Magazin
NIKOLA VULJANIĆ, LABURIST I ZASTUPNIK U EU PARLAMENTU

Čekaju nas još veći problemi s EU fondovima
Objavljeno 5. travnja, 2014.

Koliko je hrvatska Vlada spremna za povlačenje sredstava iz EU fondova? Potpredsjednik Vlade Branko Grčić jesenas je uvjeravao javnost da je Hrvatska "izvrsno pripremljena", da bi u veljači kazao kako postoje problemi "sa softverom" za akreditaciju.

Potom je prošloga tjedna ponestalo novca za mjere zapošljavanja mladih jer nisu dospjela sredstva iz fondova, da bi ih se prije nekoliko dana odjednom našlo u Nacionalnom fondu za upravljanje sredstvima iz EU. Običnom čovjeku ovo zvuči suviše konfuzno?

- Pitanje je krivo formulirano. Ne može se pitati koliko je Vlada spremna jer u godini dana nije povukla ni centa, nego je pitanje je li Vlada spremna. I unatoč tomu što tvrdi ministar Grčić - a on svakoga dana oduševi nekom zbunjenom, izgubljenom ili kontroverznom izjavom iza koje ništa ne stoji - odgovor je jasan: Vlada nije spremna ni na što. Kao što, prema svemu sudeći, nisu znali da će osvojiti vlast i da ih je dolazak na vlast iznenadio, čini se da nisu znali ni da ulazimo u Europsku uniju. Od silnih investicijskih priča, od silnog povlačenja sredstava i ugledanja na Poljsku - ništa! Njihov je odgovor na takve prigovore da taj novac nikamo nije pobjegao i da nas čeka. To je uglavnom istina, ali smo izgubili vrijeme. A ono nam danas znači bar koliko i novac.

Projekti navodno stoje i zbog nedovršenih strateških dokumenata poput Strategije regionalnog razvoja. Kako to tumačite?

- Taj će se problem tek pojaviti kad se odobri famozni softver. Ta priča o lošem programu za praćenje fondova tako je sramotna i šlampava da čovjek jednostavno ne može povjerovati da takve probleme imaju ozbiljni ljudi. A možda naši ministri i nisu ozbiljni ljudi, tko će ga znati? Naime, ti projekti koje još nismo vidjeli, ali što nam drugo preostaje nego vjerovati da su negdje u pričuvi, trebaju biti usklađeni sa strategijom regionalnog razvoja. Strategija ne postoji, kao ni jedna druga ozbiljna strategija u Hrvatskoj, a trebala bi se, prema uputama Europske komisije raditi prema sustavu "bottom-up", odnosno od županija prema gore. Pitajte župane je li im netko iz Vlade poručio da trebaju raditi na toj strategiji i kako ona treba izgledati. Oni župani s kojima sam ja razgovarao nisu o tome od Vlade čuli ništa. Dakle, i nakon računalnog programa mogli bi se pojaviti ozbiljniji, zapravo ozbiljni, problemi. A možda Vlada i napravi tu strategiju preko vikenda? Nikad se ne zna. Možda ju imaju, ali ju skrivaju.

U izvješću Europskog revizijskog suda uoči ulaska Hrvatske u EU stoji da je "korupcija kriva za slabo povlačenje novca EU-a", te da je posebno zabrinjavajuće bilo dotadašnje slabo povlačenje sredstava za poljoprivredu. U istom je izvješću iskazana i bojazan da bi Hrvatska mogla imati problema s povlačenjem sredstava i nakon što postane punopravnom članicom. Je li uopće bilo napretka u međuvremenu?

- Da Hrvatska ima problema s korupcijom, nije tajna. Da su se organi države počeli boriti protiv korupcije, također nije tajna. Posebice nakon promjene glavnog državnog odvjetnika koji je svoje 'mušterije' čitavo desetljeće tražio među političkim mrtvacima. Kada će na red doći poticaji u poljoprivredi i kriminal koji se tu čitavo desetljeće pa i više događao - ne znam, ali je jasno da se o tome još uvijek samo govori u zainteresiranim krugovima poljoprivrednika koji nisu uključeni u 'igru', a da vlast ne želi taj vrući krumpir ni u tanjuru, a kamoli u ruci. Hrvatska očito ima problema u povlačenju sredstava i kao punopravna članica. Očito je da o nama i našim sposobnostima više znaju u europskim institucijama nego što to znamo mi sami. I očito je da je netko gadno zabrljao. Zamišljali smo si EU kao mjesto iz kojeg će nam stići vagoni novaca, a ispalo je da plaćamo članarinu i ne dobivamo gotovo ništa. Kada sam u lanjskoj kampanji upozoravao da će se to dogoditi, pljuvali su me kao zlogukog proroka. Govorio sam, a i danas to tvrdim, da je najveći profit od EU dobiti pravila igre i mehanizme koji će osigurati provođenje tih pravila. Onda će doći i novac. Nažalost, oni koji bi trebali osigurati provođenje pravila, vlast općenito, a Vlada konkretno, izgubljeni su u svemiru. I tko zna kada će naći našu galaksiju.(M.F.)

Najčitanije iz rubrike