TvObzor
SARA ŠKUGOR

Laska mi usporedba s Laurom Pausini, ali hoću biti svoja
Objavljeno 20. lipnja, 2014.
Držim da sam kroz klapsko pjevanje puno naučila. Osim što sam istesala talent, naučila sam i kako nastupati pred publikom te kako joj prenijeti emocije

Lijepa Sara Škugor ili - kako je mnogi nazivaju - šibenska Laura Pausini, s izlaskom svog prvog singla “Voljena” ovog proljeća ima pune ruke posla. Osim što radi na promociji aktualnog singla, pod vodstvom producentskog tima Igora Ivanovića, Sara vrijeme provodi u studiju radeći na novim pjesmama.

Devetnaestogodišnja nada hrvatske glazbene scene predstavlja se čitateljima TV Obzora...

Kad i kako si se zaljubila u glazbu? Možeš li nam otkriti kako je tekao tvoj glazbeni put od samih početaka do danas?

- Ljubav prema glazbi osjećam još od malih nogu. Kao dijete pjevala sam u zborovima, a poslije u bendovima i klapama. Kad sam prvi put stala na pozornicu i zapjevala, shvatila sam da tu želim ostati cijeli svoj život. Taj je osjećaj neusporediv s ičim drugim. I da, uvijek sam izrađivala svoje mikrofone te pjevala pred svojom mnogobrojnom imaginarnom publikom.

Koliko ti je pjevanje u klapi pomoglo da istešeš svoj talent?

- Smatram da sam kroz klapsko pjevanje puno naučila. Osim što sam istesala talent, naučila sam i kako nastupati pred publikom te kako joj prenijeti emocije.

Ni sekunde nisam dvojila...

Reci nam nešto više o svom prvom singlu kojim si se predstavila publici...

- S dolaskom u Zagreb na studij otvorila mi se mogućnost suradnje s iskusnim producentskim timom Igora Ivanovića. Nisam dvojila ni sekunde, nego sam tu priliku oduševljeno prihvatila. Prvi singl “Voljena” govori o pronalasku prave ljubavi, o kojoj svi sanjamo i koju priželjkujemo. Pjesma je pop-rock žanra, a namijenjena je svima koji su voljeni, koji vole, ali i imaju stav. Autor teksta i glazbe je producentski tim Igora Ivanovića. Nedavno smo snimili i videospot.

Kakvo ti je iskustvo prvo snimanje videospota?

- Snimanje videospota meni je bilo jako zanimljivo i vrlo korisno iskustvo. Sve skupa trajalo je više od pet sati, uopće nije bilo dileme gdje ćemo snimati, jer ipak je sve i počelo u Šibeniku. Ovo mi je bio prvi susret s glumom, a bilo je jako neobično. Nakon pola sata uspjela sam se opustiti i dati od sebe sve najbolje. Spot je sniman pod redateljskom palicom Željka Petreša, a “voljenog” glumi kolega Toni Bojčić, koji je inače vokal i bas-gitarist u šibenskoj grupi “Čarobnjaci”. Vrlo sam zadovoljna rezultatom s obzirom na to da mi je ovo prvo takvo iskustvo. Neobična stvar bila je to što je na početku snimanja improvizirani zid gotovo pao na mene. Imala sam sreće, jer spot i ne bi bio baš lijep s kvrgom na glavi, ha, ha, ha...

Brat Marko puno mi pomaže

Nedavno smo razgovarali i s tvojim starijim bratom. Koliko ste vas dvoje slični? Što vam je još zajedničko osim glazbe?

- Marko mi mnogo pomaže na ovom putu koji sam odabrala. On mi je velika podrška i najveći kritičar. Moglo bi se reći da u nekim stvarima slijedim brata – ja sam na prvoj godini, a on je apsolvent Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Nedugo nakon njega i ja sam uplovila u glazbene solo vode. Međutim, osim što smo odabrali različite glazbene žanrove, osobnosti nam se podosta razlikuju. No svakako nam je zajedničko to što volimo druženje uz poneku pjesmu i u svemu ružnom uspijemo pronaći i nešto lijepo. Trenutno smo svoje glazbene putove usmjerili u različitim pravcima, ali ako se ikad sretnemo na tim putovima, svakako bih voljela da snimimo i duet.

Kako komentiraš usporedbe s Laurom Pausini po glasu i Taylor Swift po stasu? Laskaju li ti?

- Laura Pausini je dobitnica svjetskih glazbenih nagrada, a pripadamo istom žanru, pa mogu samo poželjeti da mi karijera napreduje poput njezine. Čini mi se da u Hrvatskoj ima prostora za koncertnu aktivnost nalik na talijansku produkciju, a ne da se većina svodi na “šank” izvođače. Što se tiče usporedbe s Taylor Swift, sve što mogu reći, vodeći se riječima starijeg kolege, jest: “Bolje da sam nalik na nešto, nego ni na što”. (smijeh)

Ja sam sve ono što pjevam

Radiš li već s ekipom producenata na pjesmama za novi album? Koji žanr preferiraš?

- Album zahtijeva mukotrpan, rekla bih, višegodišnji, naporan rad. Stoga ćemo se do izlaska albuma morati strpjeti. Jako me uveseljava sam proces stvaranja novih pjesama. Nastojim biti strpljiva, a svjesna sam da jedino kontinuiranim radom možeš pridobiti poštovanje publike. Moram priznati da volim poslušati različite vrste glazbe, i ne mogu odabrati jedan žanr, ali sigurna sam da se super osjećam dok pjevam. Mogu reći da sam ja ono što pjevam.

Koji su ti daljnji planovi vezani uz glazbu?

- Radujem se novoj pjesmi s kojom planiramo nastupiti na Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku. Bila bi to velika čast, ipak je to moj grad, a Šibenčani me jako podržavaju, što mi je i te kako bitno. Spomenut ću i nastup u Vodicama, na CMC Festivalu, kao gošća grupe “Buđenje”.

S kojim bi glazbenicima, stranim i domaćim, voljela snimiti duet? Zašto baš s njima?

- Od domaćih glazbenika jako cijenim Josipu Lisac, Massima i Urbana. To su izuzetni glazbenici, osebujna stila i s puno stava. Bila bi mi velika čast surađivati s njima. Budući da me uspoređuju s Taylor Swift, bilo bi jako zabavno u istoj pjesmi gledati - dvije Taylor (smijeh).

Koji ti je koncert bio prvi u životu, a koji ti je neostvarena želja?

- Iskreno, više se i ne sjećam prvog koncerta. Vjerojatno je to bio neki glazbenik kojeg vole poslušati i moji roditelji, a velika mi je želja otići na koncert Josipe Lisac. Nije nemoguće, ali je dosad uvijek nešto iskrsnulo. Od stranih izvođača to bi bila Lana Del Rey.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
IZGLED JE BITAN, ALI NIKAKO PRESUDAN

Osim što lijepo pjevaš, doista imaš i mnoge fizičke atribute. Misliš li da je to prednost u tvom poslu?

- Mislim da je izgled bitan, ali nikako presudan. Puno je važniji glas i pjevačka osobnost.

Koliko ti je teško povezati obveze na fakultetu i pjevanje?

- Nije teško, jer nakon fakulteta glazba mi dođe kao opuštanje.

Je li ti život u metropoli pomogao u karijeri?

- Zagreb je grad prepun ljudi i mogućnosti, ali i pun stresa. Svi su u žurbi. S dolaskom u Zagreb otvorila mi se mogućnost početka samostalne karijere, koju sam objeručke prihvatila. Teško mi je uspoređivati Zagreb sa Šibenikom, ali mogu reći da se uvijek s radošću vraćam u Šibenik kad imam nekoliko slobodnih dana.

SINGL “VOLJENA” GOVORI O PRONALASKU PRAVE LJUBAVI, O KOJOJ SVI SANJAMO I KOJU PRIŽELJKUJEMO. PJESMA JE POP-ROCK ŽANRA, A NAMIJENJENA JE SVIMA KOJI SU VOLJENI, KOJI VOLE, ALI I IMAJU STAV

Možda ste propustili...

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike