Dome slatki dome
UREĐENJE UGODNOG MJESTA U VRTU

Pod sjenicom je ugodno sve do jeseni
Objavljeno 17. srpnja, 2014.

Ljeto se tek zahuktava i pravo je vrijeme da razmislite o uređenju ugodnog mjesta gdje ćete u vlastitom vrtu provoditi slobodno vrijeme nakon posla u društvu obitelji i prijatelja.

U svakom slučaju treba potražiti dio koji je manje osunčan, a ako je to otežano pronaći, razmislite o gradnji ili samogradnji sjenice. Ako nemate dovoljno vlastite mašte i iskustva u projektiranju, a ipak ste vješti s alatom, nacrte možete potražiti na Internetu ili zatražiti asistenciju nekog tesara ili pak nabaviti neku gotovu konstrukciju koja se može kupiti u nekom od specijaliziranih trgovina, a na vama je samo da ispod sjenice postavite vrtni namještaj i još pokoju sitnicu kojom ćete si uljepšati ugođaj boravka na otvorenom sve dok ponovno ne zahladi na jesen.

Ako se, pak, prihvatite samogradnje, valja napraviti plan gradnje i skice kako bi sve bilo po mjeri kada se budu sastavljali dijelovi, ali i radi vlastite sigurnosti. Jer, od bezbrižnog opuštanja i poslijepodnevnog drijemeža nema ništa ako strahujete da bi se cijela konstrukcija mogla srušiti na vas - što od vlastite težine, jer pokrov kakav god on bio i drvene ili metalne grede, ako nisu povezane prema pravilima tesarske struke i prema statičkom proračunu, nemaju zanemarivu težinu, što od nevremena i olujnog vjetra.

Ideje i nacrte moguće je naći i u nekoj od knjiga i priručnika koji se mogu pronaći u knjižnicama ili čitaonicama, a uz pomoć nekog prijatelja stolara ili majstora koji usluge nude i putem oglasnika grede se mogu iskrojiti i istesati kako bi estetski izgledale ljepše.

Ne treba zaboraviti da valja napraviti i betonsku podlogu i temelje za stupove i metalna sidrišta u koja će se postaviti stupovi. Time će se spriječiti direktan kontakt s podlogom i onemogućiti vlaženje drva i njegovo truljenje, čime se postiže i dugotrajnost objekta. Naravno, treba napomenuti kako se i drvo treba s vremena na vrijeme održavati premazivanjem lakovima prema želji. Prilikom projektiranja valja ukomponirati i električne instalacije za rasvjetu i neke uređaje koje želite koristiti ispod sjenice. Druga je varijanta robinzonska: kada se smrači, upaliti svijeće ili petrolejku.D.Pejić

Ukoliko se prihvatite samogradnje valja napraviti plan gradnje i skice kako bi sve bilo po mjeri

Možda ste propustili...

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike