Osijek
TOPLA JESEN PRODUŽILA PROBLEME KOJE IZAZIVAJU ALERGENI KOROVI

Peludna zrnca ambrozije zbog toplog vremena i dalje prisutna
Objavljeno 16. listopada, 2014.

Najveća koncentracija peludi ambrozije u zraku na području grada Osijeka ove je godine iznosila oko 650 zrnaca peludi u prostornom metru, što je gotovo tri puta manje od do sada izmjerenog rekorda od 1610 zrnaca iz 2010. No, u Službi za zdravstvenu ekologiju pri ZZJZ-u kažu kako je ambrozija još uvijek prisutna u zraku, iako u minimalnim količinama.

- Ovih dana još pojedinačno bilježimo prisutnost ambrozije u zraku, ali najviše tri do četiri zrnca u prostornom metru. Ono što je obilježilo ovogodišnju peludnu sezonu svakako je mnogo duža prisutnost peludi u zraku, ali i variranje u njezinoj količini zbog izmjene kišnih i toplih razdoblja. No, generalno gledajući ovo je bila prilično kišna godina pa je ujedno bilo i manjih problema s peludi. Nastavit ćemo mjeriti sve dok ne budemo dobili rezultate od najmanje tri dana bez i jednog zrnca ambrozije. Pelud se prirodno i u najvećoj koncentraciji širi u krugu od sto metara u odnosu na lokaciju na kojoj se korov nalazi. Dalje pelud nosi vjetar, čime se koncentracija neznatno smanjuje. Tako da je logično kako zbog ambrozije najviše pate alergičari koji žive s ambrozijom u neposrednom susjedstvu. Inače, pelud u zraku sigurno prestaje s prvim jutarnjim mrazovima, a nova sezona mjerenja peludi započinje u veljači, kada započinje prisutnost prvih zrnaca peludi čempresa - objasnila je mr.sc. Zdenka Šušić iz Službe za zdravstvenu ekologiju ZZJZ-a. N.Z.Eberhard

650

zrnaca peludi u prostornom metru najviša je izmjerena koncentracija peludi ambrozije u Osijeku ove godine, što je gotovo tri puta manje od rekordnih 1610 zrnaca 2010.

Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike