Regija
PRVE TVRTKE UVEDENE U POSAO

Konačno počela obnova
obiteljskih kuća u Gunji
Objavljeno 16. kolovoza, 2014.
Obnova se provodi i na osam zgrada javne namjene, školama i ambulantama

GUNJA – Tri mjeseca nakon katastrofalnih poplava koje su sredinom svibnja potopile sela u istočnom dijelu županjske Posavine, u najviše stradaloj Gunji konačno je počela organizirana obnova poplavljenih obiteljskih kuća.

U posao su uvedene prve građevinske tvrtke koje je resorno ministarstvo angažiralo za obnovu kuća vlasnika/korisnika koji nisu htjeli uzeti novac i sami obnavljati kuće nego su potpisali izjavu da se sanacija i obnova na njihovim kućama provede u organizaciji države. Riječ je o tri obiteljske kuće u Ulici bana Josipa Jelačića. Posao kontinuiranog otvaranja gradilišta odvija se i na području općina Vrbanja i Drenovci. Sredinom ovog tjedna započela je obnova tri kuće u naselju Rajevo Selo, u Ulici Stjepana Radića te u Ulici Zrinskih i Frankopana. Očekuje se otvaranje novih gradilišta.

Većina se vlasnika kuća u poplavljenim selima, koji su do sada potpisali izjavu, odlučila za isplatu novčanih sredstava. S jučerašnjim danom iz državnog je proračuna isplaćeno 2,6 milijuna kuna vlasnicima kuća koji su se odlučili obnovu i sanaciju sami provesti. Protekle su srijede zaprimljene ukupno 44 izjave vlasnika/korisnika kojima se izjašnjavaju o načinu obnove, za ostalih oko tristo pozvanih vlasnika/korisnika izjašnjavanje se čeka, a paralelno se pozivaju i novi. Sve do sada prikupljene izjave stavljene su u konkretnu realizaciju. Obnova se provodi i na osam zgrada javne namjene, školama i ambulantama, a počinju i radovi na sanaciji područne škole u Gunji. I dok iz Ministarstva graditeljstva poručuju da obnova ide prema planu, čak i brže nego što su stručnjaci mogli i predvidjeti, mještani poplavljenih sela užasavaju se novih kiša i novih poplava.

- Koga zmija ugrize, i guštera se plaši! Bolje da umrem, nego da još jednom moram proživljavati ovu kalvariju - rekao nam je ogorčeni Stjepan iz Gunje.

Mještanima ni dandanas nije jasno kako je nasip puknuo, što je i dovelo do nezapamćene katastrofe i preko noći ih pretvorilo u beskućnike.

- Od vremena Vojne krajine, kad je i dobila taj naziv, Cvelferija nikada nije bila pokorena ni za jednog rata. I u Domovinskom ratu Cvelferi su ostali svoj na svome i odolijevali svim nedaćama, sve do 17. svibnja 2014. kad ih je zadesila velika tragedija. Pucanje nasipa u dva sela u razmaku od samo par minuta nikome nije jasno. I to je prvi pad jednog dijela Cvelferije, kada su ljudi morali napustiti svoje domove i kada su ostali bez svega onoga što su generacije gradile i stvarale. Ali Cvelferi su se brzo vratili na svoj neprepoznatljivi kućni prag i sasvim je logično da sada traže i pravdu i odštetu za ovaj genocid koji je izvršen nad njima i njihovom imovinom - prokomentirao je Antun iz Đurića.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
DANAS SKUP NA NASIPU

Ogorčeni mještani okupit će se danas (subota) u 11 sati na mjestu proboja nasipa u Rajevom Selu gdje će inicijatori pokretanja sudskog spora protiv Hrvatskih voda, odnosno Republike Hrvatske, koje smatraju glavnim krivcima za puknuće nasipa, održati konferenciju za novinare.

Pucanje nasipa

u dva sela u razmaku od samo par minuta još uvijek nikome od mještana nije jasno

Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike