Magazin
DOĆI, VIDJETI I OSTATI!

Živjeti u Osijeku: Grad dovoljno velik
da ima sve što je potrebno, a dovoljno
malen da ga se može prijeći pješice...
Objavljeno 13. rujna, 2014.

Jedan je od najljepših gradova za život, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj jugoistočnoj Europi. Mislite da je ovo pretenciozna izjava? Ili izjava nekoga tko je samo ludo zaljubljen u grad u kojem je rođen i u kojem živi cijeli svoj dosadašnji život? Pročitajte ovaj tekst i iznesene argumente pa onda ocijenite.

Pođimo od sjajne lokacije. Osijek se nalazi na odličnom položaju, na mjestu gdje se i zemljopisno, duhovno i kulturološki nerijetko susreću i sijeku sjeverna i južna, istočna i zapadna Europa. Grad čiji početci sežu čak 8000 godina u prošlost, u staro kameno doba, i koji je u svojoj bogatoj i turbulentnoj povijesti pretrpio mnoge ratove i bio pod vlašću Rimljana, Turaka, Austrijanaca, Mađara... A opet je ostao "nepokoreni grad", kako glasi legendarni grafit iz posljednjeg, Domovinskog rata, i zaštićeno kulturno dobro na zidu na raskrižju Trpimirove i Divaltove ulice. Nepokoreni grad u kojemu i danas možete, uz hrvatski, čuti i engleski, njemački i mađarski jezik, ali ponegdje i posebno, essekersko narječje. I noviji, tipično osječki žargon, kojim vladaju izrazi lega, dumina, pauflek, bracika i mnogi drugi, potpuno razumljivi samo autohtonim Osječanima, a koje je na različitim proizvodima promovirao i Dizajn studio MIT preko svojeg "lega-lega" brenda.

Osijek je jedan od rijetkih gradova iz kojega, zahvaljujući i suvremenim autocestama, automobilom za "ciglih" sat vremena (ili manje) možete doći do čak tri državne granice - s Mađarskom, Srbijom te Bosnom i Hercegovinom. Ako vam na raspolaganju nije automobil, u Osijek doći i iz njega možete stići na sve moguće zamislive načine - autobusom, vlakom, zrakoplovom, brodom... Pritom je stanovniku Osijeka ili putniku namjerniku dostupna sve frekventnija Zračna luka Osijek, koja trenutačno ima redovite putničke linije s Londonom, Zagrebom, Splitom, Rijekom i Dubrovnikom, a u pripremi su nove relacije s Njemačkom, Austrijom i Švicarskom.

GRAD BICIKLA

Na raspolaganju su i Autobusni kolodvor, "najmoderniji i vizualno najatraktivniji od Beča do Istanbula" (kako je rečeno prije tri godine na njegovom svečanom otvorenju), kao i pristanište kraj brod-restorana Galija na rijeci Dravi, na kojemu se svake godine povećava broj kruzera s turistima iz svih krajeva svijeta. Ako imate svoj brodić ili čamac, slobodno ga možete "parkirati" u Zimskoj luci, koja pruža panoramu jadranskih lučica, ili u nekom drugom dravskom pristaništu.

U Osijek i iz Osijeka možete doći i biciklom. A kada jednom stignete, u ravničarskom gradu površine 171 četvorni kilometar, čeka vas više više od 40 kilometara biciklističkih staza i trakova, zbog čega je najveći slavonski grad već dobio nadimak "hrvatski Amsterdam". Mnogi brojne staze, pločnike, šetnice i ceste koriste i za vožnju koturaljkama, o čemu priča i poznata hrvatska književnica, rođena Osječanka, Ivana Šojat-Kuči.

- Premda je već gotovo otužno banalno preraslo u opće mjesto, floskulu: Osijek je grad po mjeri čovjeka. Ima urbanost, sve što taj opći nazivnik podrazumijeva, ali i spokoj, usporenost, tipično ravničarsku. Prostorno je podnošljiv, lako je preploviti ga na biciklu, pa čak i rolšuama - onima bolje fizičke kondicije - prepun je ljudi koje poznajemo, koji nam ujutro, na putu do posla požele dobar dan. Ima Dravu, a Drava šetnicu, šetnica klupe i kafiće iz kojih vam se, kad Drava poplavi od neba, čini da ste na moru. I to zbog riječnih galebova - kaže književnica i otvara temu zbog koje mnogi iznimno vole Osijek, čak i ako nisu Osječani - prelijepu prirodu.

Tijekom stoljeća Osijek se uspio oduprijeti pretjeranoj urbanizaciji i još uvijek leži "uz Dravu, miran i tih", kako kaže kultna pjesma Branka Mihaljevića. I ne samo to - grad doslovce živi na rijeci Dravi. Dokazuju to i kilometri šetnica (popularna Promenada), ali i lijepi mostovi, od kojih je pješački, viseći, službeno nazvan Most mladosti, motiv mnogih fotografija, razglednica i umjetničkih slika. Na Dravi, koja je, iako mutna, zdrava i omiljena kupačima, brojni Osječani naučili su plivati, a neki i veslati. Među njima i David Šain, osvajač zlatne medalje na svjetskom prvenstvu i srebrne olimpijske medalje.

GRAD SPORTOVA

- Volim živjeti u Osijeku jer je, za mene i moj posao, grad po mjeri. Sve mi je nadohvat ruke, niti je veliki, niti mali. Od kluba ili stana u bilo koji dio grada stignem za pet minuta. Prošao sam mnoge veslačke lokacije diljem svijeta i nema mi ljepšega nego rano ujutro u ranu jesen veslati i uživati dok je još lagana magla nad Dravom - opisuje Šain, jedan od niza sjajnih sportaša koje je iznjedrio grad na Dravi.

U kojem drugom gradu možete vježbati gimnastiku s osvajačima svjetskih medalja, Robertom Seligmanom i Tomislavom Markovićem? Ili zaigrati tenis s Donnom Vekić, jednom od najvećih mladih zvijezda? Samo u Osijeku! Ako pak želite, slobodno možete i nabijati nogometnu loptu u "Dolinama" na Vijencu Ivana Meštrovića, gdje je prve golove zabio Davor Šuker, službeno najbolji hrvatski nogometaš u posljednjih 50 godina. Ili pokušati trenirati rukomet na igralištu Grafičara u Podgrađu, gdje je nekada harala svojedobno najbolja svjetska rukometašica Kaja Ileš... Tko želi, može se okušati i u nekom od manje upražnjavanih sportova, poput streličarstva, atletike ili kuglanja, gdje su Osječanke i Osječani također zabilježili sjajne rezultate. Za ljubitelje sporta i rekreacije postoji pregršt sadržaja, a najposjećeniji su Srednjoškolsko igralište, znano kao Srednjika, nova i najveća nastavno-sportska dvorana Gradski vrt, susjedni istoimeni stadion (dom uglednog prvoligaša, Nogometnog kluba Osijek), Gradski bazeni, streljana Pampas i drugi. Posebnost je skatepark na lijevoj obali Drave koji je kao mravinjak u kolovozu, kada se održava međunarodni happening Pannonian Challenge.

Uz sve to, Osijek je grad iznimne kulturne baštine i impozantnih građevina, među kojima dah najviše oduzimaju barokna Tvrđa, prelijepi secesijski niz u Europskoj aveniji te konkatedrala, odnosno župna crkva sv. Petra i Pavla. Građanima nudi niz raznovrsnih kulturnih događanja pa tako i predstave u "odraslom" HNK-u i Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, s tim da se, s pomoću "inkubatora" iz Umjetničke akademije, sve više budi alternativna scena, iznimno jaka 80-ih godina, koja svoje pozornice najčešće pronalazi u Barutani ili austrougarskom manježu.

BEŽIČNI OSIJEK

Vrijedne izložbe redovito se mogu pogledati u Muzeju Slavonije, Muzeju likovnih umjetnosti i Galeriji Waldinger, filmovi (osim u multipleksima), često i umjetnički, u kinu Uranija koje vode Kinematografi Osijek, a književne večeri i promocije održavaju se najčešće u Klubu knjižare Nova i Club-galeriji Magis. Dobri koncerti klasičnijeg tipa na repertoaru su UAOS-a, Glazbene škole Franje Kuhača i Koncertnog ciklusa grada u atriju zgrade Glavne straže, a sve više se razvija i plesna kultura. U Osijeku rockerski duh i dalje nadvladava narodnjački pa se na mnogim mjestima mogu čuti i vidjeti žive svirke i pjesma, pri čemu se gostovanja poznatih izvođača posljednjih godina redovito događaju u kinu Europa. Centar noćnog života, naravno, osječka je Tvrđa, a ponuda brojnih klubova i kafića doista je raznovrsna. Tko, pak, želi na Facebook postaviti fotografiju iz noćnog provoda, na usluzi mu je wi-fi mreža kroz projekt "Bežični Osijek".

Premda više nema, recimo, kultnog "Lovačkog roga" ili "Bendeka", još je bolja gastronomska ponuda, što dokazuju i stalne nagrade restoranima kao što su oni u hotelima Waldinger i Osijek te Karaka.

Najveći slavonski grad aktivno živi u sva četiri godišnja doba. U proljeće građani uživaju u buđenju niza netaknutih prekrasnih perivoja i parkova, u ljeto u velikom broju posjećuju programe Osječkog ljeta kulture te Copacabanu ili Kopiku, veliki rekreacijski centar na lijevoj obali Drave; u jesen ih opijaju okus slasnog pečenog kestenja i miris prerade šećerne repe iz osječke Šećerane, a u zimu pohrle na Gradsko klizalište kod Sokolskog doma. Dakle, kad bismo parafrazirali Šaina, odgovor na pitanje “Zašto je lijepo živjeti u Osijeku?” bio bi: “Jer je dovoljno velik da ima sve što je potrebno, a opet dovoljno malen da ga se bez problema može prijeći biciklom”. I čak pješice! Još uvijek mislite da Osijek nije jedan od najljepših gradova za život?

Piše: Tomislav LEVAK
PRVI TRAMVAJ
130 godina javnog gradskog prijevoza

Proteklog tjedna organizirano je nekoliko događanja kojima je obilježena 130. obljetnica postojanja javnog gradskog prijevoza u Osijeku. Tom je prigodom održan svečani defile svih tipova tramvaja koji su trenutačno u voznom parku Gradskog prijevoza putnika (GPP). Paralelno, u zagrebačkom Tehničkom muzeju otvorena je izložba "Prvi hrvatski tramvaj" autora Vlade Pesta koja je širu javnost upozorila na činjenicu kako je Osijek bio prvi grad ne samo u Hrvatskoj nego i u jugoistočnoj Europi, gdje se u javnom prometu pojavio tramvaj, ujedno i samo jedan od dva hrvatska grada (uz Zagreb) koji još uvijek ima tu vrstu javnog prijevoznog sredstva. "Prije točno 130 godina, 10. rujna 1884. godine, počeo je prometovati prvi osječki tramvaj. U početku je to bila konjska željeznica, odnosno konjski tramvaj, a električni tramvaj krenuo je 1926. godine. Danas je tramvaj osječki kulturni i turistički brend", navodi Pest. Tramvajski promet neprestano se razvija pa danas Osijek ima tri linije. Najduža je Višnjevac - Zeleno polje, najkraća je kružna Trg Ante Starčevića - Željeznički kolodvor, popularni "kolodvorac", a "najmlađa" Trg Ante Starčevića - Bikara. Naravno, u Osijeku postoji i razgranata mreža linija autobusnog prijevoza. Većina građana vozi se na mjesečnu karticu nazvanu butra, što je skraćenica od riječi bus i tramvaj, a ujedno u osječkom žargonu naziv za djevojku ili curu.

RAJ ZA STUDENTE
17 fakulteta osječkog Sveučilišta

I onima koji se žele educirati, Osijek nudi stjecanje znanja od vrtićke i predškolske dobi pa sve do doktora znanosti. Od ove školske godine Grad Osijek uveo je projekt besplatnih udžbenika za sve učenike 20 osnovnih škola, a kada završe taj stupanj, školovanje mogu nastaviti u jednoj od 15 srednjih škola, uključujući i tri gimnazije. Razvoj Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - koje nosi ime po poznatom biskupu, čija se bista, zajedno s onima nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga nalazi u Rondelu velikana u Tvrđi - doveo je do toga da maturanti mogu birati između čak 17 različitih fakulteta i odjela, od kojih većina ima i doktorske i poslijediplomske studije. Zbog toga u Osijeku danas studira gotovo 20 tisuća mladih ljudi, pravi mali grad, čije je "sjedište" u posljednjih desetak godina postao sveučilišni kampus na mjestu bivše vojarne Drava.

Osijek je grad po mjeri čovjeka. Ima urbanost, sve što taj opći nazivnik podrazumijeva, ali i spokoj, usporenost, tipično ravničarsku...IVANA ŠOJAT-KUČI

Prošao sam mnoge lokacije diljem svijeta i nema mi ljepšega nego rano ujutro u ranu jesen veslati i uživati dok je još lagana magla nad Dravom...DAVID ŠAIN

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike