Osijek
PRIJAVE ZA SEZONSKE POSLOVE

Bar 500 studenata radit će na Jadranu
Objavljeno 24. ožujka, 2014.

Zahuktale su se pripreme za odlazak većeg broja osječkih studenata u ljetnoj sezoni na jadransku obalu. Dio njih već odlazi ovih dana u predsezoni, a Studentski servis, koji djeluje u sklopu Studentskog centra u Osijeku, očekuje da će se tijekom ljeta na more privremeno preseliti najmanje između 500 i 600 osječkih studenata. Ove će godine, s obzirom na besparicu i lošu gospodarsku situaciju, odaziv vjerojatno biti još i veći.

Tihomir Milinović, voditelj Studentskog servisa, naglašava kako popis potencijalnih poslova obuhvaća širok raspon: pomoćno osoblje u kuhinji, konobari, sobarice, čistačice, serviri, redari i spasioci na moru i bazenima, kontrolori ulaza, radnici u glačaonici, kućni majstori, recepcioneri, različiti poslovi na tekućem održavanju i plaži (primjerice, iznajmljivanje ležaljki i suncobrana), čak i vozači ekovozila te drugo. “Najveća je ponuda i potražnja, kao i svake godine, za one tzv. jednostavne poslove, dakle konobare, sobarice, čistače i slično. Gotovo svi studenti koji se odluče na sezonski posao u pravilu dobiju plaćen put, smještaj i tri obroka dnevno, a uglavnom i zajamčen jedan slobodan dan u tjednu. Uz to, mogu zaraditi od 16 do 21 kune na sat, ovisno o vrsti i težini posla. To možda nije velik iznos, ali kada se uzmu u obzir ostali uvjeti i da je riječ o mladim ljudima koji žele nešto zaraditi, smatramo kako je to jako dobro”, ističe Milinović.

Kao jednog od redovitih i ponajboljih poslodavaca ističe tvrtku Istraturist iz Umaga, poznatog turoperatera preko kojega se svake godine zaposli više od 150 Osječanki i Osječana. “Lani smo organizirali prezentaciju poslova koje nude, a ove smo poboljšali komunikaciju tako da studenti na zahtjev mogu dobiti online prijavnicu za Istraturist koju popunjavaju i šalju izravno njima, a oni će izabrati kandidate koji im najviše odgovaraju. Naime, Istraturist, ali i drugi naši partneri, sve više traže zainteresirane za poslove za koje su potrebne neke dodatne ili posebne vještine, poput znanja jezika, plesanja i koreografije, sposobnosti animiranja turista i slično”, dodaje voditelj. Ističe kako otprilike polovina od osječkih sezonaca poslove obavlja na području Istre, jer su tamo platežna moć i prometna povezanost u prosjeku bolji nego, recimo, na južnom Jadranu. U organizaciji sezonaca sve više im pomaže – internet. “Službena internetska stranica Studentskog centra, www.stucos.unios.hr, jako je dobro posjećena i ima mnogo korisnih informacija pa tako i segment Studentskog servisa. Međutim, u današnje doba, kada sve više mladih za komunikacije i informacije koristi društvene mreže, i mi se trebamo prilagoditi vremenu. Stoga smo 18. ožujka lani otvorili Facebook stranicu Studentskog servisa. Ona je u godinu dana stekla gotovo 6.500 'lajkova', odnosno pratitelja, što znači da je pun pogodak”, objašnjava Milinović. Ta se stranica stalno ažurira i na njoj se redovito objavljuju važne obavijesti vezane uz povremene i sezonske poslove. “Facebook stranica je važna i zato što studenti pravodobno dobivaju sve važne informacije pa se mogu organizirati i na vrijeme 'stisnuti' polaganje svih ispita odmah na prvim ljetnim rokovima, kako bi si ostavili dovoljno vremena za odlazak na more”, zaključuje voditelj Studentskog servisa. T. Levak

Mnoge jadranske tvrtke imaju sjedište na kontinentu

Milinović naglašava kako im je prilično teško voditi evidenciju koliko točno studenata s područja Osijeka i okolice radi tijekom ljetne sezone na jadranskoj obali. “Razlog je činjenica što velik broj tvrtki koje su zapravo s Jadrana, imaju registrirano sjedište u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a samo u sezoni 'sele' na more. Stoga nam je teško utvrditi točan broj Osječanki i Osječana koji povremeno rade u jadranskim gradovima i na otocima. Prema našim procjenama, njihov broj kreće se između 500 i 600 svake godine, a prema nekim procjenama ima ih i 800”, navodi Milinović.

Možda ste propustili...

UZ STRUČNO VODSTVO RAMONE ANE DAVIDOVIĆ

Šetali se i upoznali osječke divove

ZABORAVNI OSJEČANI KAO ZOMBIJI LUTALI GRADOM

Kruh bi, da ga je bilo, neki platili i 10 eura!

Najčitanije iz rubrike