Zdravlje
DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Mali ubod - velika prijetnja
Objavljeno 7. travnja, 2014.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine, pod pokroviteljstvom i na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ovogodišnja su tema Svjetskog dana zdravlja zarazne bolesti koje prenose vektori (komarci, krpelji, stjenice i ostali), a praćena je sloganom “Mala bića (mali ubod) - velika prijetnja”.

Cilj je kampanje Svjetskog dana zdravlja 2014. povećati svjesnost o vektorima i bolestima koje oni prenose te potaknuti zajednice na poduzimanje aktivnosti u svrhu postizanja pravodobne zaštite.

Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, bolesti koje prenose vektori javljaju se u više od 100 zemalja svijeta te utječu na zdravlje gotovo polovine svjetske populacije. Iako se te bolesti javljaju više u tropskim i suptropskim krajevima, bolesti se mogu pojaviti i na područjima na kojima su prethodno bile nepoznate. Radi pravodobne zaštite zdravlja ljudi potrebno je provoditi kontinuiranu edukaciju i zdravstveno informiranje o mogućnostima i načinima zaštite te mjerama koje treba poduzeti prije putovanja u zemlje povećanog rizika za vektorske bolesti, prije svega tropska i suptropska područja.

Vektor je u epidemiologiji organizam koji ne prouzročuje bolest, nego samo prenosi uzročnika bolesti s jednoga domaćina na drugoga.

Najčešći vektori u prirodi su člankonošci (artropodi), i pripadaju među biološke vektore jer su nužni u procesu razvijanja i razmnožavanja uzročnika. Tu ubrajamo komarce (komarci roda Anopheles prenose malariju, a groznicu zapadnog Nila prenosi komarac roda Culex), krpelje (krpeljni meningoencefalitis, borelioza, lajmanska bolest), muhe (prenose razne bakterije, često prouzročujući crijevne zarazne bolesti), grinje (šuga), šišmiše (bjesnoća), miševe i štakore. Zaraziti se možemo i preko životinjskog izmeta, nepasteriziranog mlijeka i proizvoda od mlijeka, nedovoljno termički obrađenog mesa...

Visoke temperatura i vlažnost pogoduju pojavi velikog broja tih insekata, tako da vektorske zarazne bolesti imaju sezonski karakter.(J.Kn.)

Bolesti koje prenose vektori utječu na zdravlje gotovo polovine svjetske populacije

Možda ste propustili...

OBILJEŽAVA SE SVE DO 25. SVIBNJA

Hrvatski mjesec zatajivanja srca

PREHRANA: PREVARITE GODINE SVJEŽIM NAMIRNICAMA

Sporije starenje uz zdravo, ali i ukusno voće i povrće

Najčitanije iz rubrike