Regija
GODINAMA UPOZORAVALE NA NEZAKONITOSTI

Zatvorena tvrtka Brod pamuk:
Još 78 radnica na ulici,
ostale i bez zadnje plaće
Objavljeno 28. srpnja, 2014.
Radnice su dobivale 1400 kuna - vlasnici su u ptrazi za jeftinijom radnom snagom!?

SLAVONSKI BROD - Višegodišnja agonija tvrtke koja je u proteklih desetak godina promijenila gotovo jednako toliko imena (Ceres, Brod tekstil, Kiara Lana, Brod pamuk...), završila je konačnim zatvaranjem vrata, a preostalih 78 (od nekadašnjih 200) radnica koje su šile, glačale i pakirale odjevne predmeta za talijansku tvrtku - našlo se na ulici. Giorgio Pavan i Francesco Gargano, talijanski vlasnici te tvrtke prozivane zbog mobinga, teških uvjeta rada, uskraćivanja zarađenog..., otišli su iz Slavonskog Broda, navodno u potrazi za jeftinijom radnom snagom (u srpskom Nišu i nekim drugim mjestima), a radnice koje su ostale i bez zadnje plaće, odavno skresane na 1400 kuna, svoja prava traže kod odvjetnika i na Zavodu za zapošljavanje.

- Znale smo da će tako završiti, zato smo vas i zvale, očekujući preko medija pomoć od nadležnih, ali ništa od toga... Inspekciji smo prijavljivale kada smo radile za socijalu u nemogućim uvjetima, na 50 stupnjeva pod limenim krovom, kad su nam smanjivali plaću, kada nam se minutama određivao odlazak na toalet ili vrijeme za stanku - kaže ogorčena bivša zaposlenica, čija je plaća bila jedini prihod obitelji.

Otkad se sindikalna organizacija raspalam s odlaskom posljednjeg sindikalnog povjerenika, bile su, kaže, prepuštene same sebi. Teritorijalni povjerenik SSSH-a Ante Malovan više je puta kazao kako im ne može pomoći ako ne osnuju novu sindikalnu podružnicu, a zbog lošeg iskustva bivšeg povjerenika nitko se nije htio prihvatiti tog nezahvalnog zadatka. Pravni savjetnik SSSH-a Mato Stanković upućivao ih je prije svega na inspekciju rada. I inspektori su više puta dolazili. No, prema inspekcijskom nalazu - u toj je tvrtki sve bilo u redu. “Kod poslodavca Brod pamuka nisu utvrđene nezakonitosti zbog kojih bi inspektor rada bio ovlašten poduzimati mjere”, odgovorili su. Inspekcijskim nadzorom također je bilo utvrđeno da nema “zastrašivanja ni bilo kakvog oblika pritiska za sklapanje ugovora o radu, a ni jedna od radnica nije izjavila da je poslodavac u bilo kojem obliku provodio na njih pritisak. Stoji i kako kod poslodavca nije izabrano radničko vijeće i ne djeluje sindikat, ali je imenovana osoba za zaštitu dostojanstva radnika, kojoj se radnice nisu obraćale usmeno ni pismeno radi eventualne zaštite dostojanstva ili zbog drugih pritužbi”. Sve je to bila, znale su reći radnice, lakrdija, jer se radilo o osobi koja je “u istom kolu s upravom”. Sada je svemu kraj.

Malovan kaže kako se nakon otkaza “baš ni jedna radnica nije javila zbog nekog savjeta”, a predsjednik sindikata tekstilaca Hrvatske Dražen Mihaljević smatra da bi “poslodavac trebao biti kažnjen zbog neisplate plaća, no to je mrtvo slovo na papiru”.

- Tekstilna industrija je na koljenima, a problem je više od 90 posto stranih vlasnika koji ne ispunjavaju preuzete obaveze i to će se događati sve dok ne profunkcionira pravna država - veli prvi čovjek strukovnog sindikata.

U najpogođenijoj industrijskoj grani, koja je uglavnom radila lohn poslove za široko tržište, a zanemarila se izrada domaćeg proizvoda, do sada je izgubljeno više od 20 tisuća radnih mjesta... Pridružile su im se i razočarane radnice Brod pamuka, u čijem se poslovno uvjetovanom otkazu navodi da su njegovi razlozi gospodarski, znatno smanjenje opsega posla i neisplativost djelatnosti.

Marija RADOŠEVIĆ

U tekstilnoj industriji do sada je izgubljeno više od

20.000

radnih mjesta

Jednokratna pomoć Grada

Brodski gradonačelnik Mirko Duspara osuđuje način na koji su nakon deset godina vlasnici Brod pamuka otišli iz grada i bez objašnjenja ostavili ljude na ulici. “To nije u redu. Prije nekoliko godina imali smo nekakav kontakt, i sada ćemo poslati dopis vlasniku, no nismo mogli utjecati na politiku poslovanja ako je riječ o privatnoj tvrtki. Mnoge tvrtke propadaju, tekstilna je industrija u svijetu najniže rangirana jer se teško može konkurirati jeftinoj kineskoj robi. Mi sada jedino možemo pomoći jednokratnom pomoći radnicama s područja grada”, kaže gradonačelnik, navodeći kako je “država mogla urediti zakone kojima bi se ovakve stvari spriječile”.

Više od 90 posto

stranih vlasnika ne ispunjava obveze, kriva je država, kaže Dražen Mihaljević

Možda ste propustili...

VATROGASNA EDUKACIJA I PREVENCIJA

Učenici upoznali vatrogasnu opremu

VUKOVAR PROSLAVLJA DAN GRADA

Koncerti, sport, domaća jela...

Najčitanije iz rubrike