Zdravlje
ROLANJE - POPULARNA REKREACIJA MALIH I VELIKIH

Fitness, street ili park role - nije važno, važno je voziti!
Objavljeno 20. ožujka, 2014.
Cijene ovise o kvaliteti i u velikom su rasponu. Većina se kupaca odlučuje za kopije

Osamdesetih godina prošlog stoljeća gotovo da nije bilo djeteta koje nije bar jednom stalo na role. Pretežito crvene boje s četiri kotača – role su (ili koturaljke) bile omiljena zabava brojnih generacija.

I danas će mnogi reći kako su bile stabilnije, možda čak i sigurnije od današnjih, tzv. jednolinijskih. Kako god, role su godinama sastavni dio opreme ljudi željnih rekreacije, zabave i razonode.

Prepoznali su to i prodavači pa danas role prodaju specijalizirane prodavaonice, ali i brojni trgovački centri. Kao i kod drugih vrsta obuće, garderobe ili čega sličnog, role se razlikuju prema kvaliteti, a time i prema cijeni. Zna to dobro i Slaven Getoš, vlasnik i direktor Extremesporta i kaže da ni ne broji koliko je pari rola prodao. Otkako su na velika vrata u Hrvatsku stigle one jednolinijske, role su uz razonodu postale i neka vrsta prestiža, ali i svakodnevice. Uz vožnju biciklom rekreativcima su postale jedne od omiljenih pomagala za zdrav i kvalitetan život.

- Godinama sam prodavao role i to sve tri vrste – fitness, street i park role. Moram reći da su kopije originalnih rola također dobre, no kao i svaka druga kopija ima svoje mane. Po pitanju rola to je sporost pa one jeftinije mogu se uvinuti i automatski sporije idu. Što su skuplje role to je aluminij kao podloga bolji, baš kao i nosači ležajeva. U konačnici, jeftinije role brže se raspadnu, jednostavno se potroše, no činjenica je da su cjenovno prihvatljivije, kaže Getoš i dodaje da pri kupnji rola valja voditi računa o tome koliko ih često planiramo koristiti pa tako treba razlikovati osnovne tri vrste.

Fitness role mogu se naći već po 300-tinjak kuna i riječ je, dakako, o kopiji. Ako su u pitanju role za djecu one su uglavnom rastezljive pa jedan par obuhvaća četiri do pet brojeva obuće. Nepisano je pravilo da roditelji djeci uglavnom kupuju jeftinije role, dok Getoš iskustveno kaže kako si odrasli priušte i role po 800 do 1.000 kuna pa čak i tzv. visokorekreativne koje mogu stajati i do 2.000 kuna. U fitness role pripadaju i tzv. race role, no riječ je o skupom modelu i Getoš kaže kako godinama nije uspio prodati ni jedan par.

Za urbana središta tu su tzv. street role, predviđene za vožnju preko udubina, rubnjaka, šahtova i slično, s aluminijskim nosačem ležaja i geometrijski oblikovane za neravne površine.

Za vožnju u skate parkovima tu su tzv. park role s tvrdim kotačima pogodnim za skakanje.

- Prije tri do četiri godine jednolinijske role bile su u trendu, a sad je kupnja konstanta. Ne rolaju samo starije generacije - poručio je Getoš.

PRODAVAČICE NA ČETIRI KOTAČA

Već spomenute tzv. dvolinijske role kakve smo vozili prije 30-ak godina zahtjevaju manje energije i vožnja je slobodnija. Komparirajući s vožnjom jednolinijskih rola ove potonje, kaže Getoš, teže je voziti. Zanimljivo je da se, prema njegovim riječima, još uvijek mogu nabaviti role na četiri kotača.

- Vidio sam da ih koriste kuglači, a i u nekim prodavaonicama prodavačice poslužuju kupce na rolama. Takve role sad se prodaju kao retro - kaže Getoš.

Najčitanije iz rubrike