Osijek
OSIJEK PRIDE ODRŽAT ĆE SE 6. RUJNA

Najavljuje se sudjelovanje 200-tinjak osoba, dio će njih doći i izvan Osijeka
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.
Lavina reakcija: Manji dio podržava povorku, većina tvrdi da je riječ o provociranju okoline i neistomišljenika

Vezani članci

KAKO OSJEČKI POLITIČARI GLEDAJU NA OSIJEK PRIDE

Đapić: Da Grad izdaje dozvolu, bio bih protiv

U samom središtu najvećeg slavonskog grada u subotu, 6. rujna, održat će se prva “povorka ponosa” Osijek Pride 2014.

Na njoj će članovi LGBT zajednice (akronim koji označava zajednicu lezbijki, gay, biseksualnih i transseksualnih osoba), kako najavljuju organizatori iz osječke udruge LiberOS, upozoriti na svoja prava.

Najava toga događaja već je izazvala lavinu reakcija. Dok manji dio podržava takvu povorku ili izražava svoju ravnodušnost prema njoj, drugi (većina, bar sudeći prema prilično žestokim komentarima na internetskim forumima i društvenim mrežama) osuđuju takav način izražavanja stavova pripadnika LGBT zajednice, tvrdeći kako se time ne bore za svoja prava, već samo provociraju okolinu i neistomišljenike.

U utorak je navečer u Info centru za mlade Osijek održan sastanak svih koji su voljni sudjelovati u završoj fazi organizacije osječke povorke ponosa. Odazvalo mu se 15-ak članova nekoliko osječkih udruga i pojedinaca, od kojih polovina nije bila spremna stati pred objektiv fotoreportera Glasa Slavonije, s objašnjenjem kako ne žele da njihovi prijatelji i obitelj prije vremena saznaju da sudjeluju u ovom projektu. Također, novinar i fotoreporter Glasa zamoljeni su da ne budu na cijelom sastanku, kako se ne bi prije vremena otkrivali svi detalji o povorci, a osobito oni koji se tiču sigurnosti. No zato su nam organizatori spremno dali izjave i otkrili ključne detalje koji će zacijelo zanimati javnost.

Sudionici će se 6. rujna okupiti na Trgu Ante Starčevića u 11 sati. Povorka će, najavljuju, krenuti u 12 sati s Trga Ante Starčevića Ribarskom ulicom do Promenade, kojom će se kretati do Ulice Vjekoslava Hengla. Od tamo će preko Sakuntala parka i Lučkog prilaza ući u Kapucinsku ulicu, kojom će stići natrag do Trga Ante Starčevića, gdje će povorka završiti svoju šetnju. “Brojka kojom se općenito barata u svim kulturama i populacijama je da u svakoj postoji od pet do deset posto građana koji pripadaju seksualnim manjinama, ali većina ih se tako ne deklarira zbog straha od reakcija okoline. Vjerujemo da i Osijek nije iznimka i zato je potrebna ova povorka ponosa. Prema prvim informacijama, sudjelovat će više od 200 osoba, a doći će dio njih i izvan Osijeka. Što se tiče samoga sadržaja i programa, zadržali bismo ga još malo u tajnosti. Prošetat ćemo svakako i imati neke bučnije sadržaje, a ostalo ćemo otkriti na vrijeme”, naglašava Tajana Lučić, tajnica LiberOSa. Ona i njezini kolege naglašavaju kako su dobili sve potrebne dozvole od nadležnih struktura, a vjeruju da će, unatoč svim negativnim reakcijama, sve proći u najboljem redu.

“Ne plašimo se prozivanja i ružnih riječi, ali, za svaki slučaj, imat ćemo dovoljne sigurnosne mjere”, zaključuju i pozivaju sve da im se pridruže.

Tomislav LEVAK
Poznati na paradi

Na Facebook stranici Osijek Pridea do sada se za sudjelovanje u povorci prijavilo samo 139 osoba od njih gotovo dvije i pol tisuće, koliko stoji da ih je pozvano preko te društvene mreže. Od osoba poznatijih osječkoj javnosti tu su glumica Anita Schmidt, književnik Davor Špišić, Gordan Šestić, poznati osječki ugostitelj i vlasnik kluba Tufna te mladi grafički umjetnik Matija Drozdek, a očekuje se da će se prijaviti još neki.

Za prava su se već izborili

Mladi osječki umjetnik T. L. (zamolio je da mu objavimo samo inicijale, nap. a.) na sastanku je iznio svoj, suprotan stav. “Došao sam vidjeti što će se to dogoditi 6. rujna i vidjeti kako je to sve koncipirano. Želio sam saslušati i drugu stranu jer osobno sam mišljenja da ta povorka ponosa u ovom trenutku nije potrebna Osijeku. Mislim da je na četiri i pol milijuna stanovnika u Hrvatskoj previše imati tri takve parade, dakle u Zagrebu, Splitu i Osijeku. Jedna je sasvim dovoljna, i to zagrebačka. Kao drugo, ovo nije vrijeme ni mjesto da se održava takvo što, zbog toga što je donesen Zakon o životnom partnerstvu i prava koja sebi žele izboriti, već su dobivena. Po meni, ovo je pretjerivanje koje će više naštetiti nego koristiti LGBT zajednici”, rekao je.

Najčitanije iz rubrike