TvObzor
HRT

24 sata na Zemlji
Objavljeno 24. listopada, 2014.
Od trenutka izlaska sunca pa sve do njegova zalaska i noćne tmine, film prikazuje životinje koje čekaju da najbolje što mogu iskoriste svoju priliku u određenom trenutku dana

Fascinantni dvodijelni dokumentarni film BBC-a “24 sata na Zemlji”, producentice Chloe Pearne, vodi nas kroz dan, od zore do sumraka i noći, prikazujući kako su se različite životinje prilagodile i kako iskorištavaju svaki trenutak najbolje što mogu. Sunce diktira dnevni ritam života na Zemlji; iz sata u sat točan položaj Sunca od presudne je važnosti.

Borba za preživljavanje

Za svaku životinju, svaki je dan prepun kako opasnosti, tako i prilika. Neke love u jeku podnevne vrućine, druge noću, pod okriljem tame. Životinje su razvile nevjerojatne strategije kako bi iskoristile ključne trenutke u ciklusu našega planeta. “24 sata na Zemlji” prati uspjehe i padove u njihovoj svakodnevnoj borbi za preživljavanje. U zoru počinje pjev najčudnijeg zbora na svijetu - tajlandski bjeloruki giboni u šumi dozivaju nove partnerice i upozoravaju neprijatelje. Najbrža životinja na svijetu, gepard, za lov odabire jedan trenutak u rano jutro, dok bradati sup pri traženju hrane koristi termalne zračne struje koje se stvaraju uslijed ranopopodnevnih vrućina.

Novi svijet

Kako sunce zalazi, otvara se novi svijet. U sumrak tri milijuna šišmiša Tadarida plicata izlazi iz pećine kako bi se pogostili noćnim kukcima. Tzv. morski zmaj udvara se ženki dok nestaje sunčevog svjetla iznad Australskog grebena. Mora je uvjeriti da je on onaj pravi, i to prije mraka, kada predatori kreću u pohod. Zavladala je tmina i čopor lavova odlučio je poći u lov. Izuzetno dobro vide noću, zbog čega bi trebali imati prednost pred plijenom, no hoće li im pun mjesec pokvariti planove? Od trenutka izlaska sunca, pa sve do njegova zalaska i noćne tmine, film prikazuje životinje koje čekaju da najbolje što mogu iskoriste svoju priliku u određenom trenutku dana.

Pripremio: Nikola KUČAR
Možda ste propustili...

U PETOJ SEZONI SERIJE “ROOKIE”

Bivši novaci sada su mentori

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike