Osijek
PUŽEVIM KORAKOM

Za 11 godina u 600 zgrada
riješeni vlasnički odnosi
Objavljeno 13. listopada, 2014.
Dodatna motivacija trebala bi biti mogućnost plaćanja bez kamata, na rate i iz pričuve

Iako je zbog financijske krize provođenje postupaka etažiranja i povezivanja stambenih zgrada za mnoge suvlasnike palo u zaborav, iz Zavoda za stanovanje poručuju da se radi punom parom kako bi se takav stav promijenio.

Naime, od dolaska Bojana Bodražića na mjesto direktora redefinirana je poslovna politika Zavoda te je aktiviranje Osječana za obavljanje ta dva postupka koja rješavaju probleme vlasništva nad zajedničkim dijelovima zgrada došlo u prvi plan.

- Od 2003. do danas kod nas je podneseno oko 600 zahtjeva za poslove etažiranja i povezivanja glavne knjige i knjige položenih ugovora. Određeni broj predmeta je riješen, no mnogi od njih još uvijek su u postupku, a tu je važno istaknuti kako se radi o složenom pocesu koji uključuje geodetske usluge, rješavanje imovinskopravnih odnosa, katastarske usluge i odnose samih suvlasnika unutar zgrade. No, bez obzira na to, ovu situaciju želimo promijeniti nabolje, te na tomu uspješno radimo od početka godine. Sagledavši cjelokupnu problematiku, povećao sam plan za 2014. U ovoj su godini etažirana 42 stambeno-poslovna objekta, a očekujemo da bi ih do kraja godine moglo biti i 50, što su odlični rezultati s obzirom na to da se prema prijašnjem poslovnom planu godišnje obavljalo do 30 postupaka - kaže Bodražić.

Iz pravne službe Zavoda kažu kako bi dodatna motivacija predstavnicima suvlasnika trebala biti mogućnost plaćanja postupka etažiranja bez kamata, na rate i iz pričuve.

- Tu opciju imamo u ponudi već duže vrijeme, no mnogi je predstavnici suvlasnika nisu svjesni. Na nama je da im je predstavimo i tako povećamo broj onih koji će konačno etažirati svoje zgrade - kaže Mario Bugarić.

Ivana SOLAR
deset kuna za kvadrat

Prema podatcima osječkog Zavoda za stanovanje, prosječna cijena etažiranja je deset kuna po četvornom metru objekta. Za stan od 50 kvadrata u zgradi sa sređenim zemljišnoknjižnim stanjem, prosječna je cijena etažiranja oko 550 kuna. Postupak povezivanja glavne knjige i knjige položenih ugovora upola je jeftiniji, pa za stan iz prethodnog primjera treba izdvojiti 300-tinjak kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike