Osijek
APSURDNE ODREDBE

MUP: Ako padne s bicikla, biciklistu kazna jer je sudionik prometne nesreće
Objavljeno 30. rujna, 2014.

Nije bilo dovoljno što je nesretna biciklistica prije nekoliko dana u Čaglinu pala s bicikla i teško se ozlijedila, pa je uza sve i policija obavljajući očevid utvrdila da je treba prekršajno prijaviti. Ovo je samo jedan u nizu takvih slučajeva, a na što je nedavno upozorio i Sindikat biciklista, koji je ravnateljstvu MUP-a poslao upit upravo u vezi s razlozima i uvjetima pod kojim se biciklistima izdaju te kazne.

- Jedna od nejasnoća je način na koji policija utvrđuje brzinu vožnje biciklista prije pada pa na osnovi toga izda kaznu? Puno puta se koriste riječi poput pretjerane ili neprilagođene brzine te izazivanje prometne nesreće kao osnove za izdavanje kazni - stoji u upitu koji je Sindikat uputio policiji. Nejasno je je li brzina proglašena pretjeranom na osnovi činjenice da je došlo do pada?

Zanimljiv je odgovor policije u kojem stoji da je prometna nesreća događaj na cesti izazvan kršenjem prometnih propisa u kojem je sudjelovalo najmanje jedno vozilo te je najmanje jedna osoba ozlijeđena, odnosno poginula ili pak u roku od mjesec dana preminula od posljedice prometne nesreće. Slijedom toga, biciklist je sudionik prometne nesreće kad padne s bicikla, a zbog ozljeda nužno je napraviti očevid. Mišljenje o eventualnoj odgovornosti donosi policijski službenik, no ako se biciklist ne smatra odgovornim, ima pravo prigovora nadležnom sudu.

Mještanka Čaglina, kao i brojni biciklisti prije nje, nije imala sreće. Smatrala se odgovornom i prekršajno je prijavljena. Proizlazi da je u slučaju lakših ozljeda bolje izbjeći dolazak Hitne pomoći i policije jer će u tom slučaju kao podsjetnik ostati tek modrice, ozljede i neispravan bicikl. Ne i prekršajna prijava za izazivanje nesreće u kojoj ste se sami ozlijedili.M.Mihelić

Sindikat biciklista nezadovoljan je zakonskim propisima koje policija primjenjuje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike