Autoglas
U OSIJEKU JE 40 KILOMETARA BICIKLISTIČKIH STAZA

Prometovanje biciklom: Edukacija djece i u predškolskoj dobi
Objavljeno 8. travnja, 2014.

Vezani članci

PRVO PRIJEVOZNO SREDSTVO KOJIM DIJETE SAMOSTALNO UPRAVLJA

Dječji bicikl: Na guralici se uče prvi biciklistički “koraci”

Osijek je grad sa sve više biciklističkih staza i trakova, a za odgovorno i sigurno prometovanje ulicama grada potrebno je početi s edukacijom već od prvih biciklističkih kilometara. Tako djecu valja učiti prometnim propisima i obavezi korištenja biciklističkih staza kojih je u Osijeku tek nešto manje od 40 kilometara. Ipak, mnogi roditelji ne poznaju Zakon o sigurnosti prometa na cestama i ne znaju kako se pravilno ponašati u prometu.

Dakle, biciklisti moraju voziti biciklističkom stazom ili trakom u onim ulicama u kojima takva infrastruktura postoji, a čak i za vožnje biciklističkom stazom biciklisti mlađi od 16 godina moraju imati zaštitnu kacigu. Djecu do osam godina smije se prevoziti samo u posebnom sjedalu prilagođenom veličini djeteta, a mališan i u sjedalici mora imati kacigu. Za napuštanje biciklističke staze i vožnju cestom biciklist mora biti stariji od 14 godina. Na cestu smiju i stariji od devet godina ako su u školi osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, a djeca bez potvrde moraju biti u pratnji osobe starije od 16 godina.

Ipak, preporuka je koristiti sve rašireniju biciklističku infrastrukturu uz koju je vožnja biciklom sigurnija, brža i opuštenija.I.Sekol