Kultura
OSIJEK GLAZBENO-SCENSKI SPEKTAKL “CRNA KUĆA” ODIGRAN NA TRGU U TVRĐI

Rasplesani mjuzikl na kraju Osječkog ljeta kulture 2013.
Objavljeno 15. srpnja, 2013.
Zahvalivši svima, osječki gradonačelnik najavio 14. OLJK

Glazbeno-scenskim spektaklom "Crna kuća - mjuzikl u boji" u petak je zatvoreno ovogodišnje 13. Osječko ljeto kulture, na kojem je od 29. lipnja izvedeno 30-ak različitih kulturnih sadržaja.

Prije početka predstave na središnjem trgu u Tvrđi, na mjestu odakle se točno prije dva tjedna na početku OLJK-a obratio nazočnima, osječki je gradonačelnik Ivan Vrkić podsjetio da je Osječko ljeto kulture najveća kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj te da se već nekoliko godina nalazi i na karti ljetnih kulturnih događanja u Hrvatskoj. Naglasio je kako je tijekom ovogodišnjeg OLJK-a više od 20 tisuća posjetitelja popratilo glazbena događanja, likovne izložbe, kazališne predstave i ostale manifestacije. Uz zemlju partnera - Austriju posebice je zahvalio predstavnicima gradova prijatelja – Pečuha, Tuzle, Subotice, Pforzheima i Nitre, svim umjetnicima, glumcima i predstavnicima kazališta, koji su svojim umijećem upotpunili ovaj kulturni događaj. Zahvalio je i svakom od 20 tisuća posjetitelja te završio riječima: “I dok danas zatvaramo knjigu ljeta trinaestog, već smo na prvom poglavlju ljeta četrnaestog. Vidimo se dogodine!”

Inače, glazbena komedija “Crna kuća – mjuzikl u boji” premijerno je izvedena u veljači u zagrebačkom Studentskom centru u produkciji B Glad. Autor priče je Ladislav Prežigalo, glazbe Darko Hajsek, a koreograf i redatelj Igor Barberić. Riječ je o mjuziklu u dva čina koji na suvremen način progovara o staroj i malo poznatoj zagrebačkoj legendi iz 16. stoljeća, iz vremena borbi između Kaptola i Griča. U nizu od tridesetak likova, koji svaki zahtijeva mnogo pjevačkih, plesačkih i glumačkih vrlina, svakako su se isticale uloge dviju mladih naivnih Gričanki koje tumače glumica Dunja Fajdić (Monika) i mlada pjevačica Antonija Barišić (Magdalena). Uvjerljivom scenskom nastupu svakako je pridonio i četveročlani sastav, koji je uživo izvodio glazbu neposredno uz pozornicu. Posebnost osječkog nastupa bio je prvi nastup u ulozi zlog biskupa Hudija redatelja predstave Igora Barberića, koji je zamijenio Damira Kedžu.

Darko KOVAČEVIĆ
Oda radosti, Heroine i Mačke

Uz Odu radosti u ponoć u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u sjećanju s ovog Osječkog ljeta kulture svakako će ostati premijerna predstava Kazališnog inkubatora Barutana - Scene za mladu publiku “Heroine” osječke Umjetničke akademije te premijerna predstava osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića “Jamesove mačke”.

Možda ste propustili...

PREMIJERA FILMA “ŠTO DA SE RADI?” GORANA DEVIĆA

Dokumetarac o borcima i radnicima

Najčitanije iz rubrike