Osijek
PROJEKT GRADA OSIJEKA I ZAGREBAČKE BANKE

Studentima krediti s
kamatom od 2,95 posto
Objavljeno 21. listopada, 2014.
U proteklih šest godina odobreno je oko 150 kredita

Nakon nekoliko mjeseci stanke, jer je stari ugovor istekao, od jučer studenti s osječkog područja ponovno, i to u iduće tri godine, imaju priliku dobiti studentski kredit za svoje školovanje sa subvencioniranom kamatnom stopom od samo 2,95 posto, što je plod nastavka suradnje Grada Osijeka i Zagrebačke banke.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i član Uprave Zagrebačke banke Milivoj Goldštajn potpisali su novi, trogodišnji ugovor o poslovnoj suradnji na projektu "Studentski krediti". “Ulaganje u mladost i znanje najisplativije je ulaganje Grada, jer upravo ostanak i povratak mladih obrazovanih kadrova može značajno utjecati na gospodarsku sliku grada te osigurati njegov razvoj i napredak", ističe Vrkić.

Kako podsjeća Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a Osječko-baranjske županije i inicijator cijeloga projekta, od jeseni 2008. godine, kada je on započet, donedavno je zaprimljeno više od 200 zahtjeva za izdavanje studentskih kredita, od kojih je njih oko 150 odobreno, a još 80-ak je u realizaciji. Zahvaljujući ovom sporazumu studenti iz Osijeka imaju mogućnost korištenja studentskih kredita za plaćanje troškova života te za plaćanje školarine prema povoljnijoj kamatnoj stopi koju dodatno sufinancira Grad Osijek. Ovi krediti uz gradsku subvenciju namijenjeni su redovnim studentima sveučilišnih, stručnih i poslijediplomskih studija koji udovoljavaju uvjetima koje je propisao Grad.

“Godišnje ćemo za tu namjenu izdvajati približno 90 tisuća kuna iz proračuna, što nije prevelik iznos, ali mnogima će to biti pomoć u ovim teškim vremenima”, napomenuo je Vrkić. “Rok korištenja kredita jednak je trajanju studija, odnosno preostalim godinama studija korisnika kredita, uz dodatnu mogućnost korištenja odgode plaćanja prve rate u trajanju do 12 mjeseci. Na taj način otplata glavnice kredita počinje tek nakon završetka studija i eventualno iskorištene odgode početka otplate. Rok vraćanja kredita, neovisno o roku trajanja studija, iznosi do deset godina plus jednu godinu počeka. Grad sufinancira kamatu u visini 2,81 postotnih poena te je kamatna stopa za studente 2,95 posto godišnje, promjenjiva je i u kunama. Krediti se odobravaju bez naknade za obradu kredita”, dodaje Čuraj.

Tomislav LEVAK
Kredit i do 48 tisuća kuna godišnje

Za preddiplomske i diplomske studije iznos kredita za plaćanje troškova života u rasponu je od 500 do 1500 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Osijeka, od 1000 do 3000 kuna mjesečno za studente koji studiraju u RH (ali izvan Grada) te od 2000 do 4000 kuna mjesečno za studente koji studiraju u inozemstvu. Za poslijediplomske studije iznos kredita za plaćanje troškova života za studije na području RH u rasponu je od 1000 do 3000 kuna mjesečno, dok za studente koji studiraju u inozemstvu iznosi od 2500 do 5000 kuna mjesečno. Za preddiplomske i diplomske studije kredit za plaćanje školarine iznosi maksimalno do 18.000 kuna godišnje za studije na području Osijeka te maksimalno 30.000 kuna godišnje za studiranje na području RH (ali izvan Osijeka) i maksimalno 48.000 kuna godišnje za studije u inozemstvu. Kod poslijediplomskih studija kredit za plaćanje školarine za studiranje na području RH može iznositi maksimalno 42.000 kuna godišnje, a za studije u inozemstvu maksimalno 60.000 kuna godišnje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike