Osijek
ŠTO SE DOGAĐA S “PROJEKTOM OSIJEK”?

Građani će već idućeg ljeta opet piti kavu na promenadi
Objavljeno 2. rujna, 2014.
Radovi će početi u rujnu i trebali bi biti završeni do kraja 2017.

Vezani članci

RAZGOVOR: PREDSJEDNIK UPRAVE VODOVOD-OSIJEKA

Jukić: Velikih otpuštanja neće biti i ovu ćemo poslovnu godinu završiti u plusu

Zašto i nakon punih mjesec i pol dana od službenog otvaranja radova, 11. srpnja, nisu počela vidljiva iskopavanja na provedbi 72,5 milijuna eura vrijednog projekta poboljšanja vodokomunalne infrastrukture grada Osijeka, poznatog pod nazivom “Projekt Osijek”?

Hoće li najavljena arheološka istraživanja na trasi sjevernog kolektora uz Promenadu na desnoj obali Drave usporiti njegovu gradnju? Ta dva pitanja ovih dana postavljaju mnogi građani Osijeka. Ivan Jukić, direktor Vodovod-Osijeka, koji je naručitelj radova, tvrdi da se sve odvija prema planu.

- Očekujemo da će na dionici sjevernog kolektora, koja se proteže od bivše Bijele lađe gotovo do Nemetina, biti nekih arheoloških iskopavanja, no tu smo opciju ukalkulirali u naš plan. Već su obavljena probna iskopavanja na dvjema lokacijama između Tvrđe i Promenade, blizu igrališta NK Elektra - navodi Jukić.

Navedeno potvrđuje Ivana Sudić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku.

- Na tim smo dvjema lokacijama pronašli temelje zidova, odnosno nekadašnjih baroknih opkopa Tvrđe. To su samo temelji, pa se zbog njih neće morati mijenjati trasa ni odgađati radovi. Također, probna će se iskopavanja i kasnija arheološka istraživanja obaviti i u Donjem gradu, otprilike u ravnini nekadašnje Murse. Budući da su tamošnje lokacije vrlo blizu rijeke Drave, sumnjamo da ćemo pronaći što vrijedno, jer je tada Drava bila puno plavnija i vjerojatno je odnijela mnoge arheološke ostatke - kaže Sudić.

Sve bi navedeno trebalo biti završeno do kraja ove godine, a paralelno s tim provodit će se i radovi na gradnji kolektora na drugim dionicama.

- Moja je procjena da će radovi konkretno biti započeti u rujnu i kompletno završiti do kraja 2017. – najavljuje Jukić.

Ovom najavom odgovara mnogim građanima koje zanima i hoće li im idućeg proljeća i ljeta biti uskraćeno omiljeno ispijanje kave na terasama duž Promenade.

- Mi se s izvođačima i Gradom dogovaramo da se radovi na potezu od nekadašnje Bijele lađe do spomenika Picassu obavljaju od listopada ove godine do travnja 2015. Vjerujem da će to biti ispunjeno i da će građani normalno uživati na terasama - kaže Jukić.

Tomislav LEVAK
ČAK 73,5% SREDSTAVA DAJE EU

Podsjetimo kako je “Projektu Osijek” odobreno financiranje iz EU fondova od čak 52,997 milijuna eura, što je čak 73,5 posto ukupnog iznosa, a ostatak, 19,5 milijuna eura ili 26,5 posto ukupno odobrenog iznosa financirat će se iz tzv. nacionalne komponente. Pritom dio od otprilike 145,7 milijuna kuna bez PDV-a raspodjeljuju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode u jednakom iznosu, po 53,5 milijuna, Grad Osijek će platiti 33,2 milijuna, a Općina Čepin 5,5 milijuna kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike