Regija
NAŠIČKI PLANINARI UREĐUJU SVOJ OBJEKT U LONDŽICI

Planinarska kuća ''Krndija'' u jesen će biti spremna za prihvat prvih planinara
Objavljeno 17. srpnja, 2014.

NAŠICE - Našičko Planinarsko društvo ''Krndija'', koje je 2012. proslavilo 50 godina uspješnog djelovanja i 90 godina organiziranog planinarstva u Našicama, primjer je udruge koja zalaganjem svojih članova pridonosi napretku cijele sredine. Osim vikend-izleta, pohoda i druženja s planinarima iz cijele Hrvatske, aktivnosti članova obilježavaju i dobrovoljne radne akcije uređenja planinarskih odredišta. Tako su nedavno počeli radovi na uređenju Planinarske kuće ''Krndija'' u Londžici. Kuća je udaljena desetak kilometara od Našica, a nalazi se na nadmorskoj visini od 274 metara. Raspolagat će s 12 ležaja u dvije spavaonice i malom kuhinjom. Prva akcija u kojoj je sudjelovalo 15 našičkih planinara je odrađena, a na uređenju kuće intenzivno će se raditi cijelo ljeto kako bi u rujnu bila spremna za prihvat planinara, kada je festival Dani slavonske šume u Našicama, ali i Slet planinara Slavonije i Baranje.

Buduća planinarska kuća uređuje se u objektu bivše željezničke stanice Londžica, koju je na korištenje planinarima ustupio Grad Našice. Objekt je u lošem stanju zbog višegodišnjeg neodržavanja i osim sanacije podova, obnovit će se prozori, vrata i dotrajali dimnjak te pročelje. Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na 20.000 kuna. Uređenje doma do sada je s oko 5.000 kuna pomogao Hrvatski planinarski savez jer financijska sredstva kojima raspolaže PD ''Krndija'' nisu dostatna. Uređenje kuće najviše će ipak pomoći našički planinari, koji neće štedjeti ruke, vrijeme i znanje, a ni sposobnosti u traženju donatora. Prema riječima tajnice Natali Sikora, planinarskom kućom moći će se koristiti svi članovi Hrvatskog planinarskog saveza, ali i svi ljubitelji prirode.

- Kuća se nalazi na idealnoj lokaciji za one koji se odluče proći Slavonski planinarski put jer od Planinarske kuće na Boroviku do Planinarske kuće ''Krndija'' valja hodati četiri-pet sati. Za početnike hodače kuća je polazište za Crnu kladu s izvorom, nadstrešnicom i ribnjakom, za Paulinovac, omiljeno izletište planinara i ljubitelja prirode, za Bedemgrad, srednjovjekovnu utvrdu iz 14. stoljeća te dalje prema Našicama – navodi Sikora.

Prema riječima Stjepana Mravlinčića, predsjednika PD ''Krndija'', Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Osijek zainteresirana je za obavještajnu točku u planinarskoj kući u Londžici. Ustrojavanje obavještajne točke omogućilo bi da bi boravak planinara na ovom području Krndije bio sigurniji jer bi nad njima bdjeli HGSS-ovci.

- Drago mi je da ćemo kuću urediti u godini kada Hrvatski planinarski savez slavi 140. obljetnicu. Društvo će konačno imati smještajni kapacitet koji ćemo moći ponuditi planinarima, a prema potrebi i gljivarima, sportašima, rekreativcima i svim zaljubljenicima u prirodu – zaključuje Mravlinčić.S.Fridl

PLANINARSKU ŠKOLU ZAVRŠILO 25 ČLANOVA

PD ''Krndija'' puno pozornsti poklanja preventivnom radu kao što su edukacije. Tako je prošlog mjeseca organizirana opća planinarska škola koju je pohađalo 25 članova. Tijekom predavanja i praktičnih vježbi polaznici su imali prilike naučiti o planinarenju i meteorologiji, upoznati planinarsku opremu, naučiti vezati čvorove, u teorijskom i praktičnom dijelu svladati orijentaciju i prvu pomoć te naučiti osnove iz dijela koji obuhvaća gorska služba spašavanja. Predavači su bili iskusni planinari, licencirani od Hrvatskog planinarskog saveza, liječnici i članovi Gorske službe spašavanja. U sklopu redovnih ovogodišnjih aktivnosti planinari su počeli i akciju čišćenja Bedemgrada, koja će se organizirati u nekoliko navrata.

Najčitanije iz rubrike