Kultura
6. HRVATSKI SLAVISTIČKI KONGRES

Trodnevni stručni skup 270 kroatista i slavista u Vukovaru i Vinkovcima
Objavljeno 12. rujna, 2014.
Kroz 230 znanstvenih referata analizirat će se stanje domaće humanističke i filološke znanosti

Šesti hrvatski slavistički kongres – stručno-znanstveni skup hrvatskih i inozemnih kroatista, slavista, filologa i kulturologa – svečano je otvoren preksinoć u Eltzovu dvorcu u Vukovaru. Skup je okupio 270 sudionika koji će, u tri dana u Vukovaru i Vinkovcima, kroz 230 znanstvenih referata analizirati stanje domaće humanističke i filološke znanosti.

– Najbrojniji je ovo kongres iz humanističkog područja koji je dosad održan u Hrvatskoj, a središnja tema je 100. obljetnica smrti Antuna Gustava Matoša i razvoj onodobne hrvatske književnosti – izjavio je medijima predsjednik Organizacijskog odbora Stipe Botica. Rad kongresa, kako je dodao, održava se u osam tematskih cjelina i bavi se jezikom, književnošću i kulturom Hrvata izvan Hrvatske. Botica je na otvorenju istaknuo i kako je uvjeren da će kongres unaprijediti i učvrstiti hrvatsku kroatističku i slavističku znanost koja treba imati mjesto u europskom i svjetskom kontekstu.

Sudionike kongresa pozdravili su i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Staša Skenžić i načelnica Odjela za promidžbu knjige i čitanja u Ministarstvu znanosti Dubravka Đurić Nemec koji su ustvrdili da je Hrvatski slavistički kongres, koji se održava svake četvrte godine, izrastao u trajno sastajalište domaćih i inozemnih slavista koji hrvatski jezik i književnost promatraju u kontekstu slavenskih jezika, a za to potpora, naveli su, neće izostati.

Pozdravne riječi uputio je i dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damir Boras, naglasivši nacionalni značaj kongresa, a također su se sudionicima kratko obratili predstavnici gradova Vukovara i Vinkovaca, kao i Vukovarsko-srijemske županije i Nadbiskupije osječko-đakovačke.

Rad 6. hrvatskog slavističkog kongresa nastavlja se do 13. rujna u prostoru Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca u Vinkovcima.

Sanja BUTIGAN
DOBITNICI NAGRADA

Otvorenje je bio trenutak i za dodjelu nagrada laureatima 6. hrvatskog slavističkog kongresa – dobitnik medalje Stjepana Ivšića koja se dodjeljuje hrvatskom jezikoslovcu je akademik Stjepan Babić, dobitnik medalje Antuna Barca koja se dodjeljuje književnom znanstveniku je profesor emeritus Stanislav Marijanović, a dobitnica medalje Vatroslava Jagića koja se dodjeljuje inozemnom slavistu-kroatistu za promicanje hrvatskog jezika je Svjetlana Olegova Vjalova.

Središnja tema kongresa je 100. obljetnica smrti Antuna Gustava Matoša i razvoj onodobne hrvatske književnosti

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike