Regija
CENTAR ZA KULTURU, INFORMIRANJE I CIVILNI SEKTOR

Volonteri čistili i razvrstavali eksponate za zavičajni muzej Donjeg Miholjca
Objavljeno 19. srpnja, 2014.

DONJI MIHOLJAC - Kako bi se sačuvala i na pravi način vrednovala bogata povijest Donjeg Miholjca, grada i širega područja naseljenog još prije šest tisuća godina, Centar za kulturu, informiranje i civilni sektor odlučio je osnovati zavičajni muzej.

- Grad je za te potrebe čuvanja i daljnjeg prikupljanja povijesnih materijala odobrio dvije prostorije u novom dvorcu - rekao je predsjednik Centra Darko Nikolić.

Volonteri Centra organizirali su i prvu akciju čišćenja i osnovnog kategoriziranja prikupljenih i sačuvanih artefakata od kojih se većina odnosi na knjige, dokumente, arhivsku građu, etnografske eksponate i predmete. O opsegu prikupljenog materijala govore i podaci da je prigodom akcije sređena tek dvadesetina eksponata. Nikolić je najavio da će uskoro stupiti u kontakt s Ministarstvom kulture i Muzejom Slavonije u kojemu ima građe koja se odnosi na grad i šire gradsko područje. On je podsjetio na dobar povijesni i geografski položaj Donjeg Miholjca kojega su već kao rimsku postaju Marinianis presijecali brojni kopneni i riječni trgovački putovi. Područje Donjeg Miholjca je poznato i kao jedan od rijetkih lokaliteta takozvane Badenske kulture čija su zemunička naselja uz zanimljive alate, keramiku, oružje, grob..., otkrivena južno i jugozapadno od grada prigodom izgradnje plinovoda.

Nikolić je pozvao sve one koji žele darovati ili posuditi povijesne predmete da se jave u Centar.I.Korov

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike