Osijek
IVAN BILANDŽIĆ DOBIO POSAO U ZAGREBU

Da imam veći stupanj invaliditeta, ovakvu priliku ne bih dobio
Objavljeno 25. ožujka, 2014.

Poput dobitnika na Lotu osjećao se, priznaje, 28-godišnji Ivan Bilandžić, primivši pozitivan odgovor iz jedne od visokih državnih institucija, odakle su ga obavijestili da je dobio posao! Kako i ne bi kad je Ivan osoba s invaliditetom, točnije, boluje od cerebralne paralize, no kaže da je još u osnovnoj školi imao zacrtan plan završiti fakultet, u čemu je i uspio. Štoviše, iza sebe ima dvogodišnji radni staž na osječkom Prekršajnom sudu, a iz ljubavi, ali i potrebe prema poslu, preselit će u Zagreb.

- Vjerujem da bih bio u lošijoj poziciji da imam veći stupanj invaliditeta, a ne samo kraću nogu i blagi spazam. Ovako, uz određen napor, uspješno svladavam barijere i u boljoj sam situaciji nego brojne osobe s dijagnozom cerebralne paralize. Istina, i sam sam bio na Zavodu za zapošljavanje i dobivao odbijenice, no nisam se predavao. Ako zbog posla treba i seliti iz Osijeka, ja ću to učiniti - ispričao je Bilandžić, inače bivši student Pravnog fakulteta u Osijeku i jedan od rijetkih osoba s tom bolešću koja je završila visoko obrazovanje. Svjestan je toga i sam pa kaže kako društvo još uvijek nije dovoljno senzibilizirano za osobe s invaliditetom te pred njih stavlja nepremostive prepreke. Jedan od primjera je tečaj za ECDL operatera, ali i brojne druge poteškoće s kojima se susreću invalidne osobe.

- Oboljeli od cerebralne paralize nerijetko imaju ukočene ruke, zbog čega se ne mogu koristiti tipkovnicom i računalnim mišem kao zdrave osobe. No, svima njima poručio bih da ustraju, ali i zajednici da ima više sluha za nas invalide - poručio je Bilandžić, koji je proteklog tjedna uspješno pronašao i smještaj u Zagrebu, gdje će boraviti sljedećih godinu dana, dokad postoji potreba za poslom kojeg je dobio. Tko zna, bude li sreće, i dulje. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike