Dome slatki dome
KAKO SE BEZ OPASNIH KEMIJSKIH SREDSTAVA RIJEŠITI KUKACA

Biljkama otjerajte komarce
Objavljeno 24. srpnja, 2014.

U ljetnim mjesecima imamo problem s rješavanjem komaraca i mušica. Većina će se prikloniti kemijskim sredstvima, ali se postavlja pitanje koliko su ona zdravstveno sigurna. Naime, malo je poznato da većina kemijskih sredstava sadrži opasan DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide). Postotak DEET-a u kemijskim sredstvima protiv komaraca i mušica kreće se od 5 do čak 25 posto. DEET je posebno opasan za djecu. Ako dođu u kontakt s DEET-om, mogu dobiti napadaje, nerazgovijetan govor, hipotenziju i bradikardiju! Kako biste izbjegli negativne posljedice uporabe kemijskih repelenata, pokušajte se zaštititi na prirodan način – biljkama.

1. Citronela je najčešći sastojak sredstava kojima se koristi u borbi protiv komaraca i mušica. Karakteristčnog je mirisa pa na neki način maskira ostale mirise i tako otežava kukcima da vas nađu. Iako postoje mnoga sredstva s aromom citronele, najbolje sredstvo kao repelent je sama biljka. Citronela je zapravo vrsta trave, pa kao takva nije zahtjevna. Kupite gotovu biljku i posadite je u veću posudu. Izaberite jednu od ove dvije vrste Cybopogon nardus ili Citronella winterianus. Vrlo je dekorativna, a pomoći će vam da tijekom ljeta u svojoj blizini nemate ni komaraca ni mušica.

2. Divlja metvica je još jedan prirodni repelent. Sličnog je djelovanja kao i citronela. Ima jak, karakterističan miris koji zbunjuje komarce i otežava im da nađu domaćina. Za razliku od citronele, divlja metvica može rasti i u hladu. Divlja metvica (nana) nije isto što i pitoma. Odbija mušice i komarce, ali svojim cvjetovima privlači pčele i leptire. Biljku poslije možete iskoristiti za pripremanje čaja.

3. Kadifice su još jedna dobro poznata biljka koju možemo imati i na balkonima i u dvorištu, u vrtu. Vjerojatno ste primijetili da kadifice imaju karakterističan ofenzivan miris. Upravo je taj miris razlog da ih se komarci klone. Kadifice sadrže Pyrethrum koji je sastavni dio mnogih kemijskih repelenata. Posadite ih u posude koje smjestite na ulaz svojeg stana ili kuće, što će biti nepremostiva prepreka za komarce. Ipak nemojte ih stavljati na stol jer privlače ose!

4. Mačja trava je još jedna biljka iz porodice metvica koja će vam pomoći da se riješite komaraca i drugih nepoželjnih kukaca. Ova biljka je prirodni repelent koji je deset puta jači od DEET-a! Ne zna se točan način djelovanja mačje trave, ali jedno je sigurno, komarci je ni najmanje ne vole. Zbog tog svog svojstva mačja trava se uzgaja industrijski. Vi je možete vrlo jednostavno uzgajati kod svoje kuće. Nije zahtjevna i lako se razmnožava.(J.Kn.)

Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike