Osijek
SLAGALICA MARGARETE LEKIĆ NOMINIRANA U AMERIČKOM ČASOPISU

“Kuće i borovi” iz Osijeka među najboljim
svjetskim ekoproizvodima za djecu
Objavljeno 30. rujna, 2014.
Riječ je o igračkama koje mlada umjetnica ručno izrađuje od lipova drva

Osječka akademska kiparica Margareta Lekić nominirana je za ovogodišnju nagradu prestižnog američkog časopisa Natural Child World, koja se dodjeljuje najboljim ekološkim proizvodima za djecu u 40 kategorija inovatorima iz cijeloga svijeta.

Osnovni kriteriji koje je u visokom stupnju potrebno ispuniti za nominaciju su način izrade proizvoda, dizajn, cjelokupni izgled, društveni značaj proizvoda i podrijetlo sirovina za izradu. Sve ih ispunjava Margaretina kolekcija drvenih didaktičkih igračaka, odnosno jedna od slagalica iz kolekcije pod nazivom “Kuće i borovi”. Riječ je o proizvodu kojim se dijete na različite načine može igrati kroz tri razvojne faze te u svakoj razvijati logičko razmišljanje i vizualnu percepciju, poboljšati koncentraciju, naučiti osnovne boje i, naravno - zabaviti se! Igračke Margareta ručno izrađuje od laganog i kvalitetnog lipova drva te ih boji ekološkim bojama neškodljivim za zdravlje.

- Od ranog djetinjstva bila sam luda za svim vrstama slagalica, što me i gurnulo prema kiparstvu kao životnoj profesiji. Nakon završetka Akademije radila sam u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, na fakultetima i bila u kontaktu s djecom i mladima svih dobi. Tu se negdje rodila ideja da pokušam stvoriti svoju tvornicu igračaka iz mašte koja bi se bazirala na didaktičkim igračkama - kaže mlada umjetnica koja je prvi komplet slagalice napravila prije nepunih godina dana, a već se danas može pohvaliti golemim interesom za njen proizvod na domaćem, ali i inozemnom tržištu.

- U ljetnim mjesecima slagalice su se prodavale u Zadru i Dubrovniku, a uskoro bi trebale biti dostupne i u Zagrebu. Uz to, kontinuirano izlažem svoj proizvod na međunarodnim dizajnerskim sajmovima, što mu je i omogućilo globalnu prepoznatljivost - kaže Margareta Lekić.

Ivana SOLAR
GLASOVANJE ZA “ECO EXCELLENCE”

Tko će ponijeti laskavu titulu “Eco Excellence” Natural Child Worlda odlučuju posjetitelji internetske stranice ovoga časopisa - www.naturalchildworld.com. Upravo na ovoj adresi svi oni koji žele Margareti odati priznanje za njezin rad mogu dati svoj elektronički glas.

Kontakti čak iz Hong Konga

“Mogu se pohvaliti da su me kontaktirali čak i iz Hong Konga vezano uz distribuciju. Vjerojatno je istim 'kanalima' moja slagalica došla i do Amerike, odnosno časopisa Natural Child World, čime sam oduševljena. No, moram priznati da me nominacija jako iznenadila, s obzirom na to da me do samog izbora nitko iz njihova uredništva nije kontaktirao, što znači da su do proizvoda došli sami, što je za mene veliko postignuće”, kaže Margareta.

Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike