Osijek
JOŠ SAMO ŠEST DANA ZA ODABIR

U osječkom Regosu nema gužvi za izbor jednog od tri tipa mirovinskog fonda
Objavljeno 29. srpnja, 2014.

Još samo šest radnih dana preostalo je za izbor jednog od tri tipa fonda unutar drugog mirovinskog stupa. Recimo kako je u drugom mirovinskom stupu 1,7 milijuna građana koji na svojim osobnim računima imaju 58 milijardi kuna, sada mogu izabrati žele li riskantnija ulaganja s mogućnošću većih prinosa, što nudi tip A, ili tip B i C, koji nudi niže riskantna ulaganja, ali slabije ili gotovo nikakve prinose. Sve što je potrebno je osobno otići u najbližu poslovnicu Regosa i to s OIB-om i dokumentom s fotografijom i odabrati kategoriju fonda do 7. kolovoza. Cijeli postupak traje tek nekoliko minuta, a u osječkoj podružnici na Korzu gužvi gotovo uopće nema.

- Imam 53 godine i zanimalo me koja je grupa najbolja, ali uvjerili su me da je za mene najbolji B tip fonda, pa nisam morala ništa mijenjati, odnosno po sili zakona ući ću u tu kategoriju - kaže sugrađanka Anđelka, koju smo susreli u Regosu.

Naime, recimo da u slučaju da ne odaberete kategoriju fonda, automatski ćete biti svrstani u kategoriju B fonda u kojem već jeste ako ste mlađi od 60 godina, ili u C kategoriju ako imate 60 i više godina. Ako ste nezadovoljni kategorijom fonda, besplatno je možete promijeniti u godinama kada punite godine života koje su djeljive s tri, u kalendarskom mjesecu u kojemu ste rođeni, primjerice, u 33., 42., 45. godini života... Čovjek rođen u srpnju 1984. godine može kategoriju fonda promijeniti u srpnju 2017. N. Z. Eberhard

U drugom je mirovinskom stupu 1,7 milijuna građana koji na svojim osobnim računima imaju 58 milijardi kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike