Magazin
KRATKO I JASNO: NENAD HORVAT

Sredstva za zdravstvo više se ne smiju koristiti za krpanje proračuna
Objavljeno 25. listopada, 2014.
Predsjednik udruge Remisija o izdvajanju HZZO-a iz državne riznice

Predstavnici udruga pacijenata Remisija, HUCUK, HULOH Hepatos, Europa Donna i SURD podržavaju izdvajanje HZZO-a iz državne riznice kao pravo rješenje za transparentno, odgovorno i pravodobno upravljanje sredstvima namijenjenima za zdravstvenu zaštitu.

- S izdvajanjem HZZO-a iz riznice građani će konačno moći biti sigurni da se novac koji uplaćuju koristi isključivo kako bi jednog dana, u slučaju potrebe, dobili kvalitetno liječenje. Drago nam je što su članovi Vlade, pa i sam premijer, prepoznali da se sredstva za zdravstvo moraju trošiti isključivo za plaćanje troškova zdravstvene zaštite, što je u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, dakle za plaćanje lijekova, ortopedskih pomagala, medicinskih zahvata i specijalističkih pregleda, a ne krpanje proračunskih rupa - rekao je Nenad Horvat, predsjednik udruge Remisija.

Predstavnici udruga pozivaju članove Vlade i ministre da se pridržavaju već donesenih zakonskih odredbi o izdvajanju HZZO-a iz državne riznice, kako bi osiguranicima konačno vratili povjerenje u zdravstveni sustav:

- U svakodnevnom razgovoru s pacijentima vidimo niz primjera u kojima zdravstvo ne funkcionira. Dok god postoje bolesnici koji čekaju na nužne medicinske procedure i tretmane i ne dobivaju potrebne lijekove, mi se ne možemo pomiriti s dosadašnjom praksom nenamjenskog trošenja novca koji su građani uplatili za zdravstvo - dodao je Nenad Horvat.

Predstavnici udruga pozivaju sve koji još moraju dati svoj pristanak da to smjesta i učine:

- Pacijenti su suočeni s konstantnim nedostatkom novca za lijekove i uskraćivanjem zdravstvene usluge za bolesnike, između ostaloga i zato što ne postoji stalan priljev novca na koji sustav može računati. U ovakvom sustavu pacijent je trošak i na njemu se štedi kako bi se pokrpale rupe u proračunu. Zato je od izuzetne važnosti izdvajanje HZZO-a iz državne riznice.(D.J.)

Možda ste propustili...

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

Najčitanije iz rubrike