TvObzor
U DUHU TRADICIJE

Tri, dva, jedan - kuhaj!
Objavljeno 21. ožujka, 2014.
RTL Televizija donosi novi kulinarski show u kojem će se četrnaestero kandidata, od kojih najmlađa ima 19 godina, a najstariji čak 72, boriti za titulu najboljeg amaterskog kuhara

Pod voditeljskom palicom Antonije Blaće, show “Tri, dva, jedan – kuhaj!“ zamirisat će u domovima gledatelja već u ponedjeljak, 24. ožujka u 21.10 sati, samo na RTL-u. Na RTL Televiziji nas očekuje kulinarski show „Tri, dva, jedan - kuhaj!“ u kojima će se četrnaestero kandidata različitih zanimanja i dobnih skupina ovog proljeća natjecati u pripremi jela iz tradicionalne hrvatske kuhinje, i to baš onako kako su ih nekad pripremale naše bake. Prvih sedam tjedana bit će posvećeno hrvatskim regijama i njezinim tradicionalnim gastronomskim kulturama, bilo kontinentalnoj ili mediteranskoj, a u tjednima iza kandidati će pripremati specijalitete bosanske i talijanske kuhinje.

Tjedan posvećen Slavoniji

Na kraju svakog tjedna show napušta natjecatelj koji se najlošije snašao u kuhinji, a u posljednjem, desetom tjednu, u finalnom “obračunu” će samo jedan od njih osvojiti titulu prvog hrvatskog kuhara amatera i novčanu nagradu od 100.000 kuna. Kroz taj ogled raznovrsnosti autohtone hrvatske kuhinje i bogatstva njezina stola kandidate će voditi i ocjenjivati živopisni članovi žirija, urednica i pokretačica časopisa “Mrvica”, Željka Klemenčić, i jedan od najomiljenijih televizijskih kuhara, Tomislav Špiček, kao i jedan od devet gostujućih članova žirija koji predstavljaju određenu regiju. S obzirom na to da će prvi tjedan biti posvećen Slavoniji i njezinim prepoznatljivim specijalitetima, poput čobanca, fiš-paprikaša te pite s jabukama i šnenokli, sucima Željki i Tomislavu će u ocjeni kandidata i njihovih slavonskih jela pomoći gošća Željka Kovčalija, vlasnica restorana i hotela Dunav u Iloku, s dugogodišnjim iskustvom u pripremi tradicionalnih slavonskih jela. Nakon slavonskih, kandidati će pripremati autohtona jela s područja Zagrebačke županije, zatim sjeverne Hrvatske i Podravine, Istre i Primorja…

Vještine i sposobnosti

Svoje vještine i sposobnost priređivanja tradicionalnih jela kandidati će pokazati na trenutno najljepšem televizijskom setu u zagrebačkoj Dubravi. Tjednima su se tražili posebni komadi namještaja za rustikalno uređenje 1000 četvornih metara studija u modernom shabby-chic stilu, naručivala posebna kulinarska pomagala i lonci, te rukom izrađeni unikatni tanjuri koji predstavljaju svih sedam hrvatskih regija. U posebnoj sobi u kojoj će žiri vijećati o kandidatima, komentirati njihova jela i odlučiti tko od njih ide dalje, a tko napušta show, pojedini komadi namještaja datiraju čak iz 15. stoljeća ili su bidermajer stila.

Pripremio: Nikola KUČAR
ZANIMLJIVOSTI

Naime, za show “Tri, dva, jedan - kuhaj!” izrađeno je čak 760 rukom oslikanih tanjura, a producenti su uspjeli pronaći 150 rekvizita s početka 20. stoljeća te četir bidermajer komada namještaja i jedan iz 15.stoljeća u vlasništvu “Starog Puntjara“ iz Zagreba. Isto tako za potrebe showa kupljeno je 600 kuhinjskih pomagala.

TRADICIONALNA JELA

Glavni je zadatak u showu „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ pripremiti tradicionalna hrvatska jela bez zadanog recepta. Naime, žiri će kandidatima unaprijed zadati jelo koje će kuhati određeni dan, ali će recepte morati pronaći ili osmisliti sami, no neće smjeti zaboraviti da oni moraju biti u duhu hrvatske autohtone kuhinje, bez umjetnih pojačivača okusa. Osim uz savjete žirija, kandidatima će u potrazi za namirnicama pomoći glavni gastronom Marin Medak, prema mnogima jedan od najpoznatijih kuhara mlađe generacije i vlasnik restorana RougeMarin u Zagrebu.

Najčitanije iz rubrike