Regija
KONJIČKA PRIREDBA U MIHALJEVCIMA

Zlatna griva Zlatne doline 2014.:
Slavonci ponosni na svoje konje!
Objavljeno 5. svibnja, 2014.

Požeška Konjogojstvena udruga Vallis Aurea organizirala je u sklopu priredbe “Zlatne grive Zlatne doline 2014.”, 11. Revijalnu utakmicu u vožnji zaprega, 7. Izložbu konja, Izbor najljepše svatovske zaprege i Natjecanje u vuči klade s jednim konjem i parom konja.

Inače, vrlo posjećena priredba na stadionu Nogometnog kluba Croatia u Mihaljevcima ove godine održana je pod cjelodnevnom kišom i jako raskvašenim terenom, što je otežavalo i samu natjecateljsku vožnju.

Konjogojstvena udruga Vallis Aurea na promicanju kulture rada s konjima, uzgoju konja i poticanju mladih članova na očuvanju ove kulturne i tradicijske baštine, radi već 19 godina, a danas 22 člana društva imaju u svom vlasništvu 82 konja, uglavnom hrvatskih hladnokrvnjaka, ali i nešto lipicanera i hrvatskih posavaca. U kolekciji pastuha hrvatskog hladnokvrnjaka prikazano je 11 pastuha, u kolekciji kobila hrvatskog hladnokrvnjaka osam kobila te još tri u kolekciji kobile sa ždrebadima. Kolekcija omica donijela je pet prikaza, a prikazana je i kolekcija 15 ostalih pasmina konja. U natjecanju zaprega sudjelovalo je 14 zaprega koje su se natjecale u brzini i točnosti prolaska u označenom parkuru.

Prvo mjesto u kolekciji pastuha odnio je Zoran, hrvatski hladnokrvnjak uzgajatelja Mate Terzića iz Velike, drugi je bio pastuh Veseli, a treći pastuh Musa, uzgajatelja Željka Adžića iz Mihaljevaca. Šampion među pastusima je ponovno Astor, uzgajatelja Damira Pavkovića iz Trenkova, otac prvoplasiranog Zorana. U kategoriji mlađih pastuha prvo mjesto osvojio je Cezar, uzgajivača Branka Bugarinovića iz Lasovca, drugi je Sokol, uzgajivača Josipa Tučkorića iz Šagovca, a treće mjesto zauzeo je Jadran L-9, uzgajivača Ivice Hranića iz Garešnice. Kod kobila najbolje ocjene dobila je Vilma HH 297 uzgajivača Ive Laktića iz Godnjaka, druga je Zlatka, uzgajivača Ante Stojanca iz Gornje Vrbe, a treće mjesto zauzela je Vranka, uzgajivača Željka Adžića iz Mihaljevaca. U kategoriji kobila i ždrijebe nabolje ocjene dobila je Zlatica s ženskim ždrebetom Luna uzgajivača Nenada Oreškovića iz Mihaljevaca, a drugo mjesto osvaja Šara s muškim ždrebetom, uzgajivača Mihajla Nikolića iz Slav. Broda.

Kod utakmice zaprega najviše umješnosti, preciznosti i brzine imao je dvopreg Igora Delvechija iz Požege, drugi dvopreg je Damira Pavkovića iz Trenkova, a treće mjesto osvojio je Nenad Horvat iz Požege. (AGM Kruna)

Članovi Konjogojstvene udruge imaju 82 konja, uglavnom hrvatskih hladnokrvnjaka, ali i nešto lipicanera i hrvatskih posavaca

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike