76 lokacija u 43 hrvatska grada.

Noć kazališta ove godine donosi i više od 70 različitih popratnih programa - koncerata, razgledavanja kazališta, partyja, druženja s glumcima, glazbenih performansa te izložbi. Većina je programa besplatna, a oni koji nisu bit će dostupni po vrlo popularnim cijenama. Prve izvedbe počinju već u 10 sati u HNK-u u Varaždinu te u Maloj sceni u Zagrebu. Najbogatiji program ove godine nudi Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku s čak sedam predstava i isto toliko popratnih programa, u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

Za početak, u 17.30 sati Plesna igraonica Početnica i Baletni studio pripremaju “Ples za vile, ali ne samo njih”, a u 18 sati slijedi interaktivni program Dramskog studija - “Ljepota sjete”. Druženje s polaznicima Dramskog studija, uz evergreene, uoči i nakon predstave (“Donesi svoju ploču ako imaš!”) bit će u predvorju kazališta. Predstava “Stari tavan” bit će na pozornici, a u 19 sati slijedi kratka predstava Dramskog studija za srednjoškolce “Zoološki vrt nepoznatih vrsta”, a u 19.30 u predvorju “Glumac na joystick”.

Večernji program u suradnji s UAOS-om donosi studentske lutkarske predstave nastale u sklopu kolegija Animacija VI: kombinirane tehnike. Nositeljica kolegija i mentorica je doc. dr. art. Maja Lučić, a suradnice Ljudmila Fedorova i Tamara Kučinović. Prva je na redu predstava “U potrazi za dijamantnom suzom”, u 20 sati (glume Vanja Jovanović, Ivan Pokupić, Marijana Matoković i Goran Vučko), a slijedi u 21.30 “Dječak koji me vidio” (Marijana Matoković i Ivan Pokupić). Na sve je programe ulazak besplatan.

Popratni program (od 18 do 21 sat) donosi radionicu izrade vilinskih muffina (voditeljice Snježana Ivković i Jasminka Mesarić), vilenjačku popravljaonicu lutaka – kod tete doktorice Maje koja liječi lutke, plišance i sve vrste igračaka, taksi-fotelju (nagradnu vožnju s ravnateljem), humanitarnu prodaju kolača ispred Kazališta, u organizaciji Lions cluba Osijek, humanitarnu prodaju božićnih svijeća i ukrasa udruge Breza te humanitarni štand za pomoć Azilu za napuštene životinje u Nemetinu udruge Pobjede.

Diljem Hrvatske ugošćuju se i kazališta izvana, pa tako Gradsko kazalište Beli Manastir priprema premijeru i gostovanje Draft teatara iz Tuzle, a Gradsko kazalište “Joza Ivakić” iz Vinkovaca ugošćuje čak dva teatra iz BiH: Teatar Fedra iz Bugojna i Mali teatar iz Mostara.

Inicijativi su se i ove godine priključile druge europske zemlje koje su prepoznale značaj i ulogu njezina održavanja - Austrija, BiH, Bugarska, Češka, Slovačka i Srbija. Tako će se ove godine Noć kazališta održati u 153 grada, a obuhvatit će 439 kazališta.

Narcisa VEKIĆ

Inicijativi se ove godine priključilo i šest europskih zemalja

U osječkom HNK

Socijalnoj samoposluzi u Vukovaru namijenjen je prihod od prodaje fotografija dr. Borisa Sontacchija, koja će se održati u foajeu HNK u 21 sat. Na prodaju su ponuđene fotografije koje je dr. Sontacchi predstavio na izložbi “Mojih prvih 40 fotografskih godina”. Prije toga publika će na matineji - s početkom u 11.26 sati - pogledati dramu Marijana Gubine “260 dana”, u režiji Dražena Ferenčine. Ulazak na predstavu je slobodan, a ulaznicu treba uzeti bar dan ranije na blagajni HNK. Premijera suvremenog baletnog spektakla “14” plesne trupe D. Theron iz Montpelliera (cijena ulaznice 30 kuna) posvećena je 100. obljetnici 1. svjetskog rata, a počinje u 19.30 sati. S početkom u 22 sata slijedi projekcija filma o stradanju HNK u Domovinskom ratu. U foajeu HNK je humanitarna prodaja knjige Žarka Plevnika “Crveni fićo”, a prihod je namijenjen razminiranju Hrvatske.

Možda ste propustili...

PREMINUO JE SILVIO FORETIĆ

Enfant terrible suvremene glazbe

NA 17. FESTIVALU DJEČJE KNJIGE, KOJI JE OTVOREN U PULI

150. rođendan I. Brlić-Mažuranić

Najčitanije iz rubrike