Osijek
KAKO OSJEČKI POLITIČARI GLEDAJU NA OSIJEK PRIDE

Đapić: Da Grad izdaje dozvolu, bio bih protiv
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.

S obzirom na to da je pitanje povorke ponosa izazvalo burnu raspravu 30. lipnja na sjednici Gradskog vijeća Osijeka, željeli smo čuti stav vladajućih i oporbenih osječkih političara.

Gradonačelnik Ivan Vrkić i predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić praktički su ponovili svoje komentare s te sjednice. “Ponavljam, s tom udrugom i građanima koji će se naći u povorci ponosa ne dijelim isti svjetonazor, ali cijenim njihov. Zato će Grad za gay paradu kao potporu dati 5000 kuna, kao što, u pravilu, dajemo i svim udrugama bez obzira na njihovu orijentaciju. Uoči povorke primit ću organizatore kako bih pokazao da je Osijek grad koji je otvoren prema svima, ali neću osobno biti u povorci. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu”, kazao je Vrkić, dok je Đapić, očekivano, bio osjetno konzervativniji. “Grad ne izdaje dozvole za ovakva događanja, ali da izdaje, ja bih bio protiv. Ja sam demokratičan čovjek, ali imam svoje stavove, koje sam i izrazio glasujući za inicijativu organizacije 'U ime obitelji'. Dakle, neću sudjelovati u toj koloni, ništa me ne obvezuje na to”, zaključio je Đapić.

Predsjednik osječkog HDSSB-a Krešimir Bubalo sličnoga je stava kao Đapić. “Osijek je uvijek bio grad po mjeri čovjeka i grad koji nikada nikoga nije provocirao, a ovu povorku smatram nepotrebnom provokacijom. U svakom slučaju, nadam se da će sve proteći bez nekih incidenata”, rekao je Bubalo. Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham (HNS), pak, toga datuma neće biti u Osijeku, ali da je tu, tvrdi, pridružio bi se povorci. “Legitimno je pravo svakoga, pa i LGBT zajednice, da se bori za svoja prava i stavove”, kratko je prokomentirao. Njegov kolega, drugi dogradonačelnik Denis Ambruš (SDP), naglašava kako se trenutačno primarno bave tehničkom stranom organizacije kako bi povorka protekla kako treba. “Što se tiče mojeg stava, mogu samo reći – Osijek je tolerantan i otvoren grad”, bilo je sve što je želio reći Ambruš.

S druge strane, Damir Kramarić, predsjednik osječkog HDZ-a, nije se želio puno osvrtati na ovo pitanje. “Ja to ne podržavam i točka”, kratko i jasno rekao je Kramarić. T. Levak

Daniel SRB

predsjednik HSP-a

Bavimo se gay prideom, a narod nema što jesti!

Predsjednik HSP-a Daniel Srb otvoreno je izrazio nezadovoljstvo ovim događajem. “Dakle, gay pride je s jedne strane izraz dekadencije, a s druge strane način da vladajući, u gradu kao i u državi, skrenu pozornost javnosti sa stvarnih problema. Mi se bavimo gay prideom, a gospodarska je situacija katastrofalna i narod nema što jesti! Nikako ne planiram sudjelovati u povorci, dapače, HSP će možda organizirati nešto kontra. Kad bude vrijeme, objavit ćemo točno i što”, najavljuje Srb.

Možda ste propustili...

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nacionalni dan hitne pomoći

NA ŠTANDU U GOSPODARSKOM CENTRU

Otkrivali policijske tajne

Najčitanije iz rubrike