Osijek
APSURD: ŠKOLOVANJE NAJBLIŽE - U ZAGREBU

Cijela Slavonija bez
škole za vatrogasce
Objavljeno 14. listopada, 2014.
Osijek je sveučilišni grad i trebao bi imati ustanovu za obuku vatrogasaca

Tko zna za koliki broj bi se povećao broj vatrogasaca u Osijeku i širem području da postoji mjesto gdje bi mogli proći školovanje obvezno za taj posao.

Ovako je Osječanima najbliža ustanova Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja u Zagrebu. Apsurdno je da unatoč činjenici da na ovim prostorima tradicija vatrogastva traje 140 godina, Osijek nema obrazovnu ustanovu, a uz već spomenuti Zagreb, školovanje je omogućeno i u Rijeci te u Splitu.

- Hrvatska vatrogasna zajednica dobila je odobrenje Ministarstva obrazovanja za otvorenjem područnih škola u Splitsko-dalmatinskoj te Primorsko-goranskoj županiji, no ne i u Osijeku. Davno su sazreli uvjeti da se i kod nas otvori učilište gdje bi se obučavali profesionalni vatrogasci. Činjenica je da uvjete imamo i da je velik broj ljudi zainteresiran, a prijašnjih godina sadašnji su profesionalni vatrogasci riskirali trud i novac te su stekli stručnu spremu potrebnu za ovaj posao, kaže Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka. Premda postoje želje, Banjan kaže da ova inicijativa ima i negativnu stranu. Nastava koja traje 800 školskih sati (sedam mjeseci), zahtijeva potpuno zauzet objekt, odnosno maksimalno provođenje praktičnog dijela nastave. To podrazumijeva zauzetost vatrogasnih vozila i određene probleme u slučaju potrebe odlaska na intervencije. No i pokraj toga, Banjan kaže kako se ozbiljno razmišlja o nužnosti omogućavanja školovanja za posao vatrogasca na području Osijeka.

- Istina je da je ljudima problem školovati se u udaljenom gradu, jer to iziskuje velike troškove. Stoga ima smisla razmišljati da bi Osijek, kao sveučilišni grad, trebao imati svoju obrazovnu ustanovu - zaključuje Banjan.

Marija MIHELIĆ

Željko Kraljičak:

Dožupan

Osijeku je potrebno učilište za vatrogastvo

Dožupan Željko Kraljičak, ujedno i počasni predsjednik DVD-a Retfala te počasni vatrogasni časnik, smatra da bi za vatrogasnu školu na području Osijeka vladao velik interes. “Postoji potreba zapošljavanja profesionalnih vatrogasaca u Slavoniji. No, ostane li sve kako jest, doći ćemo u situaciju da ćemo imati kadar koji nije kvalificiran i koji se ne može javiti na natječaj. Podsjećam da je vatrogasna tradicija na ovim prostorima duga 140 godina i broj dobrovoljnih vatrogasnih društava kod nas veći je od broja DVD-a na području od Rijeke do Dubrovnika”, naglasio je Kraljičak, podsjećajući da nije samo priobalje mjesto gdje je pomoć vatrogasaca nužna. Stoga je otvaranje učilišta, odnosno obrazovne ustanove, kaže, sasvim logično.

140

godina duga je tradicija vatrogastva na ovim prostorima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike