Regija
POŽEŠKI RONIOCI OTKRILI NEOPASNE ŽARNJAKE

Slatkovodne meduze se pojavile
i u brestovačkom ribnjaku
Objavljeno 24. srpnja, 2014.

POŽEGA – Članovi ronilačkog kluba Požega otkrili su u ribnjaku u Brestovcu stotine slatkovodnih meduza. Uzeli su nekoliko desetaka uzoraka i donijeli ih u Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim područjima Požeško-slavonske županije.

- Nakon što smo ispitali stručnjake o čemu je riječ, potvrđeno nam je da je to doista rijetka pojava, gotovo nemoguća, da se u slatkoj vodi naše županije, za sada samo u Brestovcu, pojavljuje slatkovodna meduza. One su aktivne ujutro i predvečer, kada ih bude nekoliko stotina. Bjeličasto su prozirne, promjer klobuka im je do 25 milimetara, a građene su 95 posto od vode. Potpuno su neopasne iako pripadaju grupi žarnjaka zato što su im pipci jako mekani i ne mogu prodrijeti u ljudsku kožu. Već imamo upite zabrinutih ribiča i građana pa im poručujemo da ih se ne treba bojati – rekao je dr. sc. Ivica Samardžić, ravnatelj JU županije.

Meduze su sličnije biljkama nego životinjama, a hrane se planktonom. Izvan vode vrlo brzo isparavaju i ugibaju, a u ribnjak su vjerojatno došle s ribljim mlađem šarana pri poribljavanju jer je ribnjak star samo šest godina. Riba je došla uglavnom iz Oriovca i Poljane, i to prijašnjih godina, a tek sada se pojavila u većim količinama.

– Slatkovodna meduza pojavila se u Slavoniji prije nekoliko godina. Invazivna je to vrsta - budući da je cijeli planet postao jedno dvorište, i one se šire. Već je zabilježeno 80-ak invazivnih vrsta biljaka, ali i nekoliko vrsta životinja, koje putuju planetom – rekao je Samardžić. (AGM Kruna)

Možda ste propustili...

DRUGI HUMAITARNI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Idemo dalje za Luku

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

Najčitanije iz rubrike