Regija
ERVIN KOVAČ JE ZALJUBLJENIK U KARTING

Orahovčanin u garaži ima pet
kartinga koje je sam ručno izradio
Objavljeno 10. travnja, 2014.
Neostvarena mu je želja organizirati karting utrku u Orahovici

ORAHOVICA - Ervina Kovača (66) iz Orahovice sugrađani znaju kao majstora za popravak skutera, kosilica i sličnih strojeva, a rijetkima je poznato i da je veliki zaljubljenik u karting te da je u tom sportu osvajač nekoliko značajnih odličja i priznanja. Njegovim je stopama kao dijete išao sin Kristijan (38), potom je Ervin svoju ljubav prema kartingu prenio na kćerku Elviru (36), a onda i na njezinu djecu, unuke Ivana (5) i Hanu (9), te na djecu sina Kristijana, unuke Tonija(8) i Niku (4). Njegove ručno izrađene kartinge vozi i snaha Marina, a Ervin se posebno ponosi najnovijim uratcima - najmanjim kartinzima za unuke.

Priča je počela 80-ih godina, kada je Ervin prvi put vozio karting.

- Ja sam, eto, jedan od starijih zaljubljenika u karting i stalno ga pratim. Osamdesetih godina prošloga stoljeća vozio sam karting, a otkad sam u mirovini, posvetio sam se izradi kartinga i danas ih u garaži imam pet u voznom stanju. Svakom unuku sam napravio po jedan i drago mi je da i oni uživaju u ovome sportu. Budući da sam automehaničar po struci, velika mi je želja bila napraviti nešto ovako malo, a brzo. Najbolje rezultate u kartingu ostvario je moj sin Kristijan, koji je ranih 90-ih osvajao medalje na državnim utrkama, a i sam sam osvojio ponešto značajnih priznanja – priča Ervin Kovač, kojem je neostvarena želja organizirati karting utrku u Orahovici.

- To je moja tiha patnja. Orahovica kao pravi turistički biser ima veliki potencijal za organizaciju ovakve utrke, na koju bi, garantiram, došlo nekoliko tisuća ljudi. Moja je ideja bila da se utrka organizira u samom središtu Orahovice i još uvijek vjerujem kako ćemo to moji prijatelji i ja jednog dana i ostvariti – nastavlja Ervin, koji je do sada napravio više od 30 kartinga što prijateljima što kolegama, zaljubljenicima u karting.

Ervin kaže kako za izradu kartinga treba prije svega mnogo ljubavi i strpljenja, a on jednostavno uživa u svakom trenutku provedenom u svojoj radionici.

- Potrebno mi je 14 do 30 dana za izradu kartinga, jer sve je to ručna izrada. Svaki dio izrađujem zasebno i ručno. Naravno da to ide brže u tvornicama u serijskoj proizvodnji, ali ja to radim za svoju dušu, polako, i pazim na svaki dio pa ponekad izrada zna potrajati i po nekoliko mjeseci. Moram reći da ljubomorno čuvam svako osvojeno obiteljsko odličje, dakle sinovo i svoje i posebno videokasete s utrkama u kojima je moj sin Kristijan vozio kartinge koje smo zajedno izrađivali – kaže Ervin Kovač.

Vladimir GRGURIĆ

Ervin kaže da mu je potrebno

14 do 30

dana za ručnu izradu kartinga

ČEKA OSNIVANJE KARTING KLUBA

Na sve članove Ervinove obitelji prešla je njegova fascinacija kartinzima. Rado sjedaju u vozila i voze se najčešće po orahovačkom autopoligonu, gdje im je to jedino i moguće.

- Ovaj sport je jedan od manje zastupljenih u Hrvatskoj, ali smatram da bi svojom atraktivnošću, adrenalinom i zanimljivošću mogao i morao imati veće sportsko značenje u nas. Ja ću dokle god budem mogao raditi nove kartinge i pokušati ljubav za ovaj sport usađivati mladima pa možda jednog dana doživim i osnivanje karting kluba u Orahovici - optimističan je Ervin Kovač.

Najčitanije iz rubrike