Kultura
14. OLJK - 25 PROGRAMA U 17 DANA

Osječko ljeto kulture: Od ove godine naplata ulaznica!
Objavljeno 28. svibnja, 2014.
Simboličnih 10 kuna naplaćivat će se ulazak na neke programe a 50 za koncert Tadić/Stefanovski

Vezani članci

OSJEČKO LJETO KULTURE

Raguž, Matijević, Dedić i Mršić umjetnički koordinatori OLJK-a

OSIJEK GLAZBENO-SCENSKI SPEKTAKL “CRNA KUĆA” ODIGRAN NA TRGU U TVRĐI

Rasplesani mjuzikl na kraju Osječkog ljeta kulture 2013.

Prošlogodišnje, 13. osječko ljeto kulture bilo je u znaku ulaska Hrvatske u EU, a ovo će biti trening za kandidaturu Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture.

U 17 dana - od 29. lipnja do 15. srpnja - bit će izvedeno 25 različitih programa, za što je Grad Osijek izdvojio pola milijuna kuna. Gradonačelnik Ivan Vrkić svjestan je da je iznos skroman, napose zbog činjenice da je kultura u društvu “dodana vrijednost”. Istaknuo je zadovoljstvo zbog položaja Osijeka na festivalskoj i kulturnoj karti Europe, ali i naglasio da će nam za kandidaturu za EPK 2020. trebati više kreativnosti, inovativnosti i suradnje.

Novina je oko ovogodišnjeg, 14.OLJK-a i javni poziv raspisan za produkciju, na koji se javila samo jedna agencija!? Time su željeli kulturnjacima ostaviti prostor za bavljenje umjetnošću, dodao je dogradonačelnik Vladimir Ham. Loše je, prema njegovu mišljenju, bilo i vezanje OLJK-a uz samo jednu “kuću”, jer to opterećuje njihove kapacitete, a i postavlja se pitanje o uravnoteženosti programa. Uz dramski, glazbeni i likovni program, ponovno se ovog ljeta vraća film, i to regionalna produkcija (Hrvatska, Srbija, BiH i Slovenija), koja ne uključuje blokbastere pa se rijetko gdje mogu i gledati. Kazališni program donosi isključivo gostovanja, a od premijera istaknuta je ona u produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Zbog hit-predstave Teatra EXIT “Njuške”, OLJK je produžen za tri dana. Za sada imaju samo jednog sponzora, a javi li se još koji, novac će biti uložen u program i eventualno produženje trajanja OLJK-a.

Svi će se programi održavati na starim lokacijama, uz jednu novu, u dvorištu Agencije za obnovu Tvrđe.

Otvorenje će i ove godine biti spektakularno, najavio je Davor Dedić, zadužen za glazbene sadržaje. Više od 150 pjevača (članova brojnih zborova) udružit će se u programu pod nazivom ZIMBE (što na jeziku zulu znači PJEVAJ!), koji će se vjerojatno održati na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi.

Narcisa VEKIĆ
Spriječiti stampeda publike

S obzirom na položaj kulture u državi, nije čudno što ni u Gradu nije ništa bolje. Kako bi popravili budžet same manifestacije, odlučili su ulaznice naplaćivati, ali samo za neke programe, tj. one koji će se održavati u dvorištu Rektorata. Cijena će biti deset kuna, osim za koncert Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića, u dvorištu Kazamata, za koji će ulaznica biti 50 kuna. Razlog je sigurnost publike, ističe Ham, jer stampeda je bilo teško kontrolirati. “Što ako se nekomu nešto dogodi? Uvedemo li besplatne ulaznice, pitanje je hoće li biti iskorištene! Bolje je da oni koji žele gledati neki program, budu zadovoljni”, smatra Ham, svjestan da će to u konačnici smanjiti ukupan broj posjetitelja, kojima su se svake godine dičili. Novac od naplate ide Gradu (procjena - 20.000 kuna), a ulaznice će se moći kupovati 15-ak dana prije programa u Turističkoj zajedinici (Županijska i Tvrđa) te u agenciji Luminis (Županijska).

Ovogodišnji logo u znaku je Kniferova meandra, ali je šaren, što simbolizira raznovrsnost programa

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike