Kultura
IZLOŽBA U MUZEJU VALPOVŠTINE

Stotinu godina od sarajevskog atentata na Franju Ferdinanda
Objavljeno 1. srpnja, 2014.

I dok je 28. lipnja 1914., točno u 10 sati, Gavrilo Princip u Sarajevu počinio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Franju Ferdinanda, u isto vrijeme 100 godina poslije u Muzeju Valpovštine otvorena je prigodna izložba “Odjeci Prvog svjetskog rata u Valpovštini”. Tom se izložbom valpovački muzej pridružuje obilježavanju toga događaju kao važnog dijela povijesti Europe. Upravo stoga je Ministarstvo kulture i pokrovitelj izložbe, koju su pomogli i Osječko-baranjska županija i Grad Valpovo.

– Izložbom smo pokušali prikazati valpovačku svakodnevicu tijekom Prvog svjetskog rata. Valpovo nije osjetilo konkretna ratna zbivanja, ali su vijesti pristizale kroz novinske napise i pisma vojnika s bojišta. Tako smo posjetiteljima približili najvažnije vijesti, koje je tada objavljivao dnevni list Hrvatska obrana, tiskan u Osijeku. Drugi dio izložbe tematski je vezan uz rad bolnice Crvenog križa, jer se Valpovo nalazilo uz željezničku prugu, kojom su dovoženi ranjenici. Ovu je bolnicu vodila grofica Julijana Normann, a pomagali su joj brojni sugrađani. Treći dio izložbe posvećen je obradi dokumenata pohranjenih u RKT župi Valpovo, a koje je za ovu prigodu pripremio Stjepan Najman, inače tajnik valpovačkog Ogranka Matice hrvatske - napominje autorica izložbe, viša kustosica Mirjana Paušak.

Posebna atrakcija na otvorenju bila je pjevačka skupina Slavča iz Rešetara, koja je u kostimima s početka 20. stoljeća pjevala starogradske napjeve iz doba Prvog svjetskog rata. Izložbu je otvorio profesor povijesti Dejan Pisačić, a može se pogledati do 11. studenoga ove godine, tj. do 96. obljetnice potpisivanja primirja, kojim je okončan Prvi svjetski rat.N.Z.Eberhard

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike