Regija
U VALPOVAČKOJ ŠUMARIJI ZAVRŠENO PREUZIMANJE ŽIRA

U samo pet dana skupili 23 tone žira
Objavljeno 17. listopada, 2014.

VALPOVO - U Šumariji Valpovo od 6. listopada do 13. listopada trajala je akcija preuzimanja žira hrasta lužnjaka od sakupljača. Za razliku od prošle, ove godine urod žira bio je obilniji i potrebne količine od 23 tone djelatnici Šumarije preuzeli su od sakupljača u pet radnih dana, a i ove godine odgovorna osoba za preuzimanje žira bio je Marko Petrošević, revirnik u Šumariji Valpovo, potvrdio nam je upravitelj Šumarije Valpovo, mr.sc. Dalibor Tonc.

- Ove godine sakupljači su morali imati ishođenu dozvolu za sakupljanje žira bez koje žir nije bilo moguće predati, a u dozvoli je moralo biti navedeno gdje se smije sakupljati žir. Ovo će ubuduće postati pravilo, budući da smo ulaskom u EU postali jedno tržište i već su neki pokušali ilegalno sakupljen žir plasirati preko granice. Naime, žir pripada u tzv. sporedne šumske proizvode kao gljive, stelja, pitomi kesten, ili tartufi u Istri. Predstavlja šumski proizvod koji ima svoju cijenu i vlasništvo je države, u ovom slučaju pod upravljanjem Hrvatskih šuma i da bi se taj proizvod prodao, mora ga se otkupiti od njegovog vlasnika po službenom cjeniku. Šume mogu biti i privatne pa je sakupljanje žira bez dozvole šumovlasnika krađa. Cijena žira prilikom stavljanja na tržište, tj. kod prodaje veća je ako je sakupljen u tzv. sjemenskim sastojinama u kojima se nalaze odabrana i obilježena tzv „+“ sjemenska stabla ispod kojih se žir sakuplja, za što se također mora ishoditi dozvola - pojašnjava Tonc.

Bruto cijena za preuzeti žir ista je kao i prošle godine - pet kuna za kilogram, a zbog obilnog uroda Uprava HŠ-a procijenila je da nema potrebe povećavati cijenu. Iako cijena neke nije zadovoljila, odaziv sakupljača bio je velik i sakupljalo ga je 57 sakupljača. Prosječno je svaki sakupljač predao 416 kilograma u rasponu od 51 do čak 1622 kilograma, a dnevno je prosječno preuzimano 4740 kilograma. Kvaliteta žira je na očigled odlična, ali će se klijavost i vitalitet sjemena ispitati na šumarskom institutu u Jastrebarskom.

Šumarija će preuzeti žir te određene količine iz UŠP Vinkovci, kao i prošle godine iskoristiti za podsijati sastojine (šume) u kojima će nagodinu početi oplodne sječe. Takvih površina, što ove, a što iduće godine, bit će oko 70 hektara u Šumariji Valpovo, dok se na području UŠ Podružnice Osijek planira podsijati žir na 250 hektara. Kako kaže Tonc, sada se ta površina ograđuje niskim ogradama. Nakon ograđivanja u šumu će se unijeti i razbacati preuzeti žir na dijelu površine koji je obrastao grabom.

- Pomažemo prirodi da proizvede dovoljan broj jedinki lužnjaka kako bismo prvo mi, a onda naši unuci, selekcijom i odabirom dobili kvalitetna stabla koja će za nekih 140 godina posjeći. Tako šumari održivo gospodare šumama lužnjaka već 150 i više godina - kaže Tonc.L.Aničić

Bruto cijena za preuzeti žir ista je kao i prošle godine - pet kuna za kilogram

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike