TvObzor
IDEALNE DRAMSKE SERIJE ZA MARATONSKO GLEDANJE (2)

Budni do jutra, pa što!
Objavljeno 19. rujna, 2014.
U prošlom broju predstavili smo deset serija idealnih za maratone, počevši od onih s najviše epizoda prema onima koje ih broje manje. U drugom nastavku taj niz privodimo kraju

Unatrag nekoliko mjeseci, osim za selfie, zacijelo ste čuli i za sve popularniji pojam binge-watching, odnosno - maratonsko, prekomjerno ili proždrljivo gledanje televizije. Priznajte da ste bar jednom ostali budni do sitnih sati, jer niste mogli odvojiti oči od neke napete serije.

U prošlom broju TV Obzora predstavili smo deset serija idealnih za maratone, počevši od onih s najviše epizoda prema onima koje ih broje manje. U drugom nastavku taj niz privodimo kraju.

BATTLESTAR GALACTICA(4 sezone, 75 epizoda)

Impresivna glumačka postava, zanimljive reference na stanje modernog svijeta, odlična glazba i ugled koji je serija stekla zbog pažljivog intoniranja međureligijskih odnosa i ljudskih prava općenito te, naravno, uzbudljiva svemirska pustolovina čine “Galacticu” obveznom za sve ljubitelje SF-a.

PERSON OF INTEREST(3 sezone, 68 epizoda)

“Osumnjičeni” počinju kao običan procedural, ali se vrlo brzo razviju u seriju koju ne možete prestati gledati i želite JOŠ. U središtu radnje je John Reese, bivši agent CIA-e, koji živi na rubu propasti, sve dok ne upozna genijalnog, ali povučenog milijardera koji se bavi softverskim inženjeringom. Harold Finch je napravio softver za vladu čija je svrha zaštititi naciju predviđajući terorističke napade te unajmljuje Johna kako bi mu pomagao.

BREAKING BAD(5 sezona, 62 epizode)

Ako još uvijek niste čuli za Waltera Whitea, genijalnog kemičara koji sazna da boluje od karcinoma i okreće se kriminalu, doista ne znamo na kojem planetu živite. Zvijezde serije “Na putu prema dolje” na nedavno održanoj dodjeli nagrada “Emmy”, pokupili su sve moguće kipiće za posljednju sezonu. Ne da morate gledati, nego DA!

THE WIRE(5 sezona, 60 epizoda)

Serija koja nema izrazito dobrog murjaka ni u potpunosti lošeg kriminalca. Serija koju mnogi smatraju najboljom ikad snimljenom. Strahovito životan prikaz Baltimorea, murjačkih postrojbi, kriminalnih skupina, pokvarenih političara, smutljivih medija, bijede i sirotinje, nevjerojatno je napisan, glumljen i snimljen. Možda vam neće “sjesti” na prvu, ali nemojte odustati.

THE WALKING DEAD(4 sezone, 51 epizoda)

“Živi mrtvaci” je jedna od onih serija koju ćemo vam ovaj put preporučiti samo zato što je zarazna, a ne osobito kvalitetna. Radnja prati policajca koji predvodi skupinu preživjelih u svijetu koji su preuzeli zombiji. Kako nas ne bi napali, ostavit ćemo seriju na popisu. Zamrzit ćete nas poslije. Ili nećete. Jedno od to dvoje.

SHAMELESS(4 sezone, 48 epizoda)

Upoznajte najbesramniju televizijsku obitelj: Gallagheri su neuredni, zbrkani, vulgarni, primitivni, glasni i siromašni. Ali sretni su zbog toga što imaju jedni druge. Uvijek sjajni “Besramnici” možda nisu osvojili tonu prestižnih nagrada, ali osvojit će vaša srca zato što su drugačiji od drugih.

SCANDAL(3 sezone, 47 epizoda)

Najveća američka TV opsesija prati Oliviju Pope koja se mora suočiti s duhovima iz vlastite prošlosti kad je pozovu u Bijelu kuću da riješi krizu predsjednika Granta. Olivia je bila pripadnica pomoćnog osoblja Bijele kuće s kojom je Grant prevario ženu, a najnovija ljubavnica prijeti da će medijima ispričati sve detalje veze. “Skandal” je stvoren za maratone i ne poznajemo nikog tko je pogledao samo jednu epizodu.

GAME OF THRONES(4 sezone, 40 epizoda)

Za “Igru prijestolja” morali ste čuti jer se godinama snima u Dubrovniku, ali ako ste seriju o sedam plemenitaških obitelji koje se bore za kontrolu nad zemljom Westeros uspjeli propustiti, nije nam jasno što čekate. Imate dovoljno materijala za maraton i stignete sve pogledati do sljedećeg proljeća.

HOMELAND(3 sezone, 36 epizoda)

Serija o marinskom naredniku koji je u Afganistanu mučen do iznemoglosti i vraća se kući kao heroj, osvojila nas je prije točno tri godine u prvoj sezoni, a dalje joj kvaliteta, nažalost, ide silaznom putanjom (što je manje primjetno u maratonskom gledanju). Unatoč svemu mi ih volimo, mrzimo, volimo mrziti i tako to, pa ćemo gledati i četvrtu sezonu koja stiže uskoro.

HOUSE OF CARDS(2 sezone, 26 epizoda)

Oskarovac Kevin Spacey vratio se na male ekrane nakon 25 godina kao demokrat Frank Underwood, jedan od predstavnika Južne Karoline u Kongresu. Iako se politički triler “Kuća od karata”, koji nas vodi iza kulisa moći, ambicije, pohlepe i korupcije u modernom Washingtonu, počinje prikazivati na HRT-u, izazivamo vas da pogledate samo jednu epizodu dnevno. (kraj)

Piše: Adrian ANDREJEK
Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

U PETOJ SEZONI SERIJE “ROOKIE”

Bivši novaci sada su mentori

Najčitanije iz rubrike