Magazin
MONTENEGRO KAO ELDORADO

Crna Gora: Ima nečeg magičnog u toj zemlji što privlači svjetske pop-zvijezde, bogataše, tajkune, ali i mnoge Hrvate....
Objavljeno 18. listopada, 2014.

Mnogi su Slavonci ove godine ljetovali na Crnogorskom primorju. Glavna su dva razloga ljepota gradića na moru, a još više - niže cijene smještaja u hotelima i kod privatnika, kao i jeftina hrana.

Iz Osijeka, osim automobilom preko Bosne i Hercegovine, moglo se zrakoplovom do Dubrovnika, a zatim jednim od brojnih autobusa koji voze prema Kotoru, Budvi, Cetinju i Podgorici. Bilo je i onih koji su na put do Montenegra krenuli autostopom... Inače, cijena povratne autobusne karte od Osijeka do npr. Budve je oko 250 kuna.

Crna Gora s glavnim gradom Podgoricom (bivšim Titogradom) i prijestolnicom Cetinjem proteže se na 13.800 kvadratnih kilometara te ima nešto više od 620.000 stanovnika vrlo raznolikog nacionalnog sastava. U službenoj su uporabi crnogorski jezik, ćirilično i latinično pismo, srpski, bošnjački, albanski i hrvatski jezik. Ono što je posebno zanimljivo je to što koriste euro iako nisu članica EU ni eurozone. Cijene su uglavnom nešto niže od onih u Hrvatskoj, pa i u kafićima i restoranima na obali. Apartmani se mogu pronaći po cijeni od samo deset eura po danu, što je u odnosu na Hrvatsku velika razlika koju sve više uočavaju i turisti iz Australije, SAD-a i Kine, kojih je tamo sve više.

Naravno da su cijene u elitnim dijelovima Budve i u blizini Svetog Stefana drukčije, a tamo ipak dolazi svjetski jet set. Posebnu "manjinu" u blizini Budve i ostalih bisera obale čine Rusi koji su jeftino kupili zemljište i apartmane te se preselili u tu meku s manjim porezima i bezviznim sustavom za građane mnogih bjelosvjetskih država. Uobičajeni su i natpisi na ruskom, a na tom se jeziku govori u autobusima, na plažama, čak se i ne trude naučiti crnogorski, što mnogim Crnogorcima sve više smeta iako im prije nisu smetale njihove devize. U Hrvatskoj postoji uvriježeni stereotip o Crnogorcima da su neradnici i prilično lijeni. O tome se pričaju vicevi, ali je činjenica da nešto i ima u tome. Prilično se kasno bude (poput Španjolaca, recimo) i za sve - imaju vremena! Tipično crnogorski.

U krajnjem sjevernoistočnom dijelu Bokotorskog zaljeva smjestio se čarobni Kotor, grad, općina i luka opasana starim četiri kilometra dugim zidinama kroz koje se u grad ulazi na troja vrata. Od 1979. zaštićen je od UNESCO-a kao svjetska kulturna baština, a u njemu se nalazi pomorski muzej, pomorski fakultet, povijesni arhiv, kazalište, institut za biologiju mora i puno toga što je povezano s kulturom. Ako želite mirniji odmor, tada vam savjetujemo Kotor jer ipak nema raskalašene partije i diskoteke kakve nudi dvadeset kilometara udaljena Budva. U Kotoru žive bokeljski Hrvati i čine sedam posto stanovnika toga grada. Podrijetlo vuku od Dukljana, najjužnijeg plemena crvenih Hrvata. Njihova važnost za Boku kotorsku ne ogleda se u njihovoj brojnosti, već u doprinosu kulturnoj baštini Boke, koji je nerazmjerno veći od današnjeg etničkog udjela Hrvata. U 18. stoljeću imali su više od 300 brodova i bijahu rival Dubrovniku i Veneciji. U Budvu koja ima glasovitu Slovensku plažu dolazi gotovo cijela bivša Juga, baš kao i u ljetovalište Sutomore na pruzi Beograd - Podgorica - Bar, gdje vlak, kako kažu mještani, uvijek kasni s polaskom dok se ne iskrcaju svi putnici koji hrle prema obližnjoj veličanstvenoj plaži koja vrvi od kupača. A more je u Crnoj Gori čisto, nestvarno plave boje...

Zlobnici su svojevremeno Podgoricu nazivali najružnijim glavnim gradom u Europi. Teško je potvrditi taj navod, ali je činjenica da je strogi centar grada izuzetno bezličan i bezidejan. Kada sam došao u turistički ured pitati za neki vodič grada sa znamenitostima, rekli su mi da imaju samo knjigu koja se plaća sedam eura, što me izuzetno iznenadilo. Kasnije sam shvatio da je jedan dan u Podgorici i previše pa sam se uputio na izlet španjolskim suvremenim vlakom do Nikšića te povratnu kartu platio petnaestak kuna za 50 km planina i jednu od najljepših vožnji u životu. Oko mene su se pojavljivali nevjerojatni pejsaži, pogled na čudotvorni manastir Ostrog i netaknuta priroda, nešto čega u Crnoj Gori ne nedostaje. Dakako, za mnoge je boravak u Crnoj Gori nezamisliv bez posjeta Njegoševu mauzoleju na Lovćenu, koji je u stilu bečke secesije zamislio Ivan Meštrović, kao i Cetinju, gdje svakako vrijedi vidjeti Cetinjski manastir.

Sve u svemu, Crna Gora postala je prava turistička destinacija koja osim ljepotom privlači i niskim cijenama. A to je ono što turisti 21. stoljeća vole i žele. Dakako, Crnu Goru voli i svjetski jet set, Madonna, Monica Bellucci, Steven Seagal, ali i hrvatske estradne zvijezde, ruski tajkuni...

Slobodan KADIĆ

PITKI VRANAC
Vino dobro sjeda uz njeguški pršut sušen na bukovom drvu i suhi sir

Crnogorci turistima preporučuju odlična vina poduzeća Plantaže, posebice Vranac Pro corde. Riječ je o vinu tamnocrvene boje bogatom ekstraktom i jače taninskog okusa. Posebnim tehnološkim postupkom povećana je koncentracija proantocijanidola koji su prirodni sastojci grožđa. Proantocijanidoli imaju moć da vezujući slobodne radikale i blagotvorno djeluju na srce i krvne žile. Starija generacija naših čitatelja možda će se sjetiti da je na tom najboljem izvoznom crnogorskom proizvodu godinama pisalo Pro Cordem. To je vino najfinije uz njeguški pršut sušen na bukovom drvu i suhi sir, jela od crnog mesa ili roštilj. Za one koji ne vole vino, drugi je izbor domaća lozovača, ali i Nikšićko pivo. Cijena navedenog vina u Podgorici je pedesetak kuna, a može se kupiti i u našem Konzumu po nešto višoj cijeni.

BALKANSKA DRŽAVA
Pod UNESCO-om Durmitor, Kanjon Tara, Stari Kotor i Kotorski zaljev

Ako se prije puta želite informirati o Montenegru, oliti Crnoj Gori, vjerojatno ćete kliknuti na Wikipediju. A tamo stoji kako je Crna Gora balkanska država u jugoistočnoj Europi s teritorijalnim izlazom na Jadransko more. Najduža crnogorska rijeka je Zeta, a najduža obala, odnosno plaža, je ona kod Ulcinja, s 13.000 metara. Što se tiče planina, najviši vrhovi su Bobotov kuk (Durmitor) - 2523 metra i Maja Rozit (Prokletije) - 2522 metra. Najpoznatije i najveće crnogorsko jezero je Skadarsko - 391 km², a najdublji kanjon Tara - 1300 m, dok je najveći zaljev Bokokotorski. Na popisu svjetske baštine pod pokroviteljstvom UNESCO-a nalaze se Durmitor, Kanjon Tara, Stari grad Kotor i Kotorski zaljev. Nadaleko su poznati i Nacionalni parkovi - Durmitor, Biogradska gora, Lovćen (s Njegoševim mauzolejem) i Skadarsko jezero. Od gradova, po broju stanovnika najveća je Podgorica, glavni grad Crne Gore (139.100), zatim Nikšić (61.700), Pljevlja (18.800) i Bijelo Polje (17.100)

ZDRAVA HRANA
Ovčje mlijeko u svako doba dana, a jedu i smrčke i slade se medom

Osim vina i piva, Crnogorci piju i grušavinu, pitki napitak od ovčjeg mlijeka, ali i tekući kajmak. Oni koji žive sjevernije, jedu gljive smrčke i slade se medom jer je Crna Gora pravi mali raj za pčelare. Na jugu i uz Skadarsko jezero jedu se ribe ukljeva, koja se suši, te krap, koji se dimi. Tradicionalna crnogorska jela su kačamak, cicvara, popara i raštan te jagnjetina ispod sača. Otići iz Crne Gore, a ne posjetiti Perast te otočić Gospe od Škrpjela bila bi velika šteta. Pitoreskni zavjetni otočić prava je turistička točka i svakih nekoliko minuta do njega voze brojni brodići. Za nekoliko eura možete uživati u prekrasnom pogledu iz središta Bokokotorskog zaljeva, posjetiti muzej i crkvu, dobro se najesti i malo popiti, odmoriti se jedno popodne i "sjutra" krenuti na put.

Crna Gora ubraja se u red najmlađih europskih država. Nezavisnost je stekla 3. juna 2006. godine, istupanjem iz državne zajednice sa Srbijom...

Nakon pravoslavlja (74,24 %), islam je druga vjera (17,74 %) po broju vjernika u Crnoj Gori, dok su katolici treći sa 3,54 %

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike