TvObzor
MARINA FERNANDEZ

Volim projekte koji su mi izazov i pomiču granice
Objavljeno 26. rujna, 2014.
“Ruža vjetrova” donijela mi je lijepa i dugotrajna poznanstva. Ponekad prođe mnogo vremena da se ne čujem i ne vidim ni sa kim iz ekipe, ali kad se sretnemo, osjećaj je kao da pauze nije ni bilo

Marina Fernandez, poznata splitska glumica i pjevačica, nedavno je javnosti predstavila laganu i simpatičnu skladbu “Voljet ću te ponovo sutra” te dobila priznanje, odnosno nagradu za najboljeg debitanta na nedavno održanim Večerima dalmatinske šansone. Upoznali smo je prije dvije godine, u drugoj sezoni sapunice “Ruža vjetrova”, a sada je odlučno krenula u pohod na radijski eter, što će se zasigurno svidjeti mnogim ljubiteljima džeza.

S Marinom smo za TV Obzor porazgovarali o debitantskom singlu, glazbi općenito i životu na relaciji Hrvatska - Portugal.

Kakav je bio osjećaj prvi put stati na pozornicu u Šibeniku na ovogodišnjim Večerima dalmatinske šansone?

- Kad sam ugledala pozornicu prije prve probe i sve elemente orkestra onako posložene, osjetila sam val topline, od nogu pa sve do obraza - onaj val pomiješanih emocija, od uzbuđenja do treme. Ali onog trenutka kad sam se spustila na pozornicu, taj se osjećaj umnožio bar tisuću puta. Svaki nastup uživo nosi sa sobom tu bujicu osjećaja, ali uz orkestar je svakako doživljaj još mnogo intenzivniji. Osjećala sam se, i još se uvijek osjećam, privilegiranom u takvim neprocjenjivim trenucima.

Nagrada za pjesmu “Voljet ću te ponovo sutra”

Kao glazbenica predstavili ste nam se pjesmom “Voljet ću te ponovo sutra”. Kako biste je opisali?

- Pjesma nije napisana u nekom posebnom glazbenom žanru, i zapravo ne znam kako bih je opisala, a niti gdje bih je pravedno svrstala. Ima u sebi jake elemente bossa nova prizvuka, koji nekako prevladavaju. Nastala je u ozračju ležerne i simpatične suradnje, koje se prožima cijelom energijom pjesme.

Poznato nam je da ste osvojili hrvatsku publiku, a kakve su prve reakcije vaših najbližih?

- Moja mama je odmah komentirala da je pjesma super i sve to, ali da sam je mogla malo ubrzati. (smijeh) Uglavnom su svi pozitivno iznenađeni i zadovoljni što sam išla baš u tom smjeru.

Nedavno je za debitantski singl snimljen i videospot u crno-bijeloj tehnici. Recite nam gdje je sniman i tko je sve uključen u projekt?

- Spot je napravio jako dobar prijatelj i iznimno talentiran mladi čovjek Roko Birimiša, a uz njega neizostavni tim, koji čine Toni Mijač, Paško Jurić i posljednja, ali ne manje važna, divna Elida Marković (frizerski salon “Elida”), koja je bila zaslužna za frizuru i šminku. Za lokaciju smo odabrali napuštenu vojarnu pokraj Splita.

Glazba je dio mene, bez nje ne mogu

Posljednjih nekoliko godina boravili ste i radili u Portugalu. Koliko se i po čemu život ondje razlikuje od života u Hrvatskoj?

- Život u Portugalu nije toliko drukčiji od života u Hrvatskoj, osim što je ondje tržište za moju branšu veće, pa je sve nekako organiziranije i lakše je doći do nekog posla.

Portugal je poznat po iznimno jakoj džez-sceni. Koliko često ondje nastupate? Je li teško dogovoriti gažu?

- S obzirom na to da sam u Portugalu već jedno desetljeće, već sam ušla u taj džez-krug gdje se, manje-više, svi poznaju. Budući da smo svi frilenseri, informacije o traženju elemenata džez-sastava i projekata stalno kruže. Postoji doista mnogo mjesta u koja se uklapa takva vrsta nastupa. Stoga uopće nije problem ugovoriti gažu. Osim toga, već ima hotela i barova gdje nas poznaju te smo uvijek dobrodošli.

Živimo u užurbanom vremenu u kojem se teško nalazi trenutak za umjetnost. Je li moguće nakon osam ili deset sati posla uživati u nekakvoj glazbi, albumu, koncertu?

- Koliko god svijet bio brz i ponekad zaista sati lete, uz sebe uvijek nosim mp3 plejer. Kad stavim slušalice i pustim glazbu, smjesta se sve uspori - bar prividno, i ponovo se vratim u svoju ravnotežu. Glazba je sastavni dio mog postojanja, baš kao i kisik. Za nju ne nalazim vremena - ona mi je neophodna.

Od mene uvijek očekujte iznenađenja

Kakvu glazbu privatno slušate? Što se trenutno može pronaći na vašoj plejlisti?

- Hmmm, moja plejlista sadržava sve - od Bacha do “Buena Vista Social Club”, preko Nicka Cavea i “Fun Lovin' Criminal”, “Moloko” i Milesa Davisa... Ima apsolutno svega i svačeg.

U Hrvatskoj ste godinu dana snimali seriju “Ruža vjetrova”. Jeste li ostali u kontaktu s ekipom?

- “Ruža vjetrova” donijela mi je neka lijepa i dugotrajna poznanstva. Ponekad zaista prođe mnogo vremena da se ne čujem i ne vidim ni sa kim iz ekipe, ali kad se sretnemo, osjećaj je kao da tog razdoblja između nije ni bilo.

Možete li nam otkriti svoje planove kad je riječ o glazbi i glumi? Što vam je trenutno priritet, a što još možemo očekivati?

- Riječ “plan” kao takva meni je apsolutna nepoznanica. Kad je riječ o glazbi, trenutno radimo na drugim skladbama, a u međuvremenu sam otvorena i za glumačke angažmane. Prihvaćam projekte koji su mi izazov da bih istražila svoje mogućnosti i pomicala neke predodređene granice. Stoga od mene uvijek možete očekivati iznenađenja.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
VOLI DOBRO DRUŠTVO UZ PJESMU I PLES

Marina Fernandez rođena je 19. lipnja 1981. godine u Splitu, gdje je 2000. godine završila Trgovačku školu, smjer komercijalist, kao i Glazbenu školu “Josip Hatze”, gdje je svirala obou. Deset godina živjela je u Portugalu, gdje je radila kao fotomodel i glumica u dječjim serijama i telenovelama, a glumila je i u mnogim portugalskim glazbenim spotovima i reklamama. Uz glumu i modeling, lijepa crnka odlučila se posvetiti i svojoj velikoj ljubavi – pjevanju i plesu. Tako je dvije godine pjevala džez-standarde u Gradskom kazalištu “Almada” u Portugalu, ali i po hotelima poput “Sheratona”.

Marina obožava jezike, pa je tako uz španjolski i engleski, živeći u Portugalu vrlo brzo naučila i portugalski. “Nerijetko su me ljudi znali pitati odakle sam jer sam jako brzo 'skinula' njihov naglasak, a kad sam rekla da sam iz Hrvatske, nisu mogli vjerovati!” prisjeća se Marina, koja i danas voli pjevati u dobrom društvu te izići ne bi li se dobro naplesala.

RIJEČ “PLAN” KAO TAKVA MENI JE APSOLUTNA NEPOZNANICA. KAD JE RIJEČ O GLAZBI, TRENUTNO RADIM NA DRUGIM SKLADBAMA, ALI OTVORENA SAM I ZA GLUMAČKE ANGAŽMANE...

Najčitanije iz rubrike