Osijek
RAZGOVOR: PREDSJEDNIK UPRAVE VODOVOD-OSIJEKA

Jukić: Velikih otpuštanja neće biti i ovu ćemo poslovnu godinu završiti u plusu
Objavljeno 2. rujna, 2014.

Vezani članci

ŠTO SE DOGAĐA S “PROJEKTOM OSIJEK”?

Građani će već idućeg ljeta opet piti kavu na promenadi

Nakon godišnjih odmora, ovoga tjedna i službeno počinje jesenska sezona u kojoj se djelatnost većine gospodarskih subjekata, pa tako i onih koji pripadaju u gradski sustav, vraća u redoviti ritam. Bio je to povod za kratak razgovor s Ivanom Jukićem, predsjednikom Uprave gradske tvrtke Vodovod-Osijek.

Mimo javnosti već poznatog, 73 milijuna eura vrijednog “Projekta Osijek”, možete li navesti neke druge veće projekte koje planira ili će ove jeseni provoditi Vodovod?

- Otkad smo preuzeli odgovornost za upravljanje tvrtkom Vodovod, nastavili smo s dobrom praksom maksimalnog razvijanja novih projekata i njihovog nominiranja prema Hrvatskim vodama, kako bismo iskoristili što više sredstava iz investicijskog ciklusa Vlade RH. Tako se i do kraja ove godine iz naših sredstava za razvoj planira prikupiti 15-ak milijuna kuna koje ćemo koristiti za niz radova po gradu Osijeku u cilju razvoja i obnove vodovodne i odvodne mreže, a jedan dio će biti ostavljen i kao rezerva unutar 'Projekta Osijek'. Međutim, to su sve zahvati koji više-manje pripadaju u redovite i nisu ni približno takvoga opsega.

Je li do kraja završeno predviđeno restrukturiranje Vodovoda i kako sada točno izgleda situacija s nekadašnjim segmentima tvrtke?

- Jest. Od nekadašnjeg velikog sustava koji je brojio više od 750 zaposlenika i imao sedam različitih segmenata, sada je, kao glavni dio, ostala tvrtka Vodovod-Osijek, koja se bavi samo osnovnom djelatnošću, vodoopskrbom i odvodnjom, i trenutačno ima oko 350 zaposlenih. Zatim, tu su četiri naše tvrtke kćeri - Vodovod-Montaža koja ima oko 200 zaposlenih, Vodovod-Graditeljstvo s 70-ak djelatnika, te Projektni biro i Hidrogeološki radovi, koje su manja poduzeća i imaju između 11 i 15 zaposlenih. One su u 100-postotnom vlasništvu Vodovoda, a posljednji segment, nekadašnji Tehnički plinovi, prodani su.

Gradski oci neprestano najavljuju smanjenje troškova i broja zaposlenih unutar gradskog sustava. Planirate li nešto slično i u Vodovodu, i u kojoj mjeri?

- U fazi smo završetka nove sistematizacije radnih mjesta i vjerujem da ćemo to uspjeti napraviti do kraja godine, bar za Vodovod kao matičnu tvrtku. Onda ćemo tijekom sljedeće godine nešto slično napraviti i za tvrtke kćeri. O nekim otpuštanjima posebno za sada ne razmišljamo, iako je teško decidirano govoriti u ovoj gospodarskoj situaciji. Očekujemo da ćemo svakako u roku od 30-ak dana završiti proces s našim radnicima koji odlaze u mirovinu. Njihov ukupan broj trebao bi se još nešto smanjiti, ali ne puno. Na sličan način, prirodnim odljevom, smanjit će se i broj radnika u tvrtkama kćerima, ali ponavljam, opet ne mnogo, samo onoliko koliko je nužno.

Imate li neki konačan cilj u smanjenju broja zaposlenih, bar što se tiče osnovnog dijela Vodovoda? Koji bi bio optimalan broj radnika?

- Sadašnje stanje u osnovnom dijelu Vodovoda je blizu optimalnog, i tu ne bi trebalo biti većih promjena. Drukčija je situacija u tvrtkama kćerima. One se bave isključivo tržišnim poslovanjem, osobito Vodovod-Montaža i Vodovod-Graditeljstvo, pa one svoj broj zaposlenih moraju planirati isključivo prema kriteriju koliko prihoda mogu ostvariti. Trenutno možemo biti zadovoljni njihovim radom jer imaju dosta ugovorenih poslova, sukladno iskustvu i referencama koje su prikupili svih ovih godina u sustavu Vodovoda. Pritom je Vodovod-Graditeljstvo dosta oslonjeno na radove vezane uz sam Vodovod, ali sve više uspijeva dobiti poslove vezane i uz druge vodovode, na području do Zagreba. Vodovod-Montaža, pak, već radi na području cijele Hrvatske i njezini su kapaciteti jako iskorišteni, no predviđamo i njihovo skorašnje širenje na tržišta u regiji.

O kojim je tržištima u regiji konkretno riječ?

- Naši su planovi vezani u prvom redu uz izlazak Vodovod-Montaže na tržište Srbije, da pokušamo i tamo prodavati svoje znanje i iskustvo, što je definitivno moguće. U budućnosti planiramo i izlazak na tržišta drugih susjednih zemalja, primjerice, Bosne i Hercegovine, ali idemo korak po korak.

Proteklu ste godinu završili s gubitkom u poslovanju. Procijenite kakva će biti situacija na kraju 2014. godine.

- Prošla je godina bila loša, najviše zbog nekih značajnijih milijunskih gubitaka, ali već sada možemo reći da ćemo ovu godinu kao samostalna tvrtka završiti u plusu. Naše tvrtke kćeri bit će vrlo blizu neke pozitivne nule. Dakle, uspjeli smo posložiti poslovanje i zadovoljni smo. Vjerujem da ćemo u idućem razdoblju uspjeti ostvarivati pristojne pozitivne rezultate. T. Levak

“Slobodan Tolj i ja smo tim”

Moram vas pitati nešto – u medijima i javnim istupima osjetno više može se vidjeti Slobodana Tolja kao člana Uprave nego vas, pa se već dugo špekulira da on zapravo upravlja “iz sjene”.

- Čuo sam i ja, ali to uopće ne bih želio komentirati. Odgovorno mogu reći – sve što ja znam unutar tvrtke, zna i Slobodan Tolj, ali i obrnuto. On je sada u poziciji da upravlja NK Osijekom pa je više medijski eksponiran. Oko Vodovoda imamo svakodnevnu komunikaciju i održavamo sastanke 'jedan na jedan' te sastanke s drugim suradnicima. Bilo bi najtočnije reći da smo Tolj i ja tim.

Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike