Osijek
U KBC-U STUDENTI IZ BRAZILA, FRANCUSKE, ŠPANJOLSKE I RUSIJE

Da Silva: Za razliku od brazilskih bolnica,
KBC Osijek je izuzetno dobro opremljen
Objavljeno 30. srpnja, 2014.
Svoje iskustvo obuke u KBC-u s Glasom Slavonije podijelio je Brazilac Fillipe

Samo tijekom srpnja na edukaciju u Klinički bolnički centar Osijek stiglo je čak šest studenata iz cijelog svijeta, a sve kako bi tijekom ljeta stekli nova znanja i razmijenili iskustva.

Riječ je o razmjeni studenata medicine putem udruge CroMSIC, koja je podružnica svjetske udruge IFMSA. Recimo kako su prvi strani studenti na razmijenu u Osijek stigli još 1995., kada su ih prvi doveli dr. Siniša Stevanović i dr. Vedran Zubčić. Tako su tijekom srpnja u KBC-u Osijek bili studenti iz Francuske, Španjolske i Rusije i to njih dvoje na Pedijatriji, jedan na Anesteziologiji te dvoje na Kirurgiji. No, na Odjel za maksilofacijalnu kirurgiju stigao je student medicine iz Brazila. O iskustvima Fillipe de Biaggi Borges da Silve, 21-godišnjeg studenta medicine, porazgovarali smo upravo s njim.

- Moram prvo reći da su liječnici i ostalo osoblje bili nevjerojatno ljubazni prema meni i tretirali me kao dio svog tima. Svi liječnici s Maksilofacijalne kirurgije bili su mi najbolji učitelji koje sam ikada imao tijekom svoje formacije i sve su mi objašnjavali s jako mnogo pažnje. Općenito moram reći da je hrvatska medicina jako dobra, jer imate toliko infrastrukture, odnosno materijala za rad koje mi u Brazilu imamo samo u većim i razvijenim gradovima, poput primjerice Sao Pauloa. Najveća razlika između medicine u Hrvatskoj i Brazila je što mi u nekim djelovima zemlje nemamo specijaliste za sve grane medicine pa brazilski liječnici moraju znati pomalo o svemu. Moram reći i da su pacijenti u Brazilu sasvim drugačiji. Naime, pacijenti kod nas postavljaju mnogo više pitanja, traže mnogo više objašnjenja i često uopće ne poštuju liječnike i njihovo mišljenje - ispričao nam je ovaj apsolvent medicine koji je prošli tjedan završio sa svojom edukacijom u Osijeku i krenuo na proputovanje Europom.

Mentor ovom mladom Brazilcu u Osijeku bio je doc. dr. sc. Dinko Leović, a prema riječima osječkih liječnika ovog budućeg liječnika najviše su zanimala znanja vezana uz plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju glave i vrata, a u KBC-u Osijek nove studente na razmjeni očekuju i tijekom kolovoza.

- KBC Osijek iznimno je ponosan što može dovesti i dobiti strane studente kako bismo zajedno razmijenili iskustva. Naime, riječ je o projektu Medicinskog fakulteta, a kako je osječka bolnica nastavna baza, sve se događa kod nas, na što smo mi iznimno ponosni - komentirao je sanacijski upravitelj KBC-a Saša Lamza.

Nefreteta Z.EBERHARD
Prijave za razmjenu putem CroMSIC-a krajem godine

Jedan od najznačajnijih uloga CroMSIC-a je organiziranje razmjena studenata medicine. CroMSIC u suradnji s Međunarodnom udrugom studenata medicine IFMSA organizira dvije vrste razmjena studenata - profesionalne i znanstvene. Važno je napomenuti da svake godine i u Hrvatsku stiže jednak broj stranih studenata koji na našim sveučilištima također sudjeluju na znanstvenim projektima te u radu u bolnicama. Strani se studenti upoznaju s našom zemljom i načinom rada, a svojim kolegama mogu prenijeti pozitivna iskustva iz Hrvatske. Natječaji za razmjene objavljuju se krajem svake kalendarske godine.

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike