TvObzor
DVIJE NOVE DRAMSKE SERIJE

Dr. House i Southland na programu RTL-a
Objavljeno 25. srpnja, 2014.
Od 28. srpnja, od ponedjeljka do četvrtka u kasnim večernjim satima gledatelji RTL Televizije moći će pratiti jednu od najpopularnijih serija u svijetu posljednjih deset godina “Dr. House”, kao i nagrađenu kriminalističku seriju u pet sezona “Southland“

Mizantrop, cinik, nekonformist i genij, Gregory House (Hugh Laurie), M. D., vodi tim dijagnostičara u Princeton-Plainsboro bolnici u New Jerseyju. Pacijenti koji stižu u bolnicu često dolaze s pogrešnim dijagnozama pa je na Houseu i njegovom timu liječnika da otkriju od čega ti ljudi boluju. Ako House shvati da se radi o rutinskom slučaju, odbija biti uključen u proceduru te traži slučajeve koji ga mogu zainteresirati i navesti na razmišljanje.

Omiljeni televizijski doktor

Prilazeći medicini s nekonvencionalnog stajališta, House ponekad riskira živote svojih pacijenata, no na koncu se njegova teorija pokaže kao jedina ispravna i ona koja spašava život. Koristeći razne metode, Houseov tim traži razloge bolesti te eliminacijom pojedinih teorija dolazi do dijagnoza i terapija liječenja. Tim se suočava s različitim problemima pri dijagnosticiranju, stoga se i on i njegov tim ponekad moraju jako potruditi da bi dobili odobrenje za medicinsku proceduru od ravnateljice bolnice dr. Lise Cuddy (Liza Edelstein), pogotovo kada su u pitanju visoko rizične metode liječenja ili one etički upitne. Upravo odluke etičkog karaktera kamen su spoticanja i razlog sukoba između Housea i njegova tima, naročito s dr. Allison Cameron (Jennifer Morrison), čiji su standardi i medicinska etika konzervativniji od ostalih doktora. Za vrijeme liječenja House je grintav, svadljiv, a pacijente doživljava samo kao slučajeve, slučajeve kao zagonetke, a njihovo odgonetavanje samo kao izazov svom intelektu. House je također i ovisnik o tabletama protiv bolova, točnije Vicodinu koji koristi u prekomjernim količinama zbog boli u desnoj nozi izazvanoj infrakcijom mišića.

Posveta Sherlocku Holmesu

Kao neka posveta Sherlocku Holmesu, šef Odjela za dijagnostiku, dr. House, vrlo je nalik tom najpoznatijem detektivu osebujnih metoda i inteligencije. Autor serije David Shore lik Housea stvorio je na Holmesovim karakteristikama: ekcentrični genij, konzument droga, tj. lijekova i ovisnik, odbija rješavati slučajeve koje smatra dosadnima, radi psihološku analizu klijenata, tj. pacijenata, izruguje se ljudskim manama i slabostima, kritizira društvo zbog nedostatka zdravog razuma i logike, broj stana u kojem živi House odgovara broju Holmesove kuće, prijateljstvo s dobrim i vjernim Wilsonom odgovara onome Holmesa i dr. Watsona, čovjek koji je ranio Housea nosi ime kao i najveći Holmesov neprijatelj (Moriarty), pa čak i ime House dolazi od Holmes ( čitaj. homes) te znači isto.

Southland

Odličan scenarij Anne Biderman, nagrađene za svoj doprinos u hvaljenoj seriji “Njujorški plavci“, iznimna produkcija Christophera Chulacka i Johna Wellsa (“Hitna služba“, “Heroji iz strasti“) te kvalitetna i poznata glumačka imena bili su dobri razlozi da serija bude prepoznata od struke. Johnu Cooperu (Michael Cudlitz), iskusnom i odrješitom policajcu snaga reda Los Angelesa, dodijeljen je novak Ben Sherman (Benjamin McKenzie), kojeg mora obučiti u prvoklasnog čuvara reda. Njihovom se timu pridružuju detektivi Lydia Adams (Regina King), koja pokušava uskladiti posao s obvezama koje joj donosi život s majkom, Russell Clarke (Tom Everett Scott), koji živi u nesređenom braku i ima troje djece, Daniel "Sal" Salinger (Michael McGrady), Nate Moretta (Kevin Alejandro), Sammy Bryant (Shawn Hatosy) i policajka Chickie Brown (Arija Bareikis), koja teži postati prvom ženom u timu specijalaca policije Los Angelesa.

Sirov pogled na ulice Los Angelesa

U velikoj ponudi kriminalističkih i policijskih serija koje su izašle iz pera odličnih scenarista i modernih studija američkih produkcijskih kuća u posljednjih desetak godina većina je kritičara pohvalila “Southland“ kao jednu od ponajboljih, ali ujedno nedovoljno cijenjenih serija na televizijskim ekranima. Nekoliko godina zaredom bila je nominirana za prestižne nagrade, među kojima je Peewee Piemonte osvojio dva Emmyja i Peabody nagradu 2011. i 2012. za izvanrednu koordinaciju kaskadera, a glumci Michael Cudlitz i slavna Lucy Liu (“Elementary“) ''Critics' Choice'', TV nagradu za odlične izvedbe glavne, odnosno gostujuće uloge.

Pripremio: Nikola KUČAR
Najčitanije iz rubrike