Regija
GRAĐANI POZVANI DA KREIRAJU GRADSKI PRORAČUN ZA 2015. GODINU

Stanovnici Slavonskog Broda žele male dućane, novi stadion, igrališta
Objavljeno 23. listopada, 2014.
Gradonačelnik Mirko Duspara obećava da neće biti nepopularnog dizanja cijena usluga

 Slavonskobrodska gradska uprava drugu godinu zaredom javno poziva građane da kreiraju proračun za sljedeću godinu, a ove godine za to ima i razlog više. Zbog najavljene reforme poreza na dohodak, naime, proračun za 2015. godinu zahtijevat će nove velike uštede, a prema dosadašnjoj računici Grad će sljedeće godine u proračunu ostati bez najmanje 16 milijuna kuna.

- Još ne znamo pravi izračun, ali što napraviti? Od 2009. godine imamo konstantni manjak u proračunu od približno 17 milijuna kuna, što je značajno za proračun od oko 150 milijuna kuna. Kako naknaditi sredstva za financiranje udruga, financiranje korisnika ustanova koje su u vlasništvu Grada, za plaćanje gradske uprave... - pita se i gradonačelnik Mirko Duspara najavljujući uvođenje bolje kontrole naplate prihoda Grada, ali i dodatnu racionalizaciju trošenja sredstava. Obećava da neće biti nepopularnog dizanja cijena usluga, ali najavljuje smanjenje broja zaposlenih u gradskoj upravi.

- U posljednjih nekoliko godina već smo smanjili broj zaposlenih za dvadesetak, a slijedi i daljnje smanjenje, prije svega prirodnim odljevom ljudi u mirovinu, na čija mjesta nećemo primate nove zaposlenike dok ne prebrodimo krizu - kaže gradonačelnik.

No već započeti prioritetni projekti, poput gradnje uvijek nedostatnih gradskih vrtića, idu dalje.

- Nastavit ćemo uređenje objekata vezano uz energetsku učinkovitost svih vrtića, za što dobivamo i značajna sredstva Fonda za energetsku učinkovitost, a nastavit ćemo i sa školama, čime bismo smanjili potrošnju energenata i ostvarili uštedu. Od kapitalnih projekata u planu je gradnja dvorane za OŠ “Hugo Badalić”, rješavanje infrastrukturnih potreba - od cesta, javne rasvjete do nastavka radova preko gradskih trgovačkih društava (primjerice, Vodovod kandidira za 20 milijuna eura za nastavak IPA projekta te istočni regionalni vodovod vrijedan 50-ak milijuna kuna). Pri odluci o tome što je poželjno i što bi trebalo graditi poslušat će se i sugestije građana - naglašava gradonačelnik.

Građani već šalju prijedloge elektronskim putem ili preko mjesnih odbora, a dosadašnja iskustva potvrđuju kako je uglavnom riječ o željama za izgradnjom cesta, kanalizacije, dječjih igrališta te za promjenom općeg stanja. Vremešna Brođanka Vera Belar, primjerice, smatra kako bi Grad trebao oživiti nekadašnju tradiciju malih, lijepo uređenih trgovina, za razliku od sadašnjeg mrtvila:

- Strašno je gledati u užem centru grada ruglo nekadašnjeg hotela Park, bivše robne kuće Vesna i niza zatvorenih trgovina, što bi trebalo oživiti ili, jednostavno, maknuti.

Slično razmišlja i Mićo Ignjatović, koji ipak preferira gradnju novog nogometnog stadiona:

- Na mjestu postojećeg, 70 godina starog, stadiona Marsonia trebalo bi sagraditi novi. Ovaj je ruglo i to je sramotno za grad koji ima nogometnu tradiciju i iz kojega su se regrutirali neki veliki igrači.

Premda su neki sumnjičavi, Brođani ipak podržavaju ideju za sudjelovanje u kreiranju idućeg skromnog proračuna, a na Gradu je da ih ne iznevjeri.

Marija RADOŠEVIĆ

Zbog porezne reforme grad magodinu ostaje bez najmanje

16

milijuna kuna

Duspara najavljuje bolju kontrolu naplate prihoda, racionalizaciju, manje zaposlenih u gradskoj upravi

STRUČNJACI ZA DUGOROČNE PROGRAME

A o tome da bi, uz uređivanje ulica, što je apsolutno dobrodošlo, trebalo više ulagati u obrazovanje i stvaranje podloge za budućnost te ostanak mladih u gradu, razmišlja Lena Kiriovska: “Dobro bi bilo angažirati stručnjake koji će osmišljavati dugoročne programe. Imamo izvrsne pretpostavke za poljoprivredu, uzgoj ljekovitog bilja, turizam..., treba poraditi na brendiranju onog što je prepoznatljivo - od gastronomije do bajki Ivane Brlić-Mažuranić; nezaposlene prekvalificirati, a ne čekati pomoć...”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike